Czerwone HDC Kyron - chłodnica?
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Czerwone HDC Kyron - chłodnica?
Postautor: SebastianB » 22 lip 2018, 12:40
Witam szanowne grono borykam się z tematem czerwonej kontrolki HDC ( auto w trybie awaryjnym prawdopodobnie na biegu 2) , nie Czy możliwe, że wyciek z chłodnicy powoduje ta usterkę? Kiedyś troszkę płynu ubywalo co jakiś czas a teraz leje się jak z kranu. 5 l ubyło w mgnieniu oka. Wcześniej po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka gasła a teraz świeci się cały czas. Znajomy mówił coś ze układ chłodzenia nie trzyma ciśnienia i to może być tym spowodowane. Jak uważacie?
-
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Czerwone HDC Kyron - chłodnica?
Postautor: charlie » 22 lip 2018, 18:31
To może być, komputer"boi się", żeby nie przegrzać skrzyni i włącza tryb awaryjny. Leje się z czego?
-
- Rusza z kopyta
Postautor: SebastianB » 22 lip 2018, 19:14
charlie pisze:To może być, komputer"boi się", żeby nie przegrzać skrzyni i włącza tryb awaryjny. Leje się z czego?
Leje z chłodnicy, i tak mi się w sumie wydaje że może komp ma jakieś " obawy ". Muszę jutro zobaczyć zdjąć gumowe węże zobaczyć jak po ich zdjęciu to wygląda. Z chłodnicy cieknie po listwie dolny róg od strony kierowcy.
-
- Stały bywalec
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 22 lip 2018, 22:44
Raczej nie . Bo zanim sie rozgrzeje ,to nie powinno być żadnego błędu. A chwili też potrzeba zeby sie rozgrzał. Rób najpierw chłodzenie i sie nie zastanawiaj bo tu nie ma nad czym. W dalszej kolejności zastanawiaj sie nad HDC . Awaria skrzyni na pewno nie ma nic wspólnego z wyciekiem płynu. Nie ma aż tak zaawansowanej technologi w SS
nawet w autach z 2018 roku nie ma tego jeszcze
) A może woda lub płyn z chłodnicy zalała jakąś elektronike ???

Kris
-
- Rusza z kopyta
Postautor: SebastianB » 22 lip 2018, 22:58
krisw11 pisze:Raczej nie . Bo zanim sie rozgrzeje ,to nie powinno być żadnego błędu. A chwili też potrzeba zeby sie rozgrzał. Rób najpierw chłodzenie i sie nie zastanawiaj bo tu nie ma nad czym. W dalszej kolejności zastanawiaj sie nad HDC . Awaria skrzyni na pewno nie ma nic wspólnego z wyciekiem płynu. Nie ma aż tak zaawansowanej technologi w SSnawet w autach z 2018 roku nie ma tego jeszcze
) A może woda lub płyn z chłodnicy zalała jakąś elektronike ???
Być może, tylko gdzie tego szukać i co warto sprawdzić. Zaglądałem pod fotel kierowcy i sprawdzałem wiązkę przewodów pod kątem zalania. Kiedyś ktoś pisał że u niego kable pod fotelem były mokre po myciu auta i pojawiał się ten sam błąd. Gdzie radzisz mi zajrzec?
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 22 lip 2018, 23:19
Hmm,,na odległość to nie naprawa auta....,a podpinałeś pod kompa ?? Może któryś czujnik np.ABS szwankuje i też wywali błąd HDC. Skrzynia ,to inny problem,olej ,jego stan, adaptacja itd. wyższa szkoła jazdy,że tak powiem-napisze. Na wstępie usuń usterke z tym wyciekiem płynu chłodniczego.
Kris
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 22 lip 2018, 23:21
Pod fotelem rzadko jest mokro ,no chyba ,ze kupiłeś topielca albo sam topisz auto. W innym przypadku nie możliwe ,żeby tam było mokro.
Kris
-
- Rusza z kopyta
Postautor: SebastianB » 22 lip 2018, 23:37
Pod kompa jeszcze nie podpinalem w mojej okolicy nie znalazłem osoby która ma easy diaga i dojedzie do mnie a jeździć z tym błędem troszkę się boję. Jutro biorę się za wyciek z chłodnicy. Pomyślałem o czujniku ABS także bo kiedyś wymieniłem w szkodzie Octavii czujnik też jakieś błędy były 
Czytałem coś na rosyjskim forum o jakiejś kostce? Pod padłem hamulca z tego co pamiętam. Wymiana bądź przeczyszczenie styków usunęło w tym przypadku usterkę.

Czytałem coś na rosyjskim forum o jakiejś kostce? Pod padłem hamulca z tego co pamiętam. Wymiana bądź przeczyszczenie styków usunęło w tym przypadku usterkę.
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 23 lip 2018, 0:33
Zacznij od wycieku płynu. później reszta. Od czegoś trzeba zacząć
kolega ma akurat Kyrona i też mu świeci HDC od paru miesiecy ale ,ma manual......skrzynie. i nic sie nie dzieje ,tyle ,że HDc sie Swieci i nie posiada asystenta zjazdu bo sie świeci HDC ! Ale ,to akurat Pikuś bo ja w ML też nie posiadam tego ustrojstwa a zjeżdżam....
)

Kris
-
- Rusza z kopyta
Postautor: SebastianB » 05 lut 2019, 16:31
Ponownie tu zaglądam po naprawie starego tel
i powiem wam co było w moim przypadku. Pomogło przrczyszczenie czujnikow. Tylko i wyłącznie, oczywiście mechanik musiał dostać się do płyty sterującej i trochę oleju upłynęło przy tym zabiegu, przeczyscil czujniki i wykasowal błąd hdc. Wszystko działa jak trzeba już 3 tys kilometrow. Uważajcie na cwaniakow którzy będą chcieli wymienić wam w podobnej sytuacji płytę sterujaca. Pozdrawiam i życzę niewielu problemów z naszymi autami 

-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 1956
Postautor: aksel50 » 22 mar 2019, 12:13
w mim ss było to samo jak sie okazało trzech mechaników oglądało samochód i nikt nie zauważył wycieku oleju ze skrzyni aut. na chłodnicy z 8-u litrów oleju zostało 3 i skrzynia do remontu 4.500pln .Po remoncie i uzupełnieniu oleju wszystko gra -po podłączeniu kompa wyświetlał się błąd p700
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię