Witam,
Ostatnio na przeglądzie panowie przeglądający moje auto nie mogli w prosty sposób odczytać nr nadwozia.
Nr nadwozia w Kyronie znajduje się nad prawym przednim kołem. W końcu się udało.
Panowie z Stacji Kontroli Pojazdów powiedzieli, że skorodowanie tego miejsca w moim Kyronie uniemożliwi za 2 lata odczyt nr
i niestety będę musiał złożyć wniosek do Urzędu Miasta o przebicie nr.
Powiedzcie proszę, czy u Was występuje ten sam problem. Mój Kyron ma prawie 5 lat i posiada kilka ognisk korozji na ramie pojazdu.Ja mam go niecały rok.
Czy to już czas na własną konserwację auta?
Nieczytelne nr nadwozia pojazdu
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Re: Nieczytelne nr nadwozia pojazdu
Postautor: lamina » 21 kwie 2010, 9:50
kosztuje cie to znaczek pocztowy.... poslij pismo do SS polska.... teoretycznie na perforacje jest 7 lat gwarancji jak dobrze pamietam.... sprawdz w ksiazeczce serwisowej.. pewnie odpisza ze nie ma mowy o gwarancji.... ale napisac mozna

- Apage2005
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: Apage2005 » 21 kwie 2010, 19:17
witam.
mam rextona rocznik 2005/2006....jak go kupowałem jako poleasingowy w 2008r to numery były już nieczytelne.
Na ramie w okolicach prawego koła przód.
Wynika z tego że to problem SS ogólny .
Na razie nic z tym nie robię , ale gorzej przy sprzedaży będzie. Miałem nadzieję że taki problem to załatwię na poziomie stacji diagnostycznej .
mam rextona rocznik 2005/2006....jak go kupowałem jako poleasingowy w 2008r to numery były już nieczytelne.
Na ramie w okolicach prawego koła przód.
Wynika z tego że to problem SS ogólny .
Na razie nic z tym nie robię , ale gorzej przy sprzedaży będzie. Miałem nadzieję że taki problem to załatwię na poziomie stacji diagnostycznej .
- sasek1
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 7602523
Postautor: sasek1 » 21 kwie 2010, 20:09
w musso tez istnieje ten problem. polecam zajzec na to podforum a moze dowiecie sie jak to zrobic zeby po nabiciu znowu nie zniknał
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Andrew » 05 lip 2010, 18:09
Ja kupiłem kyrona u Postka w Gdańsku . Po założeniu haka zabrano mi dowód - brak nr.VIN. Pojechałem do Postka , zostawiłem samochód , wziąłem zastępczy i po 2 tyg. przejechali z w-wy sprawdzić nr. Przy rzeczoznawcy z DEKRY wzięli czystą benzynę i nr się znalazły . Rama jest zakonserwowana substancją z parafiną i samochód nie był rozkonserwowany . Polecam- nr widoczne .
-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: TMK » 26 maja 2013, 22:04
Mam teraz ten sam problem - po numerach nie ma śladu! I wygląda na to ze numery bite są bardzo płytko, bo wszyscy łącznie z rzeczoznawcą robią duże oczy, bo korozji jakiejś kolosalnej tam nie było a jednak wystarczyło... Dziwna sprawa ale widać temat jest dość typowy...
- kurpi
- Stały bywalec
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: kurpi » 27 maja 2013, 19:39
U mnie jest to samo,nr nieczytelny,ale na przeglądzie zawsze udaję że nie pamiętam gdzie jest nr ramy a diagności też nie bardzo wiedzą gdzie w kyronie jest bity nr ramy i sprawdzają tylko tabliczkę znamionową 

Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Rusza z kopyta
Postautor: TMK » 27 maja 2013, 22:06
Kiepscy diagności;) U mnie wnikali, szukali po książkach, w internecie, w instrukcji obsługi- trudne to niejest kwestia czy sie komuś chce;)
-
- Nowy użytkownik
Postautor: bolsik33 » 28 maja 2013, 20:35
mam to już zrobione przez poprzedniego właściciela
natomiast jeśli trafisz do dobrego serwisu to potrafią odczytać numer bez problemu
i robią to na podstawie danych z kompa a nie z ramy
Adam
natomiast jeśli trafisz do dobrego serwisu to potrafią odczytać numer bez problemu
i robią to na podstawie danych z kompa a nie z ramy
Adam
-
- Rusza z kopyta
Postautor: TMK » 29 maja 2013, 6:01
Tylko co z tego jak numer na ramie być musi i do tego musi być czytelny;)
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 7602523
Postautor: sasek94 » 29 maja 2013, 11:16
Wystarczy tylko go dobrze zabezpieczyć:)
przeczyścić lekko zasmarowac smarem łt-43 i na to nakleić taśme.
Odkąd kupiłem musso miałem nr średnio czytelny( nie podbili mi przeglądu) oczyściłem następnie zabezpieczyłem :> już 7 przegląd i jest ok;)
przeczyścić lekko zasmarowac smarem łt-43 i na to nakleić taśme.
Odkąd kupiłem musso miałem nr średnio czytelny( nie podbili mi przeglądu) oczyściłem następnie zabezpieczyłem :> już 7 przegląd i jest ok;)
-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 04 lip 2013, 19:56
Okazuje się, że jak numer jest słabo widoczny to można na stacji uprawnionej nabić go w innym miejscu za niewielką opłatą a, jak stary zniknie będzie jak znalazł. Warto to zrobić bo jak całkiem zniknie to zaczną się korowody i koszty bo ponoć starego już nie wolno nabić i dają nowy - a dokumenty i książka wozu to pies ? Tam są stare i trzeba to też zmieniać - panowie , póki to badziestwo widać lepiej za parę złotych wystarać się o drugie nabicie. Problem korodowania numerów dotyczy wszystkich aut na ramie , nawet Toyota ma z tym problemy. A w Ssagach nabijanie po prawej stronie ramy nad prawym kołem, gdzie leci najwięcej soli i wody to zwyczajna złośliwość producenta - i żeby jeszcze nabijał normalnie głęboko a nie kropeczkami to by dłużej żyło . Słowem jak się o to nie dba i nie konserwuje to numer potrafi zniknąć już po 5 latach.
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię