Wybrałem corolle bo to najbardziej ekonomiczne auto w klacie SUV C
Sprawdźmy to na realnych danych testowych Corolli Cross 2.0 Hybrid (197 KM, AWD-i) — najbardziej ekonomicznej wersji tego modelu, testowanej właśnie w warunkach miasto 30%/trasa20%/autostrada 50%
Realne spalanie (testy, nie WLTP):
Miasto: w ruchu miejskim np. w Rzymie zużycie wynosi 4,8 l/100 km, w realnych warunkach europejskich ~4,5–5,0 l/100km
Droga ekspresowa/krajowa (100-120 km/h): przy równomiernej jeździe zużycie zamyka się w 6 l/100 km — realnie ~5,5-5,8 l/100km (auto-swiat)
Autostrada (130-140 km/h): apetyt wzrasta do 6,5 l, choć realny właściciel jeżdżący 135 km/h notuje regularnie 7,5 l/100km latem (auto-swiat)
Próg opłacalności:
Mój koszt LPG: 34,86 zł/100km
To jest wskazanie z ECU compa LPG średnio dla 38k km przejechanych od nowości cena LPG ok 2.80
Żeby Corolla Cross Hybrid (benzyna 7,29 zł/l) wyszła taniej lub tak samo, jej spalanie musiałoby wynosić:
34,86 ÷ 7,29 = 4,78 l/100km średnio
Problem: nawet w "czystym" mieście (najlepszy scenariusz) realne spalanie to 4,5–5,0 l/100km — czyli już na granicy progu albo powyżej. Jakikolwiek udział dróg krajowych (5,5-5,8 l) czy autostrady (6,5-7,5 l) natychmiast przebija ten prog.
Wniosek: praktycznie nie ma takiej proporcji (miasto/trasa/autostrada ) , przy której Corolla Cross Hybrid zrówna się z Tivoli Grand LPG — musiałbym jeździć niemal wyłącznie po mieście (95-100%), i to z ponadprzeciętnie oszczędnym stylem jazdy, żeby wyjść na zero. Przy realnym wzorcu (a już zrobiłem 9 000 km po autostradzie w tym roku) różnica jest nie do odrobienia — LPG w Tivoli zostaje tańsze w każdym realistycznym scenariuszu.
Porównuję ekonomię Tivoli Grand z Corollą Cross
Tutaj możemy porozmawiać na wszystkie tematy, niekoniecznie związane z motoryzacją
-
Sszymon
- Rusza z kopyta
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 23
- Pojemność silnika: 1500
- Gadu-Gadu: 0
Porównuję ekonomię Tivoli Grand z Corollą Cross
Postautor: Sszymon » wczoraj, 20:23
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2026, 21:16 przez Sszymon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sszymon
- Rusza z kopyta
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 23
- Pojemność silnika: 1500
- Gadu-Gadu: 0
Re: Porównuję ekonomię Tivoli Grand z Corollą Cross
Postautor: Sszymon » wczoraj, 21:08
P.s
Benzyna jest już po 9 zł a LPG u mnie dalej po 2.86
To jeszcze bardziej oddala sens kupowania wersji hev czy nawet phev wobec lpg z dotryskiem pb.
Ktoś powie że raz w roku trzeba wydać 50 zł więcej na przegląd...i owszem ale resztę przeglądów LPG łącznie z autokalibracją z compa na eg iniecto robię sam . Oczywiście wymiana filtrów i czyszczenie elektrozaworu wtrysków lpg też...
Przynajmniej wiem ,że zrobię to solidnie bez pośpiechu...
Benzyna jest już po 9 zł a LPG u mnie dalej po 2.86
To jeszcze bardziej oddala sens kupowania wersji hev czy nawet phev wobec lpg z dotryskiem pb.
Ktoś powie że raz w roku trzeba wydać 50 zł więcej na przegląd...i owszem ale resztę przeglądów LPG łącznie z autokalibracją z compa na eg iniecto robię sam . Oczywiście wymiana filtrów i czyszczenie elektrozaworu wtrysków lpg też...
Przynajmniej wiem ,że zrobię to solidnie bez pośpiechu...
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię