Witam,
Po dłuższej nieobecności jestem z gotowymi rozwiązaniami. Auto w końcu działa jak powinno. Co do reduktora to awarii uległy wiązki kabli pod samochodem (fabrycznie niczym nie osłonięte przed czynnikami terenowymi - "wystarczyło" wyjąć wtyczki od reduktora, poodpinać wsuwki i na nowo poprawnie założyć - działa. Klima zaś - jeszcze banalniej - do wentylatora podłączony był 2x plus (z prądem) i dlatego przycisk go nie mógł załączyć.
Przy okazji dowiedziałem się wielu ciekawych, a dla niektórych pomocnych rzeczy dotyczących Musso:
Jeśli nie działają biegi terenowe albo przedni napęd to realne przyczyny są 3:
- padł silniczek przy reduktorze (na samym zapłonie przy przełączeniu 2H -> 4H słychać, czy pracuje); jak go naprawić jest tu.
- padł czujnik prędkości reduktora (wcześniej pisali, że są 2 - błąd!!! W istocie jest jeden, czarny wciskany w obudowę i przykręcany płaskownikiem na 2 śrubki). W dwu kolorach występuje czujnik prędkości wału (od prędkościomierza), który jest niebieski w Musso a czarny w Korando. Wtedy pomoże wymiana na nowy.
- Uszkodzeniu (poważnemu) uległ sam mechanizm reduktora ? mało prawdopodobne ale się zdarza. Bez rozpołowienia interesu się nie obejdzie. Zazwyczaj zrywa się łańcuch lub szczerbi się przekładnia ślimakowa.
Oczywiście są i inne przyczyny ? jak na przykład moja ? na bank należy zacząć poszukiwania od elektryki. O samym przednim napędzie też już była mowa tu. Co mogę dodać ? prawidłowy stan to taki, gdzie przy załączonym tyko tyle (2H) przedni wał się nie obraca ( w przeciwieństwie do innych samochodów tego typu).
Klima ? wentylator załącza się ZAWSZE, gdy włączamy ją niebieskim przyciskiem w kabinie lub ostatnim przyciskiem w panelu (nadmuch na szybę).
Co do części zamiennych ? sami wiecie, że nie jest z tym ani łatwo ani tanio ? mogę polecić warsztat na Jagellońskiej w Warszawie (szczególnie elektryka). Odkąd padło FSO z częściami zamiennymi są problemy ? w Łomiankach jest facet, który ma chyba wszystko do Musso (tylko nowe i oryginalne) i niestety cena robi swoje...... np.
* końcówka wtryskiwacza 122zł
* czujnik prędkości reduktora 305zł
* uszczelka kolektora wydechowego 42zł
* czujnik do prędkościomierza 215zł
* 2 satelity, 2 koronki i sworzeń do tylnego mostu ~800zł
* rynienka zgniatająca do szyby przedniej 129zł.....................i wiele wiele innych.
Kontakt do mnie - [email protected]
MUSSO 2.9td - części
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię