napędy problem
SsangYong Korando II oferowany był w Polsce wraz z modelem Musso. Wyposażony w rozwiązania techniczne znane z Mercedesa. Ze względu na projekt nadwozia - bezpośredni konkurent Jeepa Wranglera.
-
rokas
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
napędy problem
Postautor: rokas » 05 sty 2015, 17:23
Witam mam problem z załączeniem reduktora na 4 low kontrolka długo miga i raz załączy raz nie. Jak już się załączy to nie chce się rozłączyć. Na 4 hight nie mam problemu. Sprzęgiełka manualne a przy silniczku kabelki wyglądają ok. 
- Roseantic
- Nowy użytkownik
- Model: Rexton
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
- Kontaktowanie:
napędy problem
Postautor: Roseantic » 09 sty 2015, 20:38
A czy choć raz udało ci się zał±czyć na ten drugi bieg ? Chodzi mi o to ,czy zał±cznik gwiazda trójk±t jest prawidłowo podł±czony .
Pozdrawiam
---------------------------------------
wiec o moich fascynacjach terapia si praca warszawa, terapia si sggw w warszawie, terapia si stadion narodowy w warszawie moja strona
Pozdrawiam
---------------------------------------
wiec o moich fascynacjach terapia si praca warszawa, terapia si sggw w warszawie, terapia si stadion narodowy w warszawie moja strona
diagnoza si warszawa mapa, diagnoza si warszawa mazowieckie
-
rokas
- Rusza z kopyta
Re: napędy problem
Postautor: rokas » 15 sty 2015, 18:28
Tak nieraz uda się załączyć ale po kilku próbach a jak już się załączy to znów problem żeby rozłączyć
-
mirek
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
Postautor: mirek » 15 sty 2015, 21:14
Chyba posiadaczom Korków nie padają napędy skoro taka cisza w temacie 
Przyczyn może być wiele: przewody, czujnik prędkości, silniczek, warto użyć ,,szukaj,,
Mechanizm włączania napędów identyczny jak w Musso, i w dziale poświęconym temu modelowi jest kilka dyskusji na ten temat. Na początek proponuję zajżeć tu:
moje-z-musso-boje-naprawa-napedow-t323.html?hilit=silniczek
Powodzenia
Przyczyn może być wiele: przewody, czujnik prędkości, silniczek, warto użyć ,,szukaj,,
Mechanizm włączania napędów identyczny jak w Musso, i w dziale poświęconym temu modelowi jest kilka dyskusji na ten temat. Na początek proponuję zajżeć tu:
moje-z-musso-boje-naprawa-napedow-t323.html?hilit=silniczek
Powodzenia
-
mirek
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
Postautor: mirek » 15 sty 2015, 21:57
unimart pisze:Ludzie, przecież rokas pisze wyraźnie, że ma manualne sprzęgiełka.
Z całym szacunkiem, ale wyraźnie w pierwszym poście napisał (...) ,,mam problem z załączeniem reduktora...,,
a nawet najlepsze sprzęgiełka nie załączą/przekażą nepędu jeżeli go nie otrzymają
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 16 sty 2015, 13:59
Jeśli piasty sprzęgające przerobione są na manualne, to nigdy nie wiadomo do końca jak daleka była ingerencja w układ napędowy i sterowanie napędami. Przy okazji takiej modyfikacji można dużo zepsuć.
-
Ricco
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 2300
Postautor: Ricco » 17 sty 2015, 20:16
Witam, u mnie przy takim objawie okazało się że odkleił się magnes w silniczku zmiany napędów, jak to naprawiłem, to jeszcze styki płytki źle przylegały jak to naprawiłem to być może pomyliłem kolejności kabli przy stykach, po stu razach demontażu i montażu silniczka dodając że mam manualne sprzęgiełka, poległem i odrodziłem się jak feniks z popiołu przerabiając cały układ zmiany napędów na manualny, wydając na materiały około 150zł, i zaliczam się do szczęśliwców którzy nie trzęsą się ze strachu czy w trudnej sytuacji napęd zechce się załączyć czy też nie. Polecam zrobić to samo.

-
rokas
- Rusza z kopyta
Postautor: rokas » 19 sty 2015, 16:24
Problem prawdopodobnie tkwi w silniczku od reduktora, gdyż zdobyłem inny założyłem i po problemie. Przy chwili wolnej postaram się dokładnie posprawdzać ten stary i może doje co go boli 
-
Ricco
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 2300
Postautor: Ricco » 23 sty 2015, 0:59
Witaj, przeróbka jest bardzo prosta, demontujesz silniczek sterowania nap. następnie rozbierasz na części, usuwasz wirnik silniczka, rozbierasz puszkę w której jest jest płytka ze ścieżkami i stykami usuwasz płytkę i styki oraz kable, kupujesz na allegro przegub oraz wałek napędowy dziewięcio-frezowy od kosy spalinowej,kawałek węża ogrodniczego pasującego do od obejmy przegubu, wracasz do mechanizmu silniczka usuwasz zbędne plastiki w kole zębatym w którym jest otwór kalibrujący króciec wychodzący ze skrzyni reduktora, usuwasz z przegubu kosy zbędne elementy tak aby korpus tego przegubu połączyć trzema śrubkami oraz klejem typu distal obudowę styków wycinając w niej stosowny otwór musisz pilnować aby wszystko było w osi, następnie spawasz ze sobą też w osi frez mocujący ostrze kosy i koło zębate silniczka, w przegubie ścinasz króciec z częścią gwintowaną w ten sposób masz już wyprowadzenie kontowe , musisz zwracać uwagę aby tak połączyć korpusy aby zagięcie przegubu szło idealnie do góry,dalej wąż, dziura w podłodze w wężu stosownej długości wałek transmisyjny zagięty na końcu w kąt prosty, i zaczyna się bajka ze zmianą napędów. Pozdrawiam
Wróć do „Korando II (1997 - 2006)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię