Kiedy wypalanie DPF???
Najnowsza generacja Rextona zadebiutowała w Seulu w 2017 roku. W dalszym ciągu jest to prawdziwa terenówka oparta na ramie.
- Yellow6
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2022
- Pojemność silnika: 2200
- Gadu-Gadu: 0
Kiedy wypalanie DPF???
Postautor: Yellow6 » 05 sty 2025, 13:50
Czy ktos wie lub chociarz domysla sie czy mozna w jakiś sposob określic kiedy w Rxie zaczyna sie wypalanie DPF?? Czy mozna to jakos rozpoznać?? Myslę, że SsangYong znacznie wyprzedził by konkurencje i zwiekszył sprzedaż gdyby wzorem Toyoty umiescił kontrolke wypalania. Przecież to tylko niewielka ingerencja w soft i któraś kontrolka mogła by zapalać się, migać czy cos podobnego.
-
- Rusza z kopyta
Re: Kiedy wypalanie DPF???
Postautor: Piotr1967 » 07 sty 2025, 14:03
Dobry i potrzebny temat. Podbijam. Niech nas ktoś zaznajomiony z arkanami sztuki oświeci 

-------------------
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2023
Postautor: BishopPL » 16 sty 2025, 9:08
Czołem koledzy,
tu cytat z mojego wpisu (auto nie sygnalizuje procesu wypalania na wyświetlaczu. Mam podpięty interface OBD i kontroluje temperaturę DPF. Kiedy zachodzi proces wypalania temp rośnie z normalnych 300 stopni do około 600-650 i w tym czasie niezależnie od położenia przepustnicy, EGR jest zamknięty. Kiedy proces się kończy, zaczyna się zmieniać stopień otwarcia zaworu EGR i temp. DPF spada do wcześniejszych 300 stopni. Jeżeli chodzi o kontrolkę na wyświetlaczu, sygnalizuje ona wstępny problem z wypalaniem sadzy, kiedy proces czy procesy wypalania nie były wykonane do końca, były przerywane lub zaistniał inny problem, który wpływał na niepełne wypalenie sadzy w DPF.)
Nie posiadając żadnego interfaceu OBD łatwo sprawdzić kiedy trwa wypalanie. Kiedy proces jest w toku to na wskaźniku chwilowego zużycia paliwa po puszczeniu pedału gazu w czasie jazdy zużycie nie spada do zera tylko zostaje jakiś ułamek ( może litr ) zużycia. Kiedy proces się skończy analogicznie zużycie po puszczeniu pedału gazu w czasie jazdy spada do zera. Oczywiście prędkość samochodu musi być taka by silnik nie podtrzymywał spalania czyli przy hamowaniu silnikiem.
Pozdrawiam.
tu cytat z mojego wpisu (auto nie sygnalizuje procesu wypalania na wyświetlaczu. Mam podpięty interface OBD i kontroluje temperaturę DPF. Kiedy zachodzi proces wypalania temp rośnie z normalnych 300 stopni do około 600-650 i w tym czasie niezależnie od położenia przepustnicy, EGR jest zamknięty. Kiedy proces się kończy, zaczyna się zmieniać stopień otwarcia zaworu EGR i temp. DPF spada do wcześniejszych 300 stopni. Jeżeli chodzi o kontrolkę na wyświetlaczu, sygnalizuje ona wstępny problem z wypalaniem sadzy, kiedy proces czy procesy wypalania nie były wykonane do końca, były przerywane lub zaistniał inny problem, który wpływał na niepełne wypalenie sadzy w DPF.)
Nie posiadając żadnego interfaceu OBD łatwo sprawdzić kiedy trwa wypalanie. Kiedy proces jest w toku to na wskaźniku chwilowego zużycia paliwa po puszczeniu pedału gazu w czasie jazdy zużycie nie spada do zera tylko zostaje jakiś ułamek ( może litr ) zużycia. Kiedy proces się skończy analogicznie zużycie po puszczeniu pedału gazu w czasie jazdy spada do zera. Oczywiście prędkość samochodu musi być taka by silnik nie podtrzymywał spalania czyli przy hamowaniu silnikiem.
Pozdrawiam.
- Yellow6
- Rusza z kopyta
Postautor: Yellow6 » 14 maja 2025, 14:56
Miałem teraz dłuższą traske na majówkję na Słowację i poobserwowałem i faktycznie sa takie momęty gdy po odpuszczeniu gazu utrzymuje się spalanie na wskaźniku. Pojawia sie to u mnie co ok 300km przynajmniej tak mi sie wydaje na razie.
Wróć do „Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię