Witam,
Jestem posiadaczem Kyron II i nurtuje mnie jedna sprawa w moim aucie, gdyz dobiega nieglosny dzwiek niby tarcie niby chrobotanie z lewego przedniego kola i nie wiem czy ten model tak ma czy ma sie cos zaraz rozsypac, wspomniany dzwiek wydobywa sie jedynie przy jezdzie z jednym napedem jak sie zapina naped 4x4 halasu nie ma. Czy mozliwe ze uszkodzil sie jakis system w kole odpowiadajacy za dolaczany naped, czy po prostu to auto tak ma ?
Z gory dzieki za wszelakie wskazowki.
Kyron hałas w lewym przednim kole
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
- kurpi
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Kyron hałas w lewym przednim kole
Postautor: kurpi » 30 lip 2015, 22:01
Za takie chrobotanie odpowiada naprawdopodobniej sprzegiełko napędu.U mnie dostała się woda do środka i przegniła sprężyna w membranie uniemożliwiając pełne rozpięcie.Ale na początek sprawdź czy nie jest przytkany albo gdzieś przełamany przewód z podciśnienia (do sprzęgiełka wchodzi taki podwójny gumowy przewód,podciśnienie ma być w tym grubszym),sprwadź czy na króćcu spzęgełka nie ma jakiegoś marasu.Jak to nie pomoże to trzeba będzie zdemontować sprzęgniełko i sprawdzić czy membrana nie ma uszkodzeń albo czy tak jak u mnie nie blokuje sprzęgiełka połamana sprężyna.Niestety w obydwu przypadkach nie da się tego naprawić,pozostaje tylko nowe sprzęgiełko (coś koło 600-700zł).Przypadek marginalny (znowu miałem to szczęście że wystąpił u mnie)urwany plastkik trzymajacy pierścień sprzęgający (taki jakby synchronizator tylko przesuwany membraną) mi się to udało skleić klejem typu supreglue za 2 zł
ale po uprzednim dokładnym wyczyszczeniu,mógł też ten pierścień wyskoczyć z mocowania(też miałem taką przyjemność).Acha,luz na łożysku może sprawiać,że koło nie idzie osiowo z pierścieniem i też zazębia się po skosie.

Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2008
Postautor: Hamer » 30 lip 2015, 22:39
czy takie uszkodzenie może jakoś drastycznie zatrzymać auto bo wyjeżdżam nad może na urlop i szczerze wolałbym się tym zając po powrocie ?
- kurpi
- Stały bywalec
Postautor: kurpi » 31 lip 2015, 7:32
Może się okazać potem,że do wymiany będzie nie tylko sprzęgiełko,ale i piasta oraz przegub.To chrobotanie to nic innego jak uderzające o siebie ząbki z pierścienia,które mogą się po porostu uszczerbić lub zjechać i może być potem problem z zapięciem 4x4. Tak doraźnie to można by zrzucić przedni wał i jeździć z włączonym 4x4,ale to bedzie skutkowało większym zużyciem paliwa (będzie się kręcił przedni dyfer "na pusto"),ale pewnie i tak wyjdzie taniej niż ewentualna wymiana wszystkich części.Nie chcę cię straszyć,bo może się okazać że np pojedziesz tak jak jest,wrócisz i nic się nie zużyje i nie zepsuje,ale chciałeś wiedziec co się może stać to taki pogląd ci dałem.Jak to mówią wybór należy do ciebie 

-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2008
Postautor: Hamer » 31 lip 2015, 10:11
Bardzo dziekuje za rade
Jeszcze mam tylko pytanie czy jest jakas procedura zapinania - rozpinania napedu 4x4 (w KIA wiem ze po rozpieciu 4x4 trzeba delikatnie cofnac autem aby sie rozpiely napedy) ?
Jeszcze mam tylko pytanie czy jest jakas procedura zapinania - rozpinania napedu 4x4 (w KIA wiem ze po rozpieciu 4x4 trzeba delikatnie cofnac autem aby sie rozpiely napedy) ?
- Consool
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Kontaktowanie:
Postautor: Consool » 31 lip 2015, 10:59
W którym modelu kia? Sorento czy Sportage? Bo miałem Sorento i pierwsze słyszę o takiej procedurze.
- kurpi
- Stały bywalec
Postautor: kurpi » 31 lip 2015, 13:14
W kyronie nie trzeba nic robić,procedura cofania dotyczy aut które mają sprzęgiełka automatycznie załączane mechanicznie (kręcąca się półośka włącza sprzęggiełko,aby rozłączyć po wyłączeniu 4x4 trzeba właśnie cofnoć aby rozłączyć sprzęgiełko)

Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię