Kontrolka ESP rexton 2004
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2696
- Gadu-Gadu: 0
Kontrolka ESP rexton 2004
Postautor: Toncio » 16 sty 2013, 15:41
Witam. Padl Mi akumulator to zabralem sie do zmiany na inny. Po "zamontowaniu" akumulatora wyskoczyl problem z ukladem ESP, a mianowicie swieci sie kontrolka na desce i nie dziala ten system. ABS normalnie dziala. Co robic ? Gdzie szukac?
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Kontrolka ESP rexton 2004
Postautor: valdi10 » 16 sty 2013, 21:11
Pierwsza rzecz to podłączenie do skanera, musisz szczytać błąd. U mnie było podobnie w rextonie 2007r., błędem był czujnik na pompie hamulcowej, jeden z dwóch które na niej się znajdują. Po wymianie czujnika, koszt 700zł wszystko wruciło do normy. Błąd ESP naogół świeci razem z EBD czyli kontrolą zjazdu, przyczyną może być wiele czynników. Tylko skanowanie błędów pomoże zlokalizować usterkę.
No i mnie dopadł kryzys!!! Chodzę w dziurawych spodniach, jem spleśniały ser i jeżdzę samochodem bez dachu !!!
- vortec
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2005
Postautor: vortec » 16 sty 2013, 22:57
Witam. Akumulator wymieniłeś na nowy? jeśli jest nowy to jakie parametry ma?
Problem może być w aku, ponieważ esp wywali błąd jak spadnie napięcie o ile się nie myle poniżej 11v. Musiałbyś zmierzyć napięcie na aku podczas kręcenia rozrusznikiem czy nie ma zbyt dużego spadku napięcia. Miałem podobną sytuację, auto stało kilka dni i po odpaleniu wywaliło esp wymontowałem podładowałem aku i wszysko ok kontrolka esp zgasła.
Pozdrawiam
Problem może być w aku, ponieważ esp wywali błąd jak spadnie napięcie o ile się nie myle poniżej 11v. Musiałbyś zmierzyć napięcie na aku podczas kręcenia rozrusznikiem czy nie ma zbyt dużego spadku napięcia. Miałem podobną sytuację, auto stało kilka dni i po odpaleniu wywaliło esp wymontowałem podładowałem aku i wszysko ok kontrolka esp zgasła.
Pozdrawiam
z marichuana jak z samochodem, musisz odpalić żeby odjechać
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Toncio » 17 sty 2013, 0:40
Byl 100A i 720ah ale nie moglem takiego dostac wiec kupilem 100A 680ah. Wydaje mi sie ze aż takiej duzej różnicy nie ma zeby pokazal błąd. Poczekam kilka dni moze jakim cudem sie samo naprawi, bo nie widzi Mi sie jeżdżenie po jakis skanerach itp.
Na razie wielkie dzieki za podpowiedz.
Na razie wielkie dzieki za podpowiedz.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Toncio » 19 sty 2013, 11:27
Nic sie nie zmieniło wiec, porsze o jakies rady. Aku naładowany bezpieczniki dobre wiec co? Czy zostaje tylko skan?
- vortec
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2005
Postautor: vortec » 19 sty 2013, 12:51
Wygląda na to że musisz podłączyć pod kompa, można jeszcze sprawdzić czy przycisk od wył esp się nie zaciął i masz normalnie wyłączone esp.
z marichuana jak z samochodem, musisz odpalić żeby odjechać
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Toncio » 26 sty 2013, 14:44
No i dupa.....
Gość podłączyl kompa i nie moze usunąc błędu. wszystkie czujniki są dobre bo widac na kompie jak wartości się zmieniaja.
Prawdopodobnie trzeba bedzie zrobic kalibracje układu ESP bo jest taka możliwość. Coś ktoś moze dodac na ten temat?
Gość podłączyl kompa i nie moze usunąc błędu. wszystkie czujniki są dobre bo widac na kompie jak wartości się zmieniaja.
Prawdopodobnie trzeba bedzie zrobic kalibracje układu ESP bo jest taka możliwość. Coś ktoś moze dodac na ten temat?
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 29 sty 2013, 22:19
Cholera z tą kontrolką ! Walczyłem z nią chyba 6 m-cy bez sukcesu. Zaraz po uruchomieniu silnika nie świeciła się ale zapalała przy pierwszym naciśnięciu na pedał hamulca i żółta ESP świeciła się aż do zakończenia jazdy. Wydaje się, że kontrolka się świeciła ale system działał - kto go tam z reszto wie ? Dałem za wygraną aż tu zgasła po wymianie tarcz hamulcowych i klocków, gdy wcale na to nie liczyłem - może jemu chodziło o to, że rozkład sił hamowania na kołach powinien być zgodny z oprogramowaniem ? Diabli wiedzą. Obawiam się, że przy takim układzie jak w Rextonie i niestety jego słabym punkcie jakim jest jakość instalacji elektrycznej przyczyn zapalania się kontrolki może być bardzo wiele. U mojego kumpla też się czasem zapala ale u niego można ją zgasić wypinając wtyczkę z panelu rozdzielni siły hamowania i wtykając ją na powrót. Może styki zaśniedziały albo coś tam nie zawsze kontaktuje ? Też nie wiadomo o co chodzi bo na kompie niczego nie widać.
Teraz mam innego zgryza z kontrolkami, po załączeniu H-4 zapala mi się żółta kontrolka AWD Low ale to nie prawda bo wyraźnie słychać, że napęd się spina na przednią oś na stałe. Co innego kontrolka a co innego układ napędowy - można zgłupieć. Chyba zamiast żółtej żarówki wsadzę tam zieloną i będzie spokój
Teraz mam innego zgryza z kontrolkami, po załączeniu H-4 zapala mi się żółta kontrolka AWD Low ale to nie prawda bo wyraźnie słychać, że napęd się spina na przednią oś na stałe. Co innego kontrolka a co innego układ napędowy - można zgłupieć. Chyba zamiast żółtej żarówki wsadzę tam zieloną i będzie spokój

Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię