Dzień dobry,
trafiłem na pierwszy test Korando... mówią, że jest ok.
http://www.motofilm.pl/2011/04/23/renes ... wd-quartz/
Pierwszy test Korando
SsangYong Korando C produkowany od 2011 roku mały SUV. Pozwala na oszczędne dynamiczne podróżowanie. Zdobywa zwolenników bezawaryjnością, obszernym wnętrzem i nowoczesną stylistyką. Poznaj opinie o nowym Korando
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
- Gadu-Gadu: 0
Re: Pierwszy test Korando
Postautor: alfik » 25 kwie 2011, 13:15
Byłem w salonie i widziałem. Większy i ładniejszy niż na zdjęciach. Małe koła, kufer, prześfit. Ładne fotele (za krótko siedziałem by się wypowiadać o wygodzie), ładne wnętrze, dobre wykończenie - twardym, ale eleganckim plastikiem. W porównaniu z Kyronem - nowocześniej, ale "taniej". Maska podtrzymywana jest patykiem, nie sprężynami gazowymi, a silnik jest dziwnie głęboko.
Ogólnie ze statycznej oceny: nowoczesny, ładny, dobrze wykonany konkurent nowoczesnych SUV z dobrym wyposażeniem i w dobrej cenie. Jednak poprzednie SY mogły robić za terenówkę, tu nie ma się zaś co łudzić - konstruktorzy mieli inne priorytety. Mam wrażenie, że robiąc Kyrona SY chciał zrobić SUVa, ale miał tylko klasyczną bazę z ramą i wszyszedł SUV z cechami terenowymi (reduktor, sztywny most) ale troche popsutymi (prześwit, długi przedni zwis). W nowym Korando zrobili już od początku według obowiązujących wzorców i założenia, że właściciele SUVów nie zjeżdżają z asfaltu.
Ogólnie ze statycznej oceny: nowoczesny, ładny, dobrze wykonany konkurent nowoczesnych SUV z dobrym wyposażeniem i w dobrej cenie. Jednak poprzednie SY mogły robić za terenówkę, tu nie ma się zaś co łudzić - konstruktorzy mieli inne priorytety. Mam wrażenie, że robiąc Kyrona SY chciał zrobić SUVa, ale miał tylko klasyczną bazę z ramą i wszyszedł SUV z cechami terenowymi (reduktor, sztywny most) ale troche popsutymi (prześwit, długi przedni zwis). W nowym Korando zrobili już od początku według obowiązujących wzorców i założenia, że właściciele SUVów nie zjeżdżają z asfaltu.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: Jackie123 » 29 kwie 2011, 22:38
Test w zasadzie zgadza się z moimi odczuciami dotyczącymi tego auta. Przejechałem nim już prawie 1000km i jestem bardzo mile zaskoczony. Jedyne co mi się nasuwa po przeczytaniu tekstu to fakt, że autor się chyba nico zagalopował z przestrzenią z tyłu. Być może wynika to z tego jestem od niego nieco wyższy (192cm) ale za mną może usiąść osoba nie przekraczająca 180 cm a i to godząc się na pewne kompromisy
Tak czy inaczej, porównując auto z innymi w moim salonie to można podsumować: o ile przy Subaru nie ma czego szukać (S-AWD) o tyle przy Mitsubishi nie ma absolutnie żadnych powodów do wstydu a jeżeli dopuścimy do głosu rozum (czyli kryterium cena do jakości) - jest to jedna z najciekawszych propozycji na rynku. Anyway (jak mawiali starożytni Sowieci
) - LUBIĘ TO!

Pozdrawiam

Tak czy inaczej, porównując auto z innymi w moim salonie to można podsumować: o ile przy Subaru nie ma czego szukać (S-AWD) o tyle przy Mitsubishi nie ma absolutnie żadnych powodów do wstydu a jeżeli dopuścimy do głosu rozum (czyli kryterium cena do jakości) - jest to jedna z najciekawszych propozycji na rynku. Anyway (jak mawiali starożytni Sowieci

Pozdrawiam
Grafix Białystok
Autoryzowany Dealer SsangYong
Autoryzowany Dealer SsangYong
- lanmar
- Forumowicz
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: lanmar » 14 cze 2011, 18:24
Jackie123 pisze: Jedyne co mi się nasuwa po przeczytaniu tekstu to fakt, że autor się chyba nico zagalopował z przestrzenią z tyłu. Być może wynika to z tego jestem od niego nieco wyższy (192cm) ale za mną może usiąść osoba nie przekraczająca 180 cm a i to godząc się na pewne kompromisy![]()
Pozdrawiam
....a ja mam 195 cm wzrostu i ważę 120 kg ,więc nie jest on chyba dla mnie ?! Muszę więc pomyśleć o zakupie starszego modelu - nie mogę podać nazwy z przyczyn ode mnie niezależnych ( porządkowo - ...no właśnie i jeszcze jakich ? ).
Marek

-
- Nowy użytkownik
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 2
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: sebmagda » 07 wrz 2011, 9:29
Hmmm, ja mam dwa, Rextona i nowego Korando, i szczerze mówiąc w nowym Korando z tyłu jest więcej miejsca i jest wygodniej zaprojektowany.
Mam co prawda 183, ale przy Twoim wzroście to wszędzie będzie kiepsko za Tobą z tyłu
no chyba że skoda superb - ta to ma miejsca, no ale niska i cena inna.
Jeżeli macie pytania co do Korando to zadawajcie je na forum, będę na nie sukcesywnie odpowiadał.
Mam co prawda 183, ale przy Twoim wzroście to wszędzie będzie kiepsko za Tobą z tyłu

Jeżeli macie pytania co do Korando to zadawajcie je na forum, będę na nie sukcesywnie odpowiadał.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
Wróć do „Korando typu C (2011-2019)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię