Dodatkowe oświetlenie dalekosiężne do Musso
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- Motomysz
- Forumowicz
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Dodatkowe oświetlenie dalekosiężne do Musso
Postautor: Motomysz » 07 lis 2012, 17:47
Ale chodzi mi o sytuację typu "kontrola na drodze". Za Allegrowe "Xenony" dowód często wędruje do wora.
let's kick the facebook out of the internet
- mussolinii
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 07 lis 2012, 18:48
Motomysz pisze:Powiedzcie mi tylko, czy można legalnie jeździć z czterema dodatkowymi dalekosiężnymi na dachu? Z tego, co wiem, to tak, ale pod warunkiem zasłonięcia jednej pary (w przepisach jest, że można mieć jedną dodatkową parę dalekosiężnych). Mam rację?
Z 4r-ema drogowymi nie ale z dwoma drogowymi i dwoma przeciwmgielnymi - tak. Tak jak ma jarudolf. To oczywiscie teoria i przepisy. Wszystko zalezy od podejscia diagosty no iewentualnie policjanta z RD. Generalnie wszystko co masz zamonotowane w pojezdzie - ma dzialac. Czyli przeslanianie to nie tedy droga.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- Motomysz
- Forumowicz
Postautor: Motomysz » 07 lis 2012, 19:30
Dzięki za rzeczowa odpowiedź, Mussolini. Proszę jeszcze o radę w kwestii doboru lamp.
- jarudolf
- Forumowicz
Postautor: jarudolf » 07 lis 2012, 21:56
masz kilka opinii i kilka przykładów nie sądzę aby ktoś przerobił wszystkie rodzaje lamp żeby Ci doradzić w 100% z których będziesz zadowolony wybór należy do ciebie
- Motomysz
- Forumowicz
Postautor: Motomysz » 07 lis 2012, 22:07
jarudolf, zdaję sobie z tego sprawę, oczekuje tylko opinii typu: "nie zaśmiecaj sobie przodu formą do pizzy" (Hella Rallye 3000, ew. Hella Rallye Xeon), nie montuj czegoś co będzie pasowało, jak latarnia uliczna do Calibry itp. Generalnie skłaniam się ku Wesem 2HP (okrągłe, 18 cm średnicy), ale potrzebuję poparcia dla swoich wizji. Chcę tylko wiedzieć, czy zamontować coś niewielkiego, jak Hella FF75, co będzie świeciło w miarę dobrze, czy też coś większego, jak Hellowskie ponad 20-centymetrowe Rallye.
- mussolinii
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 08 lis 2012, 17:01
Ja osobiscie na zderzak przedni (nakladke plastikowa) to niczego bym nie czepial. Tylko na rure albo na dach na poprzeczke. Lampy na plastiku beda Ci drgaly. Masz przeciez diesla ktory zawieszenie ma troszke wygodniejsze od furmanki. Osobiscie odradzam taki pomysl z tego tez powodu ze tam albo bedzie Ci maska przeszkadzala albo bedziesz przyslanial reflektor. Co do typu lampy, firmy etc.. to juz musisz sam zdecydowac.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- Motomysz
- Forumowicz
Postautor: Motomysz » 08 lis 2012, 21:23
Z tymi drganiami, to masz rację, Mussolinii. Czasami na wolnych obrotach auto niemalże podskakuje (wg lokalnego mechaniora to wina któregoś z wtryskiwaczy - silnik podobno czasem pracuje na 4 garach). Myślałem o zrobieniu estetycznej podkładki z nierdzewki na fragment zderzaka przed grillem i montażu lamp na taką konstrukcję. W ostateczności można też polubić się z kangurem, ale to już raczej poważniejszy wydatek, a na liście pierwszej potrzeby jest jeszcze naprawa uszczelniaczy przedniego napędu (przód działa wyłącznie w temperaturach dodatnich - gdy chwyci mróz - tylko RWD; gdzieś musi dostawać się woda).
Pomysł dodatkowych drogowych narodził się podczas częstych nocnych podróży, gdy seryjne długie (nie mówiąc o krótkich) okazują się za słabe. Spora wina jest w tym zmatowiałych kloszy, które wypadałoby oddać do polerowania. Jutro wszystko sobie jeszcze raz obmierzę i zdecyduję co robić.
Jeśli chodzi o same lampy, to po wielogodzinnym szperaniu po sieci i porównywaniu parametrów lamp w konfrontacji z moimi potrzebami, chyba najbardziej optymalnym wyborem będą Wesemy HO2- średnica 183mm, w miarę cienkie, okrągłe, szkło białe (niebieskawe jakoś zalatują mi agrotuningiem) i w korzystnej cenie.
A wracając do wibracji i montażu bezpośrednio na plastiku, to można założyć jakieś mini-Helle tj. FF75, ale mała lampa nigdy nie da tyle światła, co duża.
W każdym razie, dziękuje Wam za życzliwe podejście do tematu i dam znać, jak coś wykombinuję.
Pozdrawiam
Motomysz
Pomysł dodatkowych drogowych narodził się podczas częstych nocnych podróży, gdy seryjne długie (nie mówiąc o krótkich) okazują się za słabe. Spora wina jest w tym zmatowiałych kloszy, które wypadałoby oddać do polerowania. Jutro wszystko sobie jeszcze raz obmierzę i zdecyduję co robić.
Jeśli chodzi o same lampy, to po wielogodzinnym szperaniu po sieci i porównywaniu parametrów lamp w konfrontacji z moimi potrzebami, chyba najbardziej optymalnym wyborem będą Wesemy HO2- średnica 183mm, w miarę cienkie, okrągłe, szkło białe (niebieskawe jakoś zalatują mi agrotuningiem) i w korzystnej cenie.
A wracając do wibracji i montażu bezpośrednio na plastiku, to można założyć jakieś mini-Helle tj. FF75, ale mała lampa nigdy nie da tyle światła, co duża.
W każdym razie, dziękuje Wam za życzliwe podejście do tematu i dam znać, jak coś wykombinuję.
Pozdrawiam
Motomysz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- matee
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 8075048
Postautor: matee » 09 lis 2012, 9:27
A jak chcesz, aby oryginały zaczęły świecić, kup pastę lekkościerną i jazda!
Robię tak raz na ~rok.
Dla utrwalenia efektu można nabyć specjalny lakier do reflektorów.
Robię tak raz na ~rok.
Dla utrwalenia efektu można nabyć specjalny lakier do reflektorów.
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
- Motomysz
- Forumowicz
Postautor: Motomysz » 09 lis 2012, 17:49
Witam.
Zderzak pomierzony - szerokość do wykorzystania, to jakieś 70 cm. Przymierzałem "testowo" stare Wesemy (takie, jakie montowano w Polonezie) i maska będzie się otwierała, ale tak czy inaczej lampy będą nieco wystawały przed obrys auta.
Reasumując:
1. Przyznaję rację, że montaż bezpośrednio na zderzaku jest nieco ryzykownym pomysłem (drgania, ew. pękanie plastiku w miejscach mocowania, no i narażenie lamp na łatwe uszkodzenie) - poczekam na kangura.
2. W drodze badania rynku lamp, najbardziej optymalnym wyborem wydają się być Wesemy HO2 (cena/jakość).
3. Bezpośrednio na zderzak można założyć coś naprawdę małego, np FF75 Helli, ale byłby to raczej półsrodek (teoretyczny zasięg lamp o ok. 40% mniejszy od Wesemów HO2).
Zamykam więc temat, dziękując za rzeczową i życzliwą dyskusję.
Pozdrawiam
Motomysz
Zderzak pomierzony - szerokość do wykorzystania, to jakieś 70 cm. Przymierzałem "testowo" stare Wesemy (takie, jakie montowano w Polonezie) i maska będzie się otwierała, ale tak czy inaczej lampy będą nieco wystawały przed obrys auta.
Reasumując:
1. Przyznaję rację, że montaż bezpośrednio na zderzaku jest nieco ryzykownym pomysłem (drgania, ew. pękanie plastiku w miejscach mocowania, no i narażenie lamp na łatwe uszkodzenie) - poczekam na kangura.
2. W drodze badania rynku lamp, najbardziej optymalnym wyborem wydają się być Wesemy HO2 (cena/jakość).
3. Bezpośrednio na zderzak można założyć coś naprawdę małego, np FF75 Helli, ale byłby to raczej półsrodek (teoretyczny zasięg lamp o ok. 40% mniejszy od Wesemów HO2).
Zamykam więc temat, dziękując za rzeczową i życzliwą dyskusję.
Pozdrawiam
Motomysz
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię