Witam
Mam pytanie w jakim miejscu sprawdza się olej w skrzyni, dyfrze oraz mostach? Mam obawy że oleju może być mało, bo cieknie i boje się nawet podjechać do mechanika z obawy że coś się popsuje. A stałem się niejako przez przypadek użytkownikiem Rextona 2,7 4x4 automat z 2005r.
Gdzie sprawdzić i dolać olej
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2695
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Gdzie sprawdzić i dolać olej
Postautor: RudebwoyIrl » 12 cze 2020, 17:35
Witaj Kolego,
Olej w skrzyni musisz sprawdzić specjalnym bagnetem większość warsztatów będzie miała albo musisz kupić .
Mosty są proste masz tam dwie śruby jedna na dole drugą z tyłu mostu bardziej u góry, dolnym spuszczasz górnym wlewasz..
Dyfer? Chodzi Ci o reduktor? Jak tak to Będzie jak w mostach:)
Jaki kolor tego oleju Ci leje? Skrzynia będzie czerwony... czerwonawym zależy od czasu
Olej w skrzyni musisz sprawdzić specjalnym bagnetem większość warsztatów będzie miała albo musisz kupić .
Mosty są proste masz tam dwie śruby jedna na dole drugą z tyłu mostu bardziej u góry, dolnym spuszczasz górnym wlewasz..
Jaki kolor tego oleju Ci leje? Skrzynia będzie czerwony... czerwonawym zależy od czasu
-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Pojemność silnika: 2
Postautor: MirEx68 » 13 cze 2020, 20:12
RudebwoyIrl pisze:Witaj Kolego,
W skrzyni nie musi być czerwony, może być też żółty/brązowy, różnie jest określany. Reszta jak wyżej. Mogę pomóc, podjedź

-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 13 cze 2020, 21:10
Wszystko proste i jak opisali Koledzy wyżej.....ale dziwie sie Tym co kupują auta a nie mają pojęcia jak sprawdzić olej....! to co później......????! Jednak nie brakuje tzw. kupujących naiwnych ,którzy kupują bo.....im sie podoba albo......bo ,to od znajomego
A później na forum wątki co ja mam teraz biedny zrobić i czemu tak drogo
)) To nie złośliwie
tylko tak ,to sie zazwyczaj zaczyna niewinnie...... Ale do rzeczy..... wszystkie płyny eksploatacyjne Najlepiej i najpewniej należy wymienić ! Wtedy mamy czyste sumienie ,pewność i.....spokojny sen....

Kris
-
- Stały bywalec
Postautor: RudebwoyIrl » 13 cze 2020, 21:26
Wiesz Kris jak to jest szczególnie jak kupujesz 1wsze 4x4 i niezbyt wiesz co i jak... Pewnie to jest ten najłatwiejszy raz
jak się potem nauczysz ile co i jak kosztuje i działa z drugą terenówką już uważasz:) hehehe
Ale tak nie chcąc nikogo urazić zanim jedziemy po auto to znajdujemy forum i pytamy na co patrzeć jeżeli nie mamy wiedzy żadnej bo jak tu już niejeden temat był można wtopić..

Ale tak nie chcąc nikogo urazić zanim jedziemy po auto to znajdujemy forum i pytamy na co patrzeć jeżeli nie mamy wiedzy żadnej bo jak tu już niejeden temat był można wtopić..
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: tezar » 14 cze 2020, 14:06
Dziękuje jutro będę szukał co i jak. A samochód mam z czystego przypadku (śmierć teścia), i muszę podjechać do jakiegoś mechanika, aby uszczelnił te wycieki - jednak boje się jechać zanim nie sprawdzę co i jak. Sam nie boje się coś podłubać przy aucie ale nie miałem nigdy takiego cuda co wlewa się olej gdzieś jeszcze niż skrzynia i silnik 

-
- Stały bywalec
Postautor: RudebwoyIrl » 16 cze 2020, 17:42
Wszystko sprawdzisz pod domem niestety poza automatem chyba że ogarniesz bagnet (jakbyś to robił sam pamiętaj on ma dwie miarki na zimo i na ciepło...)
Jakbyś dolewał do mostu upewnij się czy nie ma LSD w tyle bo ona jak coś potrzebuje inny olej. Ale chyba w 2,7 nie było w tych latach.
Tak swoją drogą aż tyle plam pod atutem że mówisz że ryzyko ruszczac bez sprawdzania? Długo to stało?
Jakbyś dolewał do mostu upewnij się czy nie ma LSD w tyle bo ona jak coś potrzebuje inny olej. Ale chyba w 2,7 nie było w tych latach.
Tak swoją drogą aż tyle plam pod atutem że mówisz że ryzyko ruszczac bez sprawdzania? Długo to stało?
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię