Jakie opony na felgi 17
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- Geyzer
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
Jakie opony na felgi 17
Postautor: Geyzer » 08 mar 2013, 1:29
Witam! Chcę kupić felgi 17 do mojego rexa na lato i zastanawiam się jakie opony wybrać żeby nie wyglądały jak balony tylko bardziej sportowo z niższym profilem. Jaki index nośności powinna mieć opona do rexa? Może ktoś zmieniał koła z podobnym zamiarem? Koła te nie będą służyły do jazdy w terenie bo do terenu zostawie na oryginalnych 16". Chodzi mi też o zmniejszenie zużycia paliwa i żeby trochę wypełnić ten ogrom miejsca między oponą a nadkolem. Oryginalnie całe koło ma chyba 29" o ile można to bezpiecznie zwiększyć
Pozdrawiam Forumowiczów 
-
valdi10
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Jakie opony na felgi 17
Postautor: valdi10 » 08 mar 2013, 12:08
Ja mam oryginalnie felgi 18" i opony Good Year Wrangler Ultra Grip 255/65r18 M+S, pasują idealnie. M+S sprawdzają się znakomicie, nie trzeba zmieniać co sezon, dają sobie radę w błocie, śniegu i na asfalcie toczą się cicho. Nie są za twarde, ani za miękkie, moim zdaniem najlepszy wybór.
No i mnie dopadł kryzys!!! Chodzę w dziurawych spodniach, jem spleśniały ser i jeżdzę samochodem bez dachu !!!
- Geyzer
- Rusza z kopyta
Postautor: Geyzer » 08 mar 2013, 21:46
Jak masz oryginalnie 18" to pewnie masz rexa II a ja mam I i oryginalnie mam 16" więc nie wiadomo czy to będzie pasowało.
P.S 18" bym chciał ale nie mogę znaleść takich jakie mi by się podobały
Chcę coś takiego na przykład http://allegro.pl/376-mb-felgi-17-6x139 ... 14178.html . Ty pewnie nie masz sprzęgieł przedniego napędu takich wystających, mi się muszą zmieścić pod deklami
ale dzięki za podpowiedź 
P.S 18" bym chciał ale nie mogę znaleść takich jakie mi by się podobały
-
valdi10
- Stały bywalec
Postautor: valdi10 » 08 mar 2013, 22:26
Z Rextona II napewno nie pasują, u mnie jest pięć śrub. Napisałem że 18" idealnie pasują na wielkość, ale nie wiem czy do jedynki takie są wogóle dostępne. A co do tych felg z alledrogo, firmy MB. Miałem tej firmy do quada, założone do grizzly700. Chińszczyzna, padły po 500km w terenie, poprostu popękały. Do samochodu bał bym się ich założyć.
No i mnie dopadł kryzys!!! Chodzę w dziurawych spodniach, jem spleśniały ser i jeżdzę samochodem bez dachu !!!
- Geyzer
- Rusza z kopyta
Postautor: Geyzer » 09 mar 2013, 10:22
to są 16" niby wzmacniane terenowe http://allegro.pl/311-mb-felgi-16-6x139 ... 44553.html ostatecznie wrzucę takie może tak od razu nie popękają skoro są do terenowych
Nigdzie nie widzę fajnie wyglądających felg w tym stylu.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 14 mar 2013, 1:23
Panowie nie szalejcie z niskoprofilowymi oponami bo to przecie jest SUV a nie rajdówka. Co wam po wyglądzie jak zdecydowanie przyspieszycie pojawienie się luzów w zawieszeniu ? Niskoprofilówki to nie na nasze drogi (a ceny części zamiennych do Reksia mogą spowodować wymioty). Raz , że drogie, dwa trudne do kupienia. A szczególnie dla tych kolegów, którzy lubią wybrać się w teren niski profil to utrata sporego procenta parametrów terenowych. Pamiętajcie im wyższa opona tym lepiej wybiera uderzenia i lepiej czepia się na złych nawierzchniach bo ma większe ugięcie zatem większe pole przylgni do podłoża o lepiej się układa w pofałdowaniu. Niski profil zmniejsza opory toczenia i na zakrętach się nie trapezuje ale dla Rextona, przy jego miękkim zawieszeniu to i tak bez żadnego znaczenia. Niska przydaje się tylko w zakresie prędkości i tak niedostępnych dla Reksia. Zatem jeżeli koniecznie chcecie wyglądać bardziej "bojowo" to zacząć należy od zmiany parametrów zawieszenia, a szczególnie trzeba wstawić amortyzatory gazowe dwustronnego działania ! Przydałyby się też mocniejsze sprężyny i twardsze drążki stabilizatorów. Takie zmiany jednak z całą pewności skrócą żywotność połączeń ruchomych w zawieszeniu. Jednak, jeżeli takich zmian nie zrobicie a wymienicie tylko same opony na niskie to, wasz samochód pomimo " bojowego" wyglądu będzie po zakrętach chodził dużo gorzej niż na standardowych 16/ 70. Pamiętajcie, że opona niska ma mniejsze pole przylegania bo się mniej ugina zatem im niższa tym szersza być musi by opierała się na podłożu taką samą powierzchnią . Im zaś szersza opona tym gorzej odprowadza wodę.
Jak robić zmiany to z głową panowie bo Reksio sporo waży i musi mieć odpowiednie trzymanie na zakrętach. Co wam po wyglądzie jak auto wyleci na zakręcie z drogi ? Pamiętajcie, konstruktor z istotnych powodów wybiera takie a nie inne opony.
Nie przyrównujcie Rextona I do dwójki bo dwójka ma całkiem inne zawieszenie i inne parametry trzymania. Dwójka po asfalcie chodzi lepiej ale za to dużo gorzej w terenie - zawsze jest coś za coś.
Zanim coś zrobicie poradźcie się świadomego fachowca od układów jezdnych - sami nie kombinujcie bo się to może skończyć bardzo źle i bardzo drogo. To tyle odnośnie domowych przeróbek auta.
Jak robić zmiany to z głową panowie bo Reksio sporo waży i musi mieć odpowiednie trzymanie na zakrętach. Co wam po wyglądzie jak auto wyleci na zakręcie z drogi ? Pamiętajcie, konstruktor z istotnych powodów wybiera takie a nie inne opony.
Nie przyrównujcie Rextona I do dwójki bo dwójka ma całkiem inne zawieszenie i inne parametry trzymania. Dwójka po asfalcie chodzi lepiej ale za to dużo gorzej w terenie - zawsze jest coś za coś.
Zanim coś zrobicie poradźcie się świadomego fachowca od układów jezdnych - sami nie kombinujcie bo się to może skończyć bardzo źle i bardzo drogo. To tyle odnośnie domowych przeróbek auta.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 15 mar 2013, 15:14
Nie chcę tu uprawiać jakieś tam reklamy ale po sprawdzeniu wielu, dla siebie wybrałem optymalne rozwiązanie w postaci opon Barum Bravuris ze wzmocnionymi bokami klasa G . Są względnie nie drogie a oferują parametry na poziomie opon najlepszych firm. Po asfalcie idą cichutko i świetnie trzymają zarówno na suchym jak i mokrym asfalcie w terenie oczywiście byle jak, tak, jak każda opona z drobnymi lamelkami. Mój Reksio jest wymagający bo ma 220 KM w dieslu i TOD a ja lubię mu przycisnąć zatem wszelkie niedomagania opony , uślizgi itp. natychmiast wychwycę "w praniu" bo przy TOD działanie ESP i załączenie 4X4 natychmiast słychać. Uważam, że przy poprzednich oponach Pirelli działanie ESP ujawniało się częściej zatem gorzej trzymały się drogi. Jak zauważyliście sami działanie ESP generuje dziwne dźwięki i jest mało przyjemne dla uszu. W teren mam drugi komplet błotno- śniegowych z lamelami jak klocki , które do jazdy po asfalcie zupełnie się nie nadają i huczą jak jasna cholera gdy trzeba dojechać do miejsca zabawy.
Pozdro.
Pozdro.
-
valdi10
- Stały bywalec
Postautor: valdi10 » 15 mar 2013, 16:17
Tu Pan Trawus ma jak najbardziej rację, z głową Panowie z głową!!! Mój rex służy mi jako transport grizzly na lawecie. W teren jako taki nim nie wjeżdzałem, co do opon terenowych mam dużą wiedzę, ale do quadów. W teren tylko małą maszynką, quadem, poczuć smród bagien i kurz na szutrach. W samochodzie to żadna przyjemność.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 18 mar 2013, 15:02
Wszystko się zgadza , pająki ( quady) w terenie to prawdziwa frajda ale z drugiej strony ? Bawi mnie gdy Rexio , wyglądający bardo " po cywilnemu " radzi sobie w terenie czasami lepiej niż terenówki i potrafi zadziwić nawet Wranglera . Rexio to przecie SUV a nie rasowa terenówka a jednak jego "pochodzenie" wychodzi na wierzch i radzi sobie bardzo dzielnie , szczególnie jedynka daje popalić wielu bardziej bojowym z wyglądu autom. Taki tapczan a tu proszę, takie aspiracje ! Woda sięga czasami do połowy drzwi a ten sobie jedzie - no i czujesz się jak w motorówce
Jak kolega Valdi10 wybierze się Rexiem w teren to, z całą pewnością wstydu się nie naje i zyska uznanie konkurencji. Rexio w terenie na prawdę " jest niezły" 
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 18 mar 2013, 15:23
Powiem więcej, raz wpakowałem się "za głęboko" i silnik się " napił " wody . Wyciągnęli mnie koledzy i zaczęło się straszenie. Silnik masz "do roboty" itp. I wiecie co ? Rozpiąłem wtryski. rurę od turbiny, wywaliłem mokry wkład z filtra powietrza, " na krótko" od akumulatora pokręciłem rozrusznikiem żeby przedmuchać "gary" Podłączyłem wtryski i wiecie co ? Kichnął i zapalił , delikatnie bez gazu, pochodził chwilkę i był gotowy do drogi. Podłączyłem rurę turbiny i OK. Tyko woda, która została częściowo w tłumikach zaczęła parować i dawał z rury jak lokomotywa. Kolesiom szczęki opadły jak kopary
Ten dieselek jest czasami zaskakujący 
- Geyzer
- Rusza z kopyta
Postautor: Geyzer » 09 kwie 2013, 21:51
No to chyba faktycznie zostanę w okolicy oryginalnego rozmiaru, właściwie charakteru tego auta żadne felgi nie zmienią
macie wszyscy rację a jaka jednomyślność
masakra
Dziękuję za wszystkie opinie.
-
alfik
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 10 kwie 2013, 11:46
Miałem w kyronie opony następującycg rozmiarów:
225/75R16 (fabryczne)
235/75r16
245/70r16 (teraz zimowe)
265/75r16 (teraz letnie)
255/60r18
czyli od 29 do 32 cali.
W teren - tylko 32"
na zimę (bo łańcuchy) i na szosę - 30"
felgi 18 nie są złe - na dowód mój film - na szosę najlepsze, w terenie - o dziwo bez problemów
http://www.youtube.com/watch?v=LZBAcnrjqi8:
225/75R16 (fabryczne)
235/75r16
245/70r16 (teraz zimowe)
265/75r16 (teraz letnie)
255/60r18
czyli od 29 do 32 cali.
W teren - tylko 32"
na zimę (bo łańcuchy) i na szosę - 30"
felgi 18 nie są złe - na dowód mój film - na szosę najlepsze, w terenie - o dziwo bez problemów
http://www.youtube.com/watch?v=LZBAcnrjqi8:
- Geyzer
- Rusza z kopyta
Postautor: Geyzer » 11 kwie 2013, 0:07
Faktycznie aż dziw, że Ci nic tam nie ociera, i profil nie jest drastycznie niski więc komfort w środku pewnie aż tak nie spadł?
P.S Fajny filmik
P.S Fajny filmik
-
alfik
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 11 kwie 2013, 8:54
Komfort na fabrycznym zawiasie był lux. 255/60R18 nie są takie niskie, bo są szerokie, więc mają więcej mięsa niż np 195/70. W tym rozmiarze miałem Goodyeary HP, a na filmie Generale AT2. Dodam, że generale AT2 w kyronie miałem też 235/85r16 i z uwagi na dużą nośność komfortu nie przybyło. łącznie przez 5 lat przerobiłem 7 modeli opon 
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię