Witam
Przed otwarciem auta z centralnego zamka złapałem uchwyt służący do otwierania bagażnika. Nie mogę teraz otworzyć go bo powyższy uchwyt został wciśnięty i już nie wrócił do zasadniczego stanu. Próbowałem zamykać i otwierać autko, ale nadal nie idzie otworzyć bagażnika, bo uchwyt pozostał wciśnięty. Może ktoś wie o co chodzi?
Nie mogę otworzyć bagażnika
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Nowy użytkownik
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Kontaktowanie:
Re: Nie mogę otworzyć bagażnika
Postautor: malek » 25 lut 2012, 22:10
Zatarła Ci się klamka. Musisz włożyć coś (np. śrubokręt) miedzy ozdobną listwę na klapie, a klamkę i popchnąć ją do pozycji otwartej.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że lepiej zatartą klamkę dobrze nasmarować albo zawczasu wymienić na nową, gdyż mi w pewnym momencie przez zatartą klamkę uszkodził się zamek i tylna klapa zamknęła się na amen :/
Próbowałem otworzyć ją chyba na wszystkie możliwe sposoby i już straciłem nadzieję, że kiedykolwiek zajrzę do bagażnika, aż tutaj pewnego dnia otworzyła się sama
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że lepiej zatartą klamkę dobrze nasmarować albo zawczasu wymienić na nową, gdyż mi w pewnym momencie przez zatartą klamkę uszkodził się zamek i tylna klapa zamknęła się na amen :/
Próbowałem otworzyć ją chyba na wszystkie możliwe sposoby i już straciłem nadzieję, że kiedykolwiek zajrzę do bagażnika, aż tutaj pewnego dnia otworzyła się sama

-
- Nowy użytkownik
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Tomaszek603 » 25 lut 2012, 22:19
OK, spróbuję tak jak napisałeś. Dzięki za odpowiedź i radę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: czarnyolaf » 25 lut 2012, 22:39
Witam .
Miałem identyczny problem . U mnie nie poszło tak łatwo . Musiałem rozebrać całą tylną klapę wyjąć zamek wyczyścić sprężyny zasmarować i poskładać . W sumie prosta robota . spędziłem przy tym niedzielne popołudnie . Pozdrawiam i życzę miłej " zabawy " .
Miałem identyczny problem . U mnie nie poszło tak łatwo . Musiałem rozebrać całą tylną klapę wyjąć zamek wyczyścić sprężyny zasmarować i poskładać . W sumie prosta robota . spędziłem przy tym niedzielne popołudnie . Pozdrawiam i życzę miłej " zabawy " .
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2005
Postautor: PiotrAWF » 29 lut 2012, 10:40
Ja też kiedyś zablokowalem klamkę w ten sposób.Wkładając rękę i dotykając klamki można wyczuć taką "wypustkę" na palec , służy właśnie doodblokowania klamki.Z tego co pamiętam trzeba to zrobić na otwartym centralnym.
- Apage2005
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2005
Postautor: Apage2005 » 29 lut 2012, 11:05
witam.
Widzę , że ten problem dotyczy prawie wszystkich .
Ja się męczę od roku
Faktycznie można z tym żyć ...jak się zablokuje to spokojnie popstrykać centralnym ...w głębi klamki jest taki plastikowy wypust którym można ją opuścić z powrotem . Pamiętać że po otwarciu (a przed zamknięciem )bagażnika pilnować by klamka odskoczyła (lub wydłubać tym wypustem ) i można śmiało trzaskać . Doraźnie pomaga wd40 ale nie na długo .
Efekt taki , że ja owszem ale żona nie używa bagażnika
!!!!!!Więc może ktoś ma patent i opisze skuteczny sposób jak to rozwiązać !!!!!!!!
pozdrawiam
Widzę , że ten problem dotyczy prawie wszystkich .
Ja się męczę od roku

Efekt taki , że ja owszem ale żona nie używa bagażnika

!!!!!!Więc może ktoś ma patent i opisze skuteczny sposób jak to rozwiązać !!!!!!!!
pozdrawiam
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 29 lut 2012, 11:50
Przesmarowanie klamki może na jakiś czas pomóc, pytanie czy na długo, to raczej standardowy problem w ssangyongach - u mnie mechanizm był bardzo zardzewiały, dlatego zdecydowałem się go wymienić na nowy.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 03 mar 2012, 11:10
Myślę że to jest sprawa użytych materiałów ( sprężyn etc) . Są słabo zabezpieczone przed korozją . Pewnie nawet wcale . Dlatego wd 40 pomaga na chwilę . Jak pisałem wcześniej nie obędzie się bez rozbierania klapy i czyszczenia lub wymiany części . Ja rozebrałem to wszystko , wyczyściłem , nasmarowałem i od lata ubiegłego roku mam spokój . Ale żeby nie było tak wesoło tydzień temu zaczął mi trzeszczeć zamek , a bardziej mechanizm zamykający drzwi od strony kierowcy . Wychodzi na to drodzy panowie że z naszymi rexami nudy nie ma .
Pozdrawiam wszystkich .

Pozdrawiam wszystkich .
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię