napedy na zalaczaja sie
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- musso
- Stały bywalec
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2010
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 12649283
napedy na zalaczaja sie
Postautor: musso » 17 lip 2009, 7:17
Wczoraj z kolega zrobilem test zalaczanie sie napedow,i co?nic,zupelnie nic,przod sie nie zalacza,po wlaczeniu 4H,naped nie dziala,a gdy wlacze 4L,czuc jakby sie cos zapinalo,byc moze to wlasnie naped ale nie dziala,lampki na konsolecie zielona i czerwona od 4Hi4L,wczoraj nie chcialy zgasnac jak je probowalem wylaczyc dopiero po chwili wszystko wrocilo do normy.Czy przyczyna moga byc sprzegielka na kolach o ktorych tak glosno ze sa wadliwe,moze lepiej zamontowac sprzegielka manualne np.AVM, i miec spokoj niz szukac problemow glebiej.Moze ktos z kolegow mial podobny problem prosze i info.
- matee
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 8075048
Re: napedy na zalaczaja sie
Postautor: matee » 17 lip 2009, 9:53
pofatyguj się kolego i przejrzyj forum (można użyć wyszukiwarki) zanim założysz nowy wątek
napędy były wałkowane już wielokrotnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

napędy były wałkowane już wielokrotnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
- traky
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: traky » 17 lip 2009, 22:29
faktycznie to chyba główny temat na forum, po za tym jakby nasze autka sie nie psują, tylko co niektóre maja drobne awarie 
Poszukaj, jest o tym b.dużo. Sam miałem walnięte jak kupiłem i dzieki kolegom znam już na pamieć,nic skomplikowanego dla kogoś kto ma trochę kluczy, smykałki mechanicznej i dostęp do kanału, to auto naprawdę się wyjątkowo dobrze naprawia
Powodzenia

Poszukaj, jest o tym b.dużo. Sam miałem walnięte jak kupiłem i dzieki kolegom znam już na pamieć,nic skomplikowanego dla kogoś kto ma trochę kluczy, smykałki mechanicznej i dostęp do kanału, to auto naprawdę się wyjątkowo dobrze naprawia

Powodzenia

- musso
- Stały bywalec
Postautor: musso » 19 lip 2009, 8:01
Bylem w warsztacie,walniete mam sprzegielka w kolach,juz zamowilem nowe manualne.Pozdrawiam.
- traky
- Stały bywalec
Postautor: traky » 19 lip 2009, 22:49
Sprzęgiełka albo uszczelniacze, zeleży jaki mechanik, czy sprawdził sprzegiełka czy stwierdził że się nie załączają.Ja tam wole automatyczne a uszczelniacze w razie czego też warto wymienić nawet przy przejściu na ręczne.Nie wiadomo w jakim są stanie i kiedy były wymieniane, a mimo wszytko powinny być szczelne żeby syf się nie dostawał, koszt uszcelniaczy to ok 250zł na dwie strony(kupowałem w serwisie) sprzęgła jakieś 700zł, a że robie sobie sam to wole wymieniać uszczelniacze, jakoś by mi się nie chciało co chwile wysiadać aby je załączać i wyłączać.
- musso
- Stały bywalec
Postautor: musso » 24 lip 2009, 22:38
traky pisze:Sprzęgiełka albo uszczelniacze, zeleży jaki mechanik, czy sprawdził sprzegiełka czy stwierdził że się nie załączają.Ja tam wole automatyczne a uszczelniacze w razie czego też warto wymienić nawet przy przejściu na ręczne.Nie wiadomo w jakim są stanie i kiedy były wymieniane, a mimo wszytko powinny być szczelne żeby syf się nie dostawał, koszt uszcelniaczy to ok 250zł na dwie strony(kupowałem w serwisie) sprzęgła jakieś 700zł, a że robie sobie sam to wole wymieniać uszczelniacze, jakoś by mi się nie chciało co chwile wysiadać aby je załączać i wyłączać.
Ok traky,ale Ja mieszkam w Norwegii wiec jak zalacze te manualne w pazdzierniku to potem Je wylacze w maju,takie sa Tu warunki,a uszczelniacze wymienie na 100%.
- Gonzo
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2000
Postautor: Gonzo » 17 wrz 2009, 13:17
u mnie były podobne objawy a przyczyna błacha, sprawdź może będziesz miał to samo...
mianowicie, po przekręceniu pokrętła napędów na 4H nic się nie działo to znaczy nie załączał napędu. Po wnikliwej diagnozie okazało się że wał przedni się załącza, ale nie załaczają sie sprzęgiełka w kołach. Sprawdzajać szczelność układu okazało się że gdzieś jest nieszczelny. Już miałem zamawiać uczelniacze (w szczecinie kosztują 50zł/szt) ale mój mechan szukał na przewodach podciśnienia (gumowe wężyki) i znalazł pęknięty gumowy "czwórnik" tuż nad blokiem silnika. po sklejeniu go kropelką wszystko hula jak trza!! a nowy czwórnik już zamówiony i czekam...
mianowicie, po przekręceniu pokrętła napędów na 4H nic się nie działo to znaczy nie załączał napędu. Po wnikliwej diagnozie okazało się że wał przedni się załącza, ale nie załaczają sie sprzęgiełka w kołach. Sprawdzajać szczelność układu okazało się że gdzieś jest nieszczelny. Już miałem zamawiać uczelniacze (w szczecinie kosztują 50zł/szt) ale mój mechan szukał na przewodach podciśnienia (gumowe wężyki) i znalazł pęknięty gumowy "czwórnik" tuż nad blokiem silnika. po sklejeniu go kropelką wszystko hula jak trza!! a nowy czwórnik już zamówiony i czekam...
Musso 2000r. - 2,9TD +lift 4" +Bridgestone h/t 31" + zabudowa sypialno-turystyczna - DZIENNIK POKŁADOWY
Zamienię na T4 multivan lub vestfalie
Zamienię na T4 multivan lub vestfalie
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1996
- Gadu-Gadu: 1599827
Postautor: Roberttt » 19 wrz 2009, 20:17
Panowie - uszczelniacze to koszt o ile dobrze pamiętam 12zł - NA OBIE STRONY - 
Teść mój wymieniał - mechanior, który ma też Mussonka powiedział, że można kupić inne, podobne oringi, trochę je przerobić i gra muzyka - pół roku już na nich jeździ - jeszcze go nie zawiodły...

Teść mój wymieniał - mechanior, który ma też Mussonka powiedział, że można kupić inne, podobne oringi, trochę je przerobić i gra muzyka - pół roku już na nich jeździ - jeszcze go nie zawiodły...

- simon
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 1932491
Postautor: simon » 20 wrz 2009, 17:54
Podaj jakieś bliższe namiary na te uszczelniacze bo z pewnością dla części forumowiczów co pozostali przy podciśnieniu to się przydadzą. Ja sam trzymam w zapasie komplet nowych, oryginalnych uszczelniaczy po 60 zł. za sztukę.
simon - Ssang Yong Musso 2,9 TDI 140 KM 1998 manual
- musso
- Stały bywalec
Postautor: musso » 02 lis 2009, 5:28
zamontowal Mi mechanik manualne sprzegielka w kolach i wszystko dziala jak nalezy,a co do wezykow,wszystko jest ok,poprostu te automatyczne sprzegla sie posypaly,moze juz byl na nie czas,choc po przebiegu 160000km zeby padly?no ale mam manuale i jest ok.pozdro.
- krzychu
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 02 lis 2009, 19:43
Roberttt pisze:Panowie - uszczelniacze to koszt o ile dobrze pamiętam 12zł - NA OBIE STRONY -
Teść mój wymieniał - mechanior, który ma też Mussonka powiedział, że można kupić inne, podobne oringi,
Robercie, weź no podpytaj teściunia jakie te oringi mają mieć wymiary

Nie chce mi się tego dwa razy rozbierać: raz żeby pomierzyć a drugi żeby wymienić

Ja podejrzewam u siebie walnięte uszczelniacze, bo jak przełączę napęd na 4H to po powrocie na 2H silnik pracuje albo kilka sekund po przekręceniu kluczyka albo bez przerwy - czyli podciśnienie gdzieś spieprza

Czasami po powrocie z 4H na 2H jest normalnie ale rzadko

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika

hasło: musso
- misiek
- Stały bywalec
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2000
Postautor: misiek » 03 lis 2009, 10:55
zamieście potem te wymiary uszczelniaczy dla wszystkich 

korando2.9
- mussolinii
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 03 lis 2009, 14:48
Jak juz sie bawic w uszczelniacze to ja osobiscie proponuje przyinwestowac w oryginaly. Te po 12zl moga sie wysypac szybciej niz myslimy a zagladac tam za rok to srednio mi sie podoba.. wymienilem wszytkie 4sztuki bez wzgledu na ich stan (220tkm). Oryginaly maja jeszcze taka metalowa obudowe z kolnierzem ktora dopasowana jest w polos oraz w zwrotnice. Te metalowe zagiecia uniemozliwiaja na dostawanie sie piachu (grubszych ziaren) do uszczelniacza. Koszt o ile dobrze pamietam to 45zl za sztuke na piaste i 30zl za sztuke na zwrotnice. Razem bylo 150zl za komplet.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 1996
Postautor: Adamw27 » 20 lis 2009, 13:15
Witam
może ktoś wymieniał silniczek z czujnikiem położenia od reduktora (ten odpowiedzialny za przełączanie) ? poszukuję uszkodzonego i komuś nie potrzebnego. jest plan aby przerobić to cacko na ręczne załączanie napędów i reduktora, z taką dźwignią jak w grand cherokee.
może ktoś wymieniał silniczek z czujnikiem położenia od reduktora (ten odpowiedzialny za przełączanie) ? poszukuję uszkodzonego i komuś nie potrzebnego. jest plan aby przerobić to cacko na ręczne załączanie napędów i reduktora, z taką dźwignią jak w grand cherokee.
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię