Witam
dziś mi w warsztacie powiedzieli że padł czujnik prędkości i muszą wymienić cały moduł. Koszt 2,5-3k. To już kolejny czujnik który mi tak wymieniają (przedtem był czujnik/moduł pedału gazu). Czy to rzeczywiście nie da się taniej zrobić? Gdzie to ewentualnie naprawiać? Jakieś zamienniki?
pozdrawiam
czujnik prędkości (moduł ECU?)
SsangYong Actyon Sports to pickup, którym przewieziesz niezbędny ładunek. Wygrywa z rozwiązaniami konkurencyjnych marek komfortem jazdy zbliżonym do samochodów typu SUV i lepszymi właściwościami jezdnymi
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
-
- Nowy użytkownik
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Re: czujnik prędkości (moduł ECU?)
Postautor: lbp » 17 paź 2011, 14:00
przepraszam za brak odpowiedzi przez taki długi czas. Objawy: silnik uruchamia się bez problemu, ale przyciskanie pedału gazu nie powoduje żadnych zmian w obrotach silnika, wrzucenie biegu powoduje zwiększenie obrotów przez kilka sekund - tak jakby zwiększenie obciążenie silnika powodowało podwyższenie obrotów. wrzucanie wyższych biegów też powoduje podwyższenie obrotów i tak jak wcześniej powiedziałem- po jakimś czasie oborty się zmniejszają. Ale jak stoję z wrzuconym biegiem i na sprzęgle to cały czas są wysokie obroty.Wysokie tzn. jakieś 1,5k może trochę więcej. można jechać ale nie więcej niż jakieś 50km/h (na piątce). W warsztacie powiedzieli mi że może przeprogramują jakiś moduł.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Rusza z kopyta
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Re: czujnik prędkości (moduł ECU?)
Postautor: JASIU » 23 paź 2011, 21:29
WITAM, NIE WIEM CZY POMOGĘ ALE... NIE WIEM JAK WYGLĄDA CZUJNIK W PEDALE GAZU. JEŚLI JEST TO POTENCJOMETR TO MOŻE COŚ PODPOWIEM. JESTEM MECHANIKEM -WÓZKÓW WIDŁOWYCH W KTÓRYCH PODZESPOŁY SĄ TAKIE SAME JAK W NOWOCZESNYCH SAMOCHODACH.
OPISANE OBJAWY SĄ PODOBNE DO USZKODZENIA LUB PRZESTAWIENIA POTENCJOMETRU- AKCELERATORA-PEDAŁU GAZU -JEŚLI JEST. W MASZYNACH JEST MOŻLIWOŚĆ KOREKTY -BEZ KOMPUTERA- ELEKTRONIK DA RADĘ. POPROSTU ELEMENTY CIERNE JAK NP.ROLKA WYCIERAJĄ SIĘ I USTAWIENIE NIE WSKAZUJE "0" POCZĄTKOWEJ WARTOŚCI. MUSI TO BYĆ USTAWIONE LUB WYMIENIONY CZUJNIK. PO ODPALENIU WSZYSTKO GRA. JEŚLI COŚ POMOGŁEM TO OK, JEŚLI NIE ...
TO PRZEPRASZAM.
NIGDY NIE WYMIENIAŁEM ( W WÓZKU ECM) Z TEGO POWODU RACZEJ JEST TO NIE MOŻLIWE CHYBA ŻE INSTALACJA ŁAPIE JAKIEŚ ZWARCIE.
OPISANE OBJAWY SĄ PODOBNE DO USZKODZENIA LUB PRZESTAWIENIA POTENCJOMETRU- AKCELERATORA-PEDAŁU GAZU -JEŚLI JEST. W MASZYNACH JEST MOŻLIWOŚĆ KOREKTY -BEZ KOMPUTERA- ELEKTRONIK DA RADĘ. POPROSTU ELEMENTY CIERNE JAK NP.ROLKA WYCIERAJĄ SIĘ I USTAWIENIE NIE WSKAZUJE "0" POCZĄTKOWEJ WARTOŚCI. MUSI TO BYĆ USTAWIONE LUB WYMIENIONY CZUJNIK. PO ODPALENIU WSZYSTKO GRA. JEŚLI COŚ POMOGŁEM TO OK, JEŚLI NIE ...
TO PRZEPRASZAM.
NIGDY NIE WYMIENIAŁEM ( W WÓZKU ECM) Z TEGO POWODU RACZEJ JEST TO NIE MOŻLIWE CHYBA ŻE INSTALACJA ŁAPIE JAKIEŚ ZWARCIE.
Wróć do „Actyon/Actyon Sports”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię