Cześć. Wymieniał ktoś we własnym zakresie klocki hamulcowe z tyłu z elektronicznym hamulcem.
Czy jest to jakaś filozofia???
Wymiana klocków hamulcowych tył
-
kmpl
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2023
- Pojemność silnika: 1497
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Wymiana klocków hamulcowych tył
Postautor: kmpl » 01 mar 2026, 17:05
Hej, wymieniałem - trzeba wycofać silniczek ręcznego do zera - w necie są filmiki jak to zrobić - są dwie opcje - albo podłączasz przez wtyczkę 12V, jak wykręcą to zamieniasz bieguny bo musi skręcić / schować tłoczek aż zacznie się obracać wokół własnej osi. Albo odkręcasz górę silniczka ręcznego / obudową plastikową od hamulca i skręcasz go ręcznie kluczem. Ja robiłem z 12V - poszło od ręki bo trafiłem dobrze za pierwszym razem .
Ostatnio zmieniony 01 mar 2026, 17:12 przez kmpl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kmpl
- Rusza z kopyta
Postautor: kmpl » 01 mar 2026, 17:09
Ja użyłem baterii 12 V od wkrętarki - mniejsza szanse na upalenie czegoś niż łączenie się od akumulatora. Wtyczką ręcznego ma dwa przewody, jak odepniesz to od strony silniczka ręcznego elektrycznego jest płaska z zewnątrz, a z drugiej strony okrągła - u mnie +12 podałem od strony okrągłej i od razu skręcało silniczek do minimum jak trzeba. Od strony płaskiej masa / - / zero.
-
kmpl
- Rusza z kopyta
Postautor: kmpl » 01 mar 2026, 17:12
Jak już cofniesz silniczek to cofasz normalnie tłoczek narzędziem jak w starych zwykłych hamulcach. Do minimum cofnij. Potem nowe klocki, złóż hamulce, załóż koła i przykręć wszystko jak trzeba. Do auta, ponaciskaj hamulec. Potem odpal ręczny z guzika, zaciągnij i spuść z 5 razy - gotowe
. A i przed robotą odkręć korek zbiorniczka płynu, żeby ci nie wywaliło od nadmiaru ciśnienia. Mi dolewali płynu wcześniej w ASO - po wymianie kompletu klocków miałem powyżej maxa więc trzeba było odciągnąć strzykawką z 15-20 ml...
Wróć do „Korando D (2019 do dzisiaj)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię