Witam, zakupiłem 3 tyg. Actyona II i tak usowam powoli jego bolączką. Przy wymianie filtra paliwa, zobaczyłem luźny, niepodpięty do niczego wężyk i zacząłem szukać gdzie go wpiąć. Wyszło, że należałoby go wpiąć do trujnika, który idzie od wakupompy do jakiegoś przekaźnika pod obudową na górze silnika, tam przy trujniku był kawałek przewodu, także niepodpięty.
Zrobiłem to i zapomniałem. Przy wypadzie na drogi polne, brakło mi napędu, mimo, że kontrolki zapalały się, napędu niebyło.
Zacząłem diagnozować, wymieniłem przy tym jedno sprzegiełko, ponieważ było uszkodzone.
Najlepsze jest jednak to, że nic to nie dało.
Kminilem więc dalej.
Doszedłem do tego, iż przy opcji kiedy przewód podcisnienia jest podłączony, napędy się nie załączją. Brnąłem dalej i zauważyłem, że przy podłączonym wężyku (opisywałem go wcześniej), napęd się zwalnia gdy go włącze na pokrętle w aucie. Wtedy właśnie kręci się sama piasta, bez półosi. Natomiast gdy jest wyłączony napęd przy próbie zakręcenia kołem kręci się już razem z półosią.
Najlepsze jest to, że jak wężyk podcisnienia jest odłączony, to po włączeniu napędu pokrętłem, napęd już jest.
Do tego podczas jazdy ( z załączonym podcisnieniem) 80-120 km są wyczuwalne drgania a przy podłączonym podcisnienia i załączonym napędzie jest podczas jazdy ciszej i brak drgań.
Ktoś jest w stanie pomóc?
Pozdrawiam
Napęd działa na odwrót Actyon II
SsangYong Actyon Sports to pickup, którym przewieziesz niezbędny ładunek. Wygrywa z rozwiązaniami konkurencyjnych marek komfortem jazdy zbliżonym do samochodów typu SUV i lepszymi właściwościami jezdnymi
-
BEAR
- Nowy użytkownik
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Re: Napęd działa na odwrót Actyon II
Postautor: BEAR » 02 kwie 2026, 23:34
Tak jak napisałeś,napęd działa po odjęciu podciśnienia.Po drodze jest zaworek do którego idą przewody- to on przełącza podciśnienia nr 4154221002 i nim steruje Trzeba sprawdzić czy nie jest przypadkiem jest uszkodzony.
-
MilSze
- Nowy użytkownik
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2012
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Re: Napęd działa na odwrót Actyon II
Postautor: MilSze » 08 kwie 2026, 22:10
Doszedłem do tego ci się działo.
Sprzedający, nie powiedział, że jest walniete sprzegiełko i Pomieszałem podcisnienia tak żeby 4WD było cały czas.
Poukładałem wszystko, podłączyłem tak jak ma być i wymieniłem walniete sprzegiełko. Wydaje się być git i auto w końcu płynie po asfalcie.
Sprzedający, nie powiedział, że jest walniete sprzegiełko i Pomieszałem podcisnienia tak żeby 4WD było cały czas.
Poukładałem wszystko, podłączyłem tak jak ma być i wymieniłem walniete sprzegiełko. Wydaje się być git i auto w końcu płynie po asfalcie.
Wróć do „Actyon/Actyon Sports”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię