Lift zawieszenia
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Lift zawieszenia
Postautor: rk75 » 20 lis 2017, 21:55
Witam, chcę trochę zwiększyć prześwit w moim Rexiu, w związku z tym mam pytanko - jak to zrobić najtaniej a skutecznie, nie szukam rozwiązań dla bogatych, więc proszę nawet o rozwiązania najtańsze ale skuteczne i sprawdzone 

-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 27
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Lift zawieszenia
Postautor: majek » 21 lis 2017, 0:55
Najtaniej to podnieś samochód , gdy sprężyna wyciągnięta jest wsadzić gumy w sprężyny (5 szt na sprężyne koszt ok 5zł za 1szt). Taniej chyba się już nie da, jeździć takim czymś też trudno będzie, ale będzie lift:)
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
Postautor: rk75 » 21 lis 2017, 6:35
Trochę mnie poniosła fantazja z tym najtańszym rozwiązaniem. Po włożeniu tych gum w sprężyny jazda samochodem wyglądałaby jak na wozie drabiniastym
Słyszałem o podkładkach na sprężyny do tyłu (przedłużenie sprężyn) ale z kupnem jest problem. A co można zastosować na przód? Właśnie najbardziej chodzi mi o przednie zawieszenie 

- Consool
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: Consool » 21 lis 2017, 9:53
Wsadź w sprężyny piłeczki tenisowe buehehehe
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: trol48 » 21 lis 2017, 11:14
witam
ja dawałem sprężyny do rozciągnięcia ok, 5 cm i lekkie utwardzenie koszt. 80 zł za 2 szt
ja dawałem sprężyny do rozciągnięcia ok, 5 cm i lekkie utwardzenie koszt. 80 zł za 2 szt
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: automatic » 21 lis 2017, 12:05
Z przodu daj podkładki pod 3 śruby mocujące teleskop do ramy , albo lepiej zrób dystans jak pod felgi , pod te 3 śruby.

Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, 13:34 przez automatic, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
Postautor: DeMaDeS » 21 lis 2017, 13:28
Z tyłu łatwo wsadzić nie przecięty krążek gumowy nad sprężynę - podniesie tył ale dalej będzie miękki i przesunie się zakres pracy amortyzatora - czyli po przejechaniu przez garba zwalniającego, amortyzator będzie się rozciągał do końca - mało przyjemne.
U siebie mam sprężyny od range rover i jest idealnie, lekko wyżej a dużo wyższa ładowność, nie narzekam na sztywność.
Przód - najlepiej dystanse nad górne mocowanie amortyzatora, będę szukał kogoś kto mi je dotoczy z metalu, możliwe że pasują gotowe chińskie od forda rangera ale nie udało mi się dogadać z chińczykiem, na bank zmierzył mi dystanse od navary zamiast rangera. Na ebayu znalazłem od rangera u angola, zmierzył i wg jego pomiarów były idealne do Rextona ale... powiedział że nie wysyła do Polski...
Nie mam ze sobą dokładnych pomiarów ale 30mm podkładka powinna podnieść przód o około 45mm.
U siebie mam sprężyny od range rover i jest idealnie, lekko wyżej a dużo wyższa ładowność, nie narzekam na sztywność.
Przód - najlepiej dystanse nad górne mocowanie amortyzatora, będę szukał kogoś kto mi je dotoczy z metalu, możliwe że pasują gotowe chińskie od forda rangera ale nie udało mi się dogadać z chińczykiem, na bank zmierzył mi dystanse od navary zamiast rangera. Na ebayu znalazłem od rangera u angola, zmierzył i wg jego pomiarów były idealne do Rextona ale... powiedział że nie wysyła do Polski...
Nie mam ze sobą dokładnych pomiarów ale 30mm podkładka powinna podnieść przód o około 45mm.
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: automatic » 21 lis 2017, 13:37
Daj spokój z Chińczykami i innym panami etranżerami - tu w kraju wystarczy tylko tokarz ...
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 21 lis 2017, 18:55
Ja miałem w Kyronie z przodu zarówno takie dystanse nad przednimi kolumnami (wytoczone, kolega zrobił dwa komplety) jak i wyższe sprężyny (dedykowane - Dobinson). Sprężyny dawały jakieś 25 mm i były twardsze od fabrycznych. Dystanse dają jakieś 150% swojej grubości z uwagi na dźwignię wahacza.
Z tyły - wyższe sprężyny - ale bez przesady, bo pojawiają się wibracje wału. Żeby je usunąć trzeba obniżać podporę - ja dałem niższe sprężyny.
Z tyły - wyższe sprężyny - ale bez przesady, bo pojawiają się wibracje wału. Żeby je usunąć trzeba obniżać podporę - ja dałem niższe sprężyny.
- uki
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2002
Postautor: uki » 22 lis 2017, 11:33
Tak gdzieś przeglądając internety znalazłem elementy zawieszenia Dobinson do Rexów:
http://www.dobinsons.pl/reall/adm/upload/File/Ssangyoung/SSAN-52.pdf
Dający lift około 30mm
Dający lift około 30mm
Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Koko » 02 gru 2017, 13:55
DeMaDeS pisze:Z tyłu łatwo wsadzić nie przecięty krążek gumowy nad sprężynę - podniesie tył ale dalej będzie miękki i przesunie się zakres pracy amortyzatora - czyli po przejechaniu przez garba zwalniającego, amortyzator będzie się rozciągał do końca - mało przyjemne.
Możesz coś więcej na temat tych tylnych sprężyn? jaki dokładnie model tego Ranga?
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Koko » 02 gru 2017, 13:56
uki pisze:Tak gdzieś przeglądając internety znalazłem elementy zawieszenia Dobinson do Rexów:
Dający lift około 30mm
Cena takiego kitu do Rexa to około 3800pln. Taką dostałem odpowiedz
- uki
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2002
Postautor: uki » 02 gru 2017, 14:07
To u naszych wschodnich sąsiadów jakoś dużo taniej wychodzi za zestaw springów do rexa (coś około 11tys. rubli za komplet sprężyn na jedną oś czyli aktualnie około 700zł).
Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
- sergio1969
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2694
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 02 gru 2017, 17:04
Panowie co wy wiecie o jezdzie i wsadzeniu springow w sprezyny ,chcac sie wypowiedziec trzeba najpierw przetestowac.
Tanie nie byly ale warto .lekko usztywniony lecz nie za bardzo i jezdzi sie normalnie a nie jak wozem drabiniastym . Po montazu mi poszedl 20mm do gory pozdrawiam .nie pisac mi tu pierdol
Tanie nie byly ale warto .lekko usztywniony lecz nie za bardzo i jezdzi sie normalnie a nie jak wozem drabiniastym . Po montazu mi poszedl 20mm do gory pozdrawiam .nie pisac mi tu pierdol
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sergio
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię