Hałas przy jeździe z układu jezdnego
SsangYong Rodius to VAN o gigantycznych rozmiarach wyposażony w napęd 4x4. Na pokład zabiera bez problemu 7 pasażerów wraz z ich bagażami. Doskonały wybór dla dużych rodzin.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Rodius
- Pojemność silnika: 22
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Hałas przy jeździe z układu jezdnego
Postautor: badheddon » 13 kwie 2023, 11:33
Dobre, ogarnąłem w końcu wszystko jak chciałem, żadnych szumów nie ma a mechanicy pruli się, że za dużo słyszę ale jest idealnie, pozmieniałem piasty, zaciski, przewody na podciśnienie wyczyszczone.
Teraz mam pytanko. Nagle klima przestała się włączać. Tak słabym punktem ponoć jest chłodnica klimy. Od czego zacząć sprawdzanie ?
Najlepsze jest to , że pojechała na serwis, nabita, zaozonowane , pan powiedział , że wszystk ogra .......i przestałą się włączac haha
Teraz mam pytanko. Nagle klima przestała się włączać. Tak słabym punktem ponoć jest chłodnica klimy. Od czego zacząć sprawdzanie ?
Najlepsze jest to , że pojechała na serwis, nabita, zaozonowane , pan powiedział , że wszystk ogra .......i przestałą się włączac haha
- Jurgen
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Jurgen » 14 kwie 2023, 17:48
Zasadniczo to bym pojechał na serwis klimy ,aby ustalić co się stało....bo możliwości jest kilka więc nie ma co bawić się we wróżby "baby jagi"
pozdrawiam
pozdrawiam
Jurgen
-
- Rusza z kopyta
Postautor: badheddon » 22 maja 2023, 13:49
No to teraz mam kolejne pytanko;)
Wiecie gdzie dostać chłodnicę klimy i przy okazji zapytam - osuszacz ?
Wiecie gdzie dostać chłodnicę klimy i przy okazji zapytam - osuszacz ?
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 22 maja 2023, 18:32
A co od razu padła chłodnica klimy i osuszacz? nie za dużo tych awarii w jednym czasie? Czy to auto było po jakimś "dzwonku"?
Jurgen
-
- Rusza z kopyta
Postautor: badheddon » 23 maja 2023, 9:10
Nie, żadnego dzwonka nie było. Jeździ się nim super.
Z tym osuszaczem to nie wiem czy nie jestem robiony w konia i czy oringi nie wystarczy ogarnąć. Spec stwierdził, że jak trochę puszcza chłodniczka, to zawsze wymienia się osuszacz. A chłodniczka puszcza ze względu na korozję.
Piasty, z którymi się męczyłem były wynikiem zapchanych przewodów i awarii silniczka od podciśnienia. Wymieniali piasty a nie dotarli do problemy (zanim kupilem) teraz jest super.
Chłodniczka klimy puszcza trochę gazu i za jakiś czas go nie ma. Ale sprawdzę u kogoś innego bo coś mi nie pasuje.
Z tym osuszaczem to nie wiem czy nie jestem robiony w konia i czy oringi nie wystarczy ogarnąć. Spec stwierdził, że jak trochę puszcza chłodniczka, to zawsze wymienia się osuszacz. A chłodniczka puszcza ze względu na korozję.
Piasty, z którymi się męczyłem były wynikiem zapchanych przewodów i awarii silniczka od podciśnienia. Wymieniali piasty a nie dotarli do problemy (zanim kupilem) teraz jest super.
Chłodniczka klimy puszcza trochę gazu i za jakiś czas go nie ma. Ale sprawdzę u kogoś innego bo coś mi nie pasuje.
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 23 maja 2023, 11:31
Póki co za nim gdzieś będziesz szukać i płacić worek szmalu za osuszacz klimy do Ssanga zobacz jaki numer jest na starym osuszaczu. Ponieważ ćwiczyłem ten numer w poprzednim Rexie 1 i wygrzebałem kiedyś tu na stronie i faktycznie się zgadza, że do 1 na pewno pasuje osuszacz od Hyudaia o numerach OEM 9780102000 .Ze względu na to ,że teraz mam Rexa W[3] i widzę ,że wiele tematów pokrywa się z 1 jest szansa ,że tu nic nie zmieniali Sprawdz bo warto ....cena do Hyundaia to koszt kilkadziesiąt złotych, a do Ssanga lepiej nie bądż ciekawy jak nie będziesz musiał
Wiem ,że masz Rodiusa, ale tu w" bebechach" w porównaniu z Rexami też jest pewna unifikacja
ps. przy wejściu rurek klimy do wnętrza wozu jest taki element jak zawór rozprężny czy jakoś tak to mi padło w 1 i nie było klimy. Pamiętaj o tym w momencie gdy wszystko będzie szczelne klima napełniona ,a nie będzie działać bo może to u Ciebie padło ,a oni wydziwiają
coś takiego https://allegro.pl/oferta/ssangyong-rod ... 3493720988
ja do wszystkich swoich aut jak był problem z chłodnicami czy z klimą robiłem u nich....robią na miejscu i ściągają wszystko co jest potrzebne jak nie będziesz miał nic "pod ręką" zadzwoń do nich... https://chlodnice.bydgoszcz.pl/
pozdrawiam
Wiem ,że masz Rodiusa, ale tu w" bebechach" w porównaniu z Rexami też jest pewna unifikacja
ps. przy wejściu rurek klimy do wnętrza wozu jest taki element jak zawór rozprężny czy jakoś tak to mi padło w 1 i nie było klimy. Pamiętaj o tym w momencie gdy wszystko będzie szczelne klima napełniona ,a nie będzie działać bo może to u Ciebie padło ,a oni wydziwiają
coś takiego https://allegro.pl/oferta/ssangyong-rod ... 3493720988
ja do wszystkich swoich aut jak był problem z chłodnicami czy z klimą robiłem u nich....robią na miejscu i ściągają wszystko co jest potrzebne jak nie będziesz miał nic "pod ręką" zadzwoń do nich... https://chlodnice.bydgoszcz.pl/
pozdrawiam
Jurgen
-
- Rusza z kopyta
Postautor: badheddon » 23 maja 2023, 16:36
Dzięki wielkie
Jesteś hiper pomocny, zasługujesz na dobry trunek oczywiście wezmę wszystko pod uwagę
Jesteś hiper pomocny, zasługujesz na dobry trunek oczywiście wezmę wszystko pod uwagę
-
- Rusza z kopyta
Postautor: badheddon » 19 cze 2023, 7:20
Kolejne sprawa, ale nie wiem czy się martwić. Najpierw jednak odpowiem, że chłodnica puszczała gaz i wysłałem do warki gdzie powiedzieli, że ją zregenerują i jeszcze będzie gwarancja.
Teraz zauważyłem, że jak mam ponad 2200 obrotów o coś jakby bardziej "warczy" jest głośniej z komory. Nic się oprócz tego nie dzieje, jeździ dobrze a głośniejszy warkot jest tylko związany z obrotami, nie z prędkością. Wydaje mi się , że odkąd go mam to cośtam cyka cichutko i też mi się wydaje że to rolka i napinacz ewentualnie przy alternatorze. Czy możliwe że to związane z paskiem/rolkami/alternatoremm??
Teraz zauważyłem, że jak mam ponad 2200 obrotów o coś jakby bardziej "warczy" jest głośniej z komory. Nic się oprócz tego nie dzieje, jeździ dobrze a głośniejszy warkot jest tylko związany z obrotami, nie z prędkością. Wydaje mi się , że odkąd go mam to cośtam cyka cichutko i też mi się wydaje że to rolka i napinacz ewentualnie przy alternatorze. Czy możliwe że to związane z paskiem/rolkami/alternatoremm??
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 19 cze 2023, 15:57
Możliwe. Zazwyczaj jak się kończy jakaś rolka to owe "ćwierkanie" najlepiej słychać "po nocy" przy pierwszym odpaleniu i po chwili potrafi się uciszyć. Potem po dłuższym czasie już tylko głośniej aczkolwiek trwa ten proces naprawdę bardzo długo[miesiącami] więc poczekaj aż usłyszysz ,która to nadaje. Chyba ,że jesteś nie cierpliwy to wywalaj od razu....chociaż ja dla pewności bym poczekał. Przyjrzyj się też sprzęgiełku alternatora bo zdarza się też ,że pada....chociaż odpukać ja jeszcze tego nigdy nie musiałem wymieniać.
pozdrawiam
pozdrawiam
Jurgen
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 19 cze 2023, 23:17
Sciągnij pasek PK pokręć rolkami i pewnie usłyszysz ,która popiskuje... jak nie chce Ci sie tego robić na już ,to odpal auto popsikaj WD 40 albo Plakiem i na jakiś czas bedzie cicho...... A jak nie bedzie tzn. że trzeba pilnie jakąś rolke czy napinacz wymieniać.
Kris
-
- Rusza z kopyta
Postautor: badheddon » 20 cze 2023, 11:58
Sprawdziłem wszystko dokładniej i ten warkot jest związany raczej z załączaniem się turba. Mogę gazowac na postoju i cisza, muszę po robocie zobaczyć czy jakiejś dziurki nie ma na dolocie albo coś nie zjadło Ciekawa sprawa. Szkoda, że mechanik mój na wakacjach
-
- Rusza z kopyta
Postautor: badheddon » 20 cze 2023, 16:42
Chyba znalazłam przyczynę dziwnego zachowania. Przed turbem jest masa oleju i jest lekko mokrego. Zdjęcia pokazuje, może to nie to ale na logikę chyba tak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: trol48 » 20 cze 2023, 20:51
Witaj
zdiagnozuj w miare szybko czy olejem sączy tylko na zewnątrz czy też do do dolotu (jak wygląda od środka, czy w intercoolerze nie ma oleju
grozi rozbieganiem silnika przy uszkodzonej klapie gaszącej - jeśli jest
zdiagnozuj w miare szybko czy olejem sączy tylko na zewnątrz czy też do do dolotu (jak wygląda od środka, czy w intercoolerze nie ma oleju
grozi rozbieganiem silnika przy uszkodzonej klapie gaszącej - jeśli jest
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię