Pomocy _ REX stoi od 3 miesięcy.
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Nowy użytkownik
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
Pomocy _ REX stoi od 3 miesięcy.
Postautor: sezar » 03 kwie 2017, 22:02
Od 3 miesięcy stoi i nie odpala. Ale od początku. Pewnego dnia żona pojechała do pracy i klapa nie odpalił więc podjechałem do niej " PLAK" i dychnoł . Dojechał do domu i na kanał ,zgasiłem .Po jakimś czasie do odpalenia i kicha ani normalnie ani na "PLAKA". Podłączyłem fejsa a tam zero błędów , wchodze w parametry brak ciśnienia na szynie. Myślę pompa ale zrobię przelewy na rozruszniku no i wyszło 2,4 i 5 do bani. Wtryski zrobione ciśnienie paliwa w układzie OK filtr paliwa wymieniony i znów kicha.Podłączam fejsa a tam błąd P0336 (czujnik wału korbowego), wymiana czujnika bo to on odpowiada sygnał na wtryski i nic, tak jak by chciał odpali a nie może.Przedzwoniłem przewody do kompa i jest OK. Fejs do ręki i znów szok inny błąd P0108 (wysokie napięci na czujniku atmosferycznym kolektora ssącego) .Panowie mam już mętlik w głowie bo nie wiem co jest grane, tym sposobem to wymienię wszystkie czujniki . Bardzo proszę o wypowiedzi może spodkaliście się z takimi przypadkami , będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam ,
- XSzafaX
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Pomocy _ REX stoi od 3 miesięcy.
Postautor: XSzafaX » 03 kwie 2017, 22:49
Ten problem bez wątpienia był od wtrysków i teraz pytanie co poszło dalej , błędy które wyskakują na tym fejsie to bzdury ja bym sie skupił na układzie paliwowym czy napewno jest szczelny ? Przewody wysokiego ciśnienia ? A moze lewe powietrze w przewodach paliwowych? Ale raczej posprawdzaj szczelność wysokiego ciśnienia , teraz zrób próby przelewowe , czy wszystkie wtryski dałeś do sprawdzenia?
- Trawas
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Pomocy _ REX stoi od 3 miesięcy.
Postautor: Trawas » 04 kwie 2017, 10:59
Najpierw musisz wykluczyć awarię układu zasilania - szczelność magistrali, filtrów itp. . Wlej do butelki paliwa a na pompę nałóż wężyk plastikowy i włóż go do butli, którą umieścisz ponad silnikiem. Zobacz ,czy nie odpali ? Nie ma mocnych, jeżeli układ wtrysków i pompa jest OK a problem tkwiłby w sensorach to z każdym tym błędów wyskakiwałby błąd akcelerometera bo, on zbiera całe info z silnika i ten błąd towarzyszy innym np. czujnika wału, rozrządu, przepływomierza, czujnika ciśnienia i czujnika masowego wsadu. kontaktu z wtryskami itp. W uszkodzenie czujnika walu nie wierzę zaś obecny błąd Po108 nie przewiduje żadnych restrykcji dla pracy i nie utrudnia uruchomienia silnika. Gdyby to był czujnik położenia wału to wcześniej nie odpaliłbyś auta z plaka . Totalny zdechł pies.
To nie to.- Jeśli z butelki nie odpali to raczej problem z instalacją ECU - i sprawdź napięcia na ING1 i ING2 bo komp dostaje część zasilania z alternatora.
Ale pierwsza i najważniejsza sprawa - czym sczytujesz błędy silnika ? Co to za tester ? Bo moim zdaniem pieprzy głupoty .
To wygląda jak wady instalacji paliwowej lub brak otwarcia w chwili rozruchu na zaworze IMV przez jakieś zwarcie ? Sprawdź pin 81 na ECU, czy nie ma obiegu z masą auta ? Więcej na odległość ci nie doradzę.
To nie to.- Jeśli z butelki nie odpali to raczej problem z instalacją ECU - i sprawdź napięcia na ING1 i ING2 bo komp dostaje część zasilania z alternatora.
Ale pierwsza i najważniejsza sprawa - czym sczytujesz błędy silnika ? Co to za tester ? Bo moim zdaniem pieprzy głupoty .
To wygląda jak wady instalacji paliwowej lub brak otwarcia w chwili rozruchu na zaworze IMV przez jakieś zwarcie ? Sprawdź pin 81 na ECU, czy nie ma obiegu z masą auta ? Więcej na odległość ci nie doradzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię