awaria esp świeci
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Nowy użytkownik
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
awaria esp świeci
Postautor: gorbi » 14 mar 2010, 23:38
od roku czasami sie zapalało podczas jazdy esp ..po wyłączeniu silnika gasło i było ok...teraz esp zapala się już po paru kilometrach ...byłem na kompie ale wyświetla tylko awaria esp i tyle...gdzie upatrywać awarii mogę z tym jeżdzić ale esp to jednak dodatkowe bezpieczeństwo...lampka esp zapala się szybko na nierównej drodze na równej drodze zaś rzadko...czy to amortyzatory ..cze jakies czujniki..gdzie szukać ..
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Re: awaria esp świeci
Postautor: alfik » 17 mar 2010, 22:08
Po pierwsze ssangyongowski komputer powinien dać dokładny kod błędu - który element i co z nim. Esp używa tych czujników przy kołach co abs wiec jak abs nie świeci to tam ok. Są jednak czujniki specyficzne dla esp i nie wplywajace na abs choć to ten sam komputer. Czujniki przyspieszeń (pod radiem), czujnik obrotu kierownicy ( pod kołem kierownicy na kolumnie) czujnik ciśnienia pod pompą hamulcow czujnik świateł stop. Trzeba posprawdzać wtyczki. Poza tym mogą być zakłócenia w can ( szyna danych) i uszkodzenia czujnikow/ komputera esp. Rada - jechać do aso z komputerem scan- 100. Możesz grzebac w kabelkach sprawdzając podłączenia do czujnikow bo jak się włącza od drgań to duża szansa. Powodzenia.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: gorbi » 23 mar 2010, 2:21
dziękuję alfikowi...widzę że jest co szukać..przyjdzie przegrzebać pół samochodu...ale nie ma wyjścia
...ps....jak ktoś ma jeszcze jakiś pomyśł na awarię esp to proszę pisać...a tak pozatym to suuuuper samochody...pozdrawiam użytkowników
...ps....jak ktoś ma jeszcze jakiś pomyśł na awarię esp to proszę pisać...a tak pozatym to suuuuper samochody...pozdrawiam użytkowników
- Snoopy
- Rusza z kopyta
Postautor: Snoopy » 17 kwie 2010, 23:02
U mnie tak było po 9 tys. Wymienili czujnik obrotu kierownicy i dwa czujniki ABS w tylnych kołach.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Karrlos » 27 sie 2010, 16:40
Witam kolegów
Mam podobny problem co Gorbi tzn od czasu do czasu zapala mi się ESP (żółte ciągle)+HDC (czerwony). Byłem na kompie u nieautoryzowanego mechanika wyświetlił się błąd C1051 (błąd czujnika wejścia) - szczerze to ani on ani ja nie mamy pojęcia który to czujnik.
Przypuszczam że problem leże w którymś ze wspólnych czujników dla ESP i HDC czyli Czujnik skrętu, czujnik stop, lub czujnik przyśpieszenia kątowego (jak coś pominąłem to mnie poprawcie).
Zacznę od sprawdzenia połączeń tych czujników. Nie wiecie gdzie znajduje się czujnik przyspieszenia kątowego?
Dodatkowo gdy jadę prosto mam trochę skręconą kierownicę. zastanawiam się czy to może mieć znaczenie?
Mam też słaby ręczny, kecz to chyba nie powinno mieć znaczenia..
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Mam podobny problem co Gorbi tzn od czasu do czasu zapala mi się ESP (żółte ciągle)+HDC (czerwony). Byłem na kompie u nieautoryzowanego mechanika wyświetlił się błąd C1051 (błąd czujnika wejścia) - szczerze to ani on ani ja nie mamy pojęcia który to czujnik.
Przypuszczam że problem leże w którymś ze wspólnych czujników dla ESP i HDC czyli Czujnik skrętu, czujnik stop, lub czujnik przyśpieszenia kątowego (jak coś pominąłem to mnie poprawcie).
Zacznę od sprawdzenia połączeń tych czujników. Nie wiecie gdzie znajduje się czujnik przyspieszenia kątowego?
Dodatkowo gdy jadę prosto mam trochę skręconą kierownicę. zastanawiam się czy to może mieć znaczenie?
Mam też słaby ręczny, kecz to chyba nie powinno mieć znaczenia..
Z góry dzięki za podpowiedzi.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Karrlos » 30 sie 2010, 10:04
Dzięki Afik.
W sobotę dobrałem się chyba do tego czujnika (po koreańsku były tam napisy więc nie jestem pewien czy to to). Znajduje się tak jak napisałeś w konsoli środkowej pod radiem. Widać go już po wyjęciu tej głębokiej półeczki. Jest to metalowa puszka o wymiarach ok 10 x 10 cm przykręcona na płasko. Sprawdziłem wtyczkę, popsikałem, lecz bez powodzenia. HDC i ESP świecą się dalej.
W tym tygodniu pojadę na zbieżność - niech wyprostują mi tą kierownicę na drążkach. (może to jest case).
Próbowałem namierzyć czujnik położenia kierownicy. Rozebrałem wszystkie plastiki przy przełącznikach od wycieraczek i kierunkowskazów i nic tam ciekawego nie znalazłem poza 1 czarnym kabelkiem wchodzącym od spodu tuż za kierownicą do białego plastiku, lecz nie dobrałem się do niego.
Lokalizował ktoś ten czujnik? W dobrym miejscu szukam?
Dzięki z góry.
Pozdrawiam
W sobotę dobrałem się chyba do tego czujnika (po koreańsku były tam napisy więc nie jestem pewien czy to to). Znajduje się tak jak napisałeś w konsoli środkowej pod radiem. Widać go już po wyjęciu tej głębokiej półeczki. Jest to metalowa puszka o wymiarach ok 10 x 10 cm przykręcona na płasko. Sprawdziłem wtyczkę, popsikałem, lecz bez powodzenia. HDC i ESP świecą się dalej.
W tym tygodniu pojadę na zbieżność - niech wyprostują mi tą kierownicę na drążkach. (może to jest case).
Próbowałem namierzyć czujnik położenia kierownicy. Rozebrałem wszystkie plastiki przy przełącznikach od wycieraczek i kierunkowskazów i nic tam ciekawego nie znalazłem poza 1 czarnym kabelkiem wchodzącym od spodu tuż za kierownicą do białego plastiku, lecz nie dobrałem się do niego.
Lokalizował ktoś ten czujnik? W dobrym miejscu szukam?
Dzięki z góry.
Pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik
- Model: Actyon
- Rok produkcji: 2007
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: marko1807 » 03 cze 2014, 14:30
WITAM
Mam pytanko do Karrlosa. Wiem że minęło trochę czasu ale jak zakończyła się twoja sprawa z czujnikiem esp i HDC bo ja mam te same objawy. Dzięki i pozdrawiam.
Mam pytanko do Karrlosa. Wiem że minęło trochę czasu ale jak zakończyła się twoja sprawa z czujnikiem esp i HDC bo ja mam te same objawy. Dzięki i pozdrawiam.
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię