lozysko kola przod
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
- kurpi
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
lozysko kola przod
Postautor: kurpi » 22 cze 2014, 17:26
Czy ktos rozbieral juz lozysko kola przedniego.dzisiaj przez przypadek zauwazylem ze lozysko mi glosno chodzi,prawdopodobnie wyplukalo z niego smar bo po sciagnieciu poloski wyleciala woda ze sprzegielka.nie mialem niestety imbusa zeby sciagnac piaste w zwiazku z tym mam pytanie czy lozyska w piascie sa wymienne czy trzeba wymieniac cala piaste?ewntualnie czy jest jakis knif na nasmarowanie lozysk,bo podejrzewam ze problem jest w tym ze chodza na sucho.acha kyron ma dolaczany naped ma przod bo chyba sa jakies roznice miedzy 2wd a 4wd
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Re: lozysko kola przod
Postautor: alexboroo » 25 maja 2015, 14:08
Witam. Czy naprawiles lozysko i czy wymieniales cala piaste czy tylko lozysko,pytam bo co prawda nic mi jeszcze nie buczy i huczy ale jest wyczuwalny luz na przednim kole,wiec przed demontazem chcialbym zasiegnac informacji czy:
-luz na kole mozna zmiejszyc przez dokrecenie lozyska
-jesli nie to czy wymienic trzeba cala piaste czy wystarczy lozysko
dzieki za odpowiedz.auto rexton 2005 2.7xdi z napedem dolaczanym.
pozdrawiam
-luz na kole mozna zmiejszyc przez dokrecenie lozyska
-jesli nie to czy wymienic trzeba cala piaste czy wystarczy lozysko
dzieki za odpowiedz.auto rexton 2005 2.7xdi z napedem dolaczanym.
pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 25 maja 2015, 15:59
Ja ten temat trochę poznałem przy okazji problemu z ABS - piasta i łożysko to jedna część (tak nowocześnie), a do tego czujnik ABS jest do tego w komplecie - może jednak są jakieś zamienniki bez czujnika (do przełożenia) - nie wiem, mi ostatecznie udało się kupić sam nowy czujnik (u niezawodnego Unimarta).
- kurpi
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: kurpi » 26 maja 2015, 7:34
Piasta tak jak alfik napisał niestety nierozbieralna,podobno gdzieś chyba w warszawie jest firma,która przerabia piaste na taką z wymienialnymi łożyskami,ale niestety namiarów nie mam.Ja kupiłem zamiennik (cena powaliła 1500zł)razem z czujnikiem,a za miesiąc ta sama piasta kosztowała coś koło 350 zł (myślałem ,że szlag mnie trafi).Luzu nie skasujesz dokręcając śrubę,bo piasta jest ściskana na prasie.A luz wyczuwasz w pionie czy w poziomie?bo jak w pionie to łożysko,a w poziomie to może być końcówka drążka lub przekładnia kierownicza.
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: alexboroo » 08 cze 2015, 23:12
witam .dzieki za odpowiedzi,co do luzu to wyczuwalny jest w pionie ale bardzo maly moze 2mm ,nic nie buczy nic nie huczy i co najsmieszniejsze na" sciezce zdrowia"przeglad coroczny diagnosta nic nie wylapal. troche sie tym martwie gdyz bede mial do pokonania jakies 2500km za jednym zamachem a dostepnosc czesci w irl i ceny to tragediaw wiekszosci przypadkow tylko dealer.Mam nadzieje ze uda mi sie dojechac do polandu a tam Rexsia troche obrobimy.
Pozdro
Pozdro
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię