Na początku przedstawię się krótko (wiem, że jest od tego inny temat, ale mam nadzieję, że moderatorzy wybaczą). Na imię mam Mikołaj, od tygodnia jestem posiadaczem Actyona Sports. Mieszkam w Łodzi, wcześniej jeździłem autami ze stajni Daewoo (najpierw lanos, potem leganza) i byłem (w sumie nadal jestem) forumowiczem Polskiego Forum Daewoo. Mam nadzieję, że poznam tu równie wiele serdecznych i pomocnych osób co tam i będziemy mieli okazję spotkać się na jakimś zlocie

Teraz do rzeczy: jak już wspomniałem jestem posiadaczem Actyona Sports i cholera na prawdę nie wiem co mnie podkusiło aby zrobić w nim chip tuning. Zakład niby renomowany, zanim cokolwiek zrobili, auto zostało shamowane i podłączone pod skaner diagnostyczny aby mieć pewność, że silnik to przetrzyma. Wyniki były następujące:
1) skaner nie wykazał żadnych błędów ani usterek
2) ilość KM przed chipem 129,7 (podobno wartość uzależniona jest od tego jak auto było docierane, jak powiedzieli fachmani z zakładu - moje było zamulane)
3) ilość Nm przed chipem 307,2 (podobno w normie)
Jak stwierdzili fachowcy nie ma przeciwwskazań do przeprowadzenia tuningu. Po wgraniu nowej mapy auto na hamowni pokazało następujące parametry:
1) 152 KM
2) 368 Nm
Przejeździłem dwa dni i jadąc trasą przy prędkości około 160 km/h auto nagle zaczęło wytracać obroty i silnik przełączył się w tryb awaryjny, zapalił się check itd. Odwiedzam ponownie zakład który wykonał tuning. Podłączyli skaner i okazało się, że jeden wtryskiwacz wykazał błąd, ale on jest w porządku tylko mapa nie jest odpowiednia i muszą ją trochę zmodyfikować. Tak też zrobili. Następnego dnia wyjeżdżam z hurtowni i jadę 30 km/h (droga gruntowa to nie pędzę

Z góry dziękuję każdemu, który poświęcił swój czas na przeczytanie mojego przydługiego postu, wszelkie odpowiedzi mile widziane!
Właśnie byłem w autoryzowanym serwisie BOSCH i stwierdzili uszkodzenie czujnika położenia pedału gazu i za niskie napięcie na kompie (4,8V). Czy ktoś wie jaki czujnik położenia gazu jest w naszych autkach? Chodzi mi o markę, kod producenta itp.