Witam, jakiś czas temu(mniej więcej od półtora miesiąca) co jakiś czas miałem wrażenie, że skrzynia nie "zrzuca" odpowiednio biegów podczas hamowania, tak jakby nawet podnosiła lekko obroty na moment. Problem pojawił się może 3 razy, a sprawiało to wrażenie jakby był przypchany DPF, więc pojechałem w "trasę", 30 minut na obrotach pow 3000. Jako że problem pojawiał się bardzo rzadko, to po tej operacji nie wiem nawet czy wystąpił, natomiast 3 dni temu, podczas odpalania na "ciepło" samochód od razu wszedł w "twardy" tryb awaryjny, zaczął palić bardzo dużo, podczas odpalania na zimnym szarpało obrotami, pozwalał na jazdę do max 3 biegu i do max 3000 obrotów, kilka razy przyspieszanie udawało się tempomatem-bez udziału gazu. Odłączyłem na noc klemy, błąd zapisał się w ECU. Pomyślałem, że to albo DPF albo EGR, podjechałem do znajomego, na jego kompie wczytałem auto dopiero po wyborze Rextona 2017, ale mniejsza z tym, wyskoczyły mi 4 błędy:
P0672 To jest błąd świecy żarowej na 2 cylindrze, zaskakujący, ale w ogóle nie związany z żadnym objawem
P0564 Błąd sygnału sterującego tempomatem - objaw, a nie przyczyna
P0088 – zbyt wysokie ciśnienie paliwa (CRITICAL) to już grubsza sprawa, razem z pozostałymi błędami i objawami wskazuje że uwalił się Zawór regulacji ciśnienia paliwa IMV / SCV ewentualnie dodatkowo Czujnik ciśnienia listwy CR. Jak rozumiem, początkowe objawy wskazywały już, że mylnie rozumiałem dziwną pracę skrzyni biegów jako próba "przepalenia" DPFu albo wymuszenia otwarcia zaworu EGR - zawór regulacji ciśnienia paliwa przycinał się lekko podczas pracy "na najniższych obrotach" - podczas hamowania, co z kolei przy większych "przycięciach" ECU nie dawał rady korygować i szedł błąd na listwę CR, po czym ECU totalnie tracił kontrolę nad listwą CR = błędy+tryb awaryjny. Teraz do wymiany zawór regulacji ciśnienia paliwa
P06A7 – czujnik temperatury / zasilanie referencyjne ECU kolejny objaw, nie przyczyna
Czy miał ktoś podobne objawy i błędy? Na razie wykasowałem wszystkie błędy wisi ciągle błąd świecy żarowej, ale to jest szybko do ogarnięcia. Zastanawiam się natomiast czy możliwe jest, żeby to była jakaś "jednorazowa" akcja, i czy te zawory IMV w Rextonach i w Musso lecą tak szybko? u mnie 80k i auto ma raptem 6 lat...
Musso 2.2 CRDI Błędy
Najnowsza generacja Rextona zadebiutowała w Seulu w 2017 roku. W dalszym ciągu jest to prawdziwa terenówka oparta na ramie.
Wróć do „Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię