kolektor dolotowy
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- sergio1969
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2694
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
kolektor dolotowy
Postautor: sergio1969 » 17 wrz 2018, 21:59
Panowie czy ktos z was czyscil kolektor dolotowy z tego czarnego syfu czy jeszcze nikt sie tego nie podjal
Sergio
- Trawas
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2700
Re: kolektor dolotowy
Postautor: Trawas » 03 paź 2018, 5:37
O dopiero zauważyłem twój post. Oczywiście, czyściłem - płakałem i czyściłem bo cały ten pomysł z dopalaniem spalin to "urzędowe" psucie silnika . Szlag by to trafił, syf jak cholera, tłusty nieco i gruby jak jejmość pani Mikocka z magla. . Tak sobie myślę że przy takim intensywnym zasmradzaniu należałoby czyścić kolektor co 100 tyś km.
Niestety trzeba go zdjąć a zatem zaopatrzyć się z uszczelkę. Dalej to już proste, położyć na glebie , wlać nieco benzyny i wypalić gada, ostukać drewienkiem , przedmuchać sprężonym i gotowe. Tak czy inaczej po takiej robocie człowiek wygląda jak prawy diabeł wiec lepiej ubrać się w najgorsze ciuchy na straty.
Kilogram sadzy , cholera.
Niestety trzeba go zdjąć a zatem zaopatrzyć się z uszczelkę. Dalej to już proste, położyć na glebie , wlać nieco benzyny i wypalić gada, ostukać drewienkiem , przedmuchać sprężonym i gotowe. Tak czy inaczej po takiej robocie człowiek wygląda jak prawy diabeł wiec lepiej ubrać się w najgorsze ciuchy na straty.
Kilogram sadzy , cholera.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 07 paź 2018, 23:18
mam myjke cisnieniowa od 600 do 1000 barow wiec nie bede wypalal tylko tym wyczyszcze do bialego
Sergio
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 16 paź 2018, 5:15
Coś mi się wydaje że myjka tego nie ogarnie niestety. Widziałeś co to jest ? po wierzchu tłuste a pod spodem twarde jak kamień. No ale spróbuj, na wypalenie zawsze jest czas.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 16 paź 2018, 22:55
kolektor jest aluminiowy i po wypaleniu na 100% bedzie zdeformowany bo temperatura zajebista a myjka zrywa 7 starych warstw lakieru i stal wyglada jak po wypiaskowaniu lub jak nowa wiec nie bedzie problemu 1000bar da rade tylko musze jakos to zamocowac bo noga tego trzymac nie bede , szkoda nogi, no i jeszcze mam jakąs chemie ale zmywa wszystko co do tej pory mylem , a co to jest to nie mam pojecia
Sergio
- sq2gco
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2696
Postautor: sq2gco » 18 paź 2018, 21:01
Zasugerowałem się radą kolegi czyszczenia kolektora dolotu myjką, a że w związku z naprawą miałem ściągnięty kolektor więc nie posiadając myjki poszedłem na myjnię... efekt mnie zadziwił
cały prawie czarny syf zszedł aż się pieniło, sztycę wkładałem do środka aż pryskało na kilka metrów na boki.
Potem wypłukałem wodą i kolektor po jakichś 15 - 20 minutach jak nowy !
Tylko trzeba pamiętać by najpierw odkręcić czujnik ciśnienia doładowania z kolektora bo pewnie by mycia nie przeżył.

Potem wypłukałem wodą i kolektor po jakichś 15 - 20 minutach jak nowy !
Tylko trzeba pamiętać by najpierw odkręcić czujnik ciśnienia doładowania z kolektora bo pewnie by mycia nie przeżył.
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 19 paź 2018, 1:12
Oj, to na waszym miejscu bym sprawdził, czy turbina nie za bardzo poci się olejem? no, bo skoro nagar był tak rozpuszczony i dał się zmyć to znaczy że coś go na bieżąco rozpuszczało. Przemył bym też intercooler bo tam pewnie będzie to samo, masę osadu z przepalonego w turbinie olejowego osadu.
U mnie cholerne spaliny w kolektorze dały utwardzoną powłokę, którą trudno było czymkolwiek ruszyć a rozpuszczalnika xylenowego to chyba by trzeba z 10 litrów.
Coś mi się wydaje , że odżałuję i udam się do elektronika przeprogramować kompa - niech wywali ERG z procesu. Kto to kurna wymyślił ? pewnie strasznie chciał po mordzie dostać ?
U mnie cholerne spaliny w kolektorze dały utwardzoną powłokę, którą trudno było czymkolwiek ruszyć a rozpuszczalnika xylenowego to chyba by trzeba z 10 litrów.
Coś mi się wydaje , że odżałuję i udam się do elektronika przeprogramować kompa - niech wywali ERG z procesu. Kto to kurna wymyślił ? pewnie strasznie chciał po mordzie dostać ?

- sq2gco
- Forumowicz
Postautor: sq2gco » 19 paź 2018, 13:18
Olej mógł się dostawać też do układu dolotowego z odmy, zawsze tam trochę idzie z powietrzem a oryginalny separator tak sobie daje radę
Teraz mam zrobiony dodatkowy separator i już nie idzie do dolotu więc zobaczę po jakimś czasie jak tam będzie.

- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 20 paź 2018, 15:34
Sam wykrecales kolektor czy mechaniory to robili> Nie mam koncepcji jak sie za to zabrac, w sumie to chyba checi nie ma
Sergio
- sq2gco
- Forumowicz
Postautor: sq2gco » 20 paź 2018, 19:11
Kolektor wykręcał mechanik a było to następstwem błędu-pecha w warsztacie. Były wyjęte wtryskiwacze do czyszczenia i regeneracji, po powrocie od specjalisty miały być założone ale młody mechanik czyścił jak mi potem powiedzieli gniazda wtrysków małą szczotka na pneumatyce i wciągnęło szczotkę do cylindra, i wypiela się z uchwytu. Tydzień trwały próby wydobycia jej przez dolot i wydech aż w końcu trzeba było rozebrać silnik by ją wyjąc z cylindra. Wykorzystałem więc zdjęcie kolektora dolotowego i go wyczyściłem.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię