Witam drogich miłośników Musso..
Mam taki problem prawdopodobnie przejmę rodzinne Daewoo Musso z 2000 roku które od nowości z Polskiego salonu użytkowała jako suva moja mama.. w związku z tym chciałbym nieco dopieścić tą furę bo będzie ona nadal traktowana jako auto bardziej uliczne..
Na początek chcę zacząć od denerwujących dupereli..
Na desce rozdzielczej popadały już chyba wszystkie żarówki odpowiedzialne za podświetlenie klimy, przycisków nad klimą itp.. czy miał już ktoś może tą przyjemność i wymieniał te żarówki i może powiedzieć w jakie zaopatrzyć się przed rozbiórką? Oprócz tego czy dojście jest ciężkie, co odkręcić żeby móc tą sprawę załatwić..
Podświetlenie przycisków, paneli na desce rozdzielczej
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
wheelerwasp02
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Podświetlenie przycisków, paneli na desce rozdzielczej
Postautor: wheelerwasp02 » 12 lis 2013, 18:03
- leon81
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Re: Podświetlenie przycisków, paneli na desce rozdzielczej
Postautor: leon81 » 14 lis 2013, 9:00
Na wstępie - jak czegoś nie połamiesz ( choćby jednego zaczepu) to już jest coś. Zdejmujesz ramkę od radia,półeczki, przycisków ( dwie śrubki na dole, jedna po lewej stronie i śruba za zegarkiem). Wykręcasz i odłączasz wszystko od panelu klimy. Są tam takie malutkie żaróweczki z włoskowatymi nóżkami. W panelu jest ich 4szt. Jak będziesz wsadzał nowe to nie zakładaj na nie zielonych kapturków- lepiej świecą. W przyciskach są diody led zielone 2mm chyba.
Niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
- matee
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Gadu-Gadu: 8075048
Postautor: matee » 14 lis 2013, 9:43
Tu jest podobny wątek:
Jak wymienić żarówkę z oświetlenia tablicy rozdzielczej.
W Musso nie ma w oryginale podświetlenia LED.
Są mikro żaróweczki. Jako nowe trzeba koniecznie kupić takie na 14V, bo 12V powszechnie dostępne i wciskane jako samochodowe, wytrzymują baaardzo krótko.
Zaczepy trudno połamać, no chyba, że prace prowadzi się przy -25°
Żeby wyjąć zegar należy wcisnąć przycisk przy zegarze i ... ciągnąć za zegar. Łatwo siego wysuwa.
Proponuję nie używać metody poważania, bo można uszkodzić plastiki - zrobić wgniotki.
W Gdańsku żaróweczki można kupić w bowi.com.pl. Na allegro pewnie też są do kupienia.
Jak wymienić żarówkę z oświetlenia tablicy rozdzielczej.
W Musso nie ma w oryginale podświetlenia LED.
Są mikro żaróweczki. Jako nowe trzeba koniecznie kupić takie na 14V, bo 12V powszechnie dostępne i wciskane jako samochodowe, wytrzymują baaardzo krótko.
Zaczepy trudno połamać, no chyba, że prace prowadzi się przy -25°
Żeby wyjąć zegar należy wcisnąć przycisk przy zegarze i ... ciągnąć za zegar. Łatwo siego wysuwa.
Proponuję nie używać metody poważania, bo można uszkodzić plastiki - zrobić wgniotki.
W Gdańsku żaróweczki można kupić w bowi.com.pl. Na allegro pewnie też są do kupienia.
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
-
wheelerwasp02
- Rusza z kopyta
Postautor: wheelerwasp02 » 14 lis 2013, 10:08
Dzięki wielkie bo już powoli się obawiałem że nikt mi nie odpisze 
Powiedzcie mi jeszcze tylko jedno czy te żarówki są lutowane czy mają gniazda i po prostu da się je wymienić ?
btw. czy zdarzały Wam się w Musso takie akcje że auto "nie ogarnia" że ma otwarte drzwi, nie zapala się światło wewnątrz, nie dzwoni powiadomienie o kluczyku w stacyjce.. czasem przednie lewe drzwi czasem tylne.. zastanawiam się czy to kwestia kabli czy jakiś elektroniczny zespół za to odpowiada ?
Powiedzcie mi jeszcze tylko jedno czy te żarówki są lutowane czy mają gniazda i po prostu da się je wymienić ?
btw. czy zdarzały Wam się w Musso takie akcje że auto "nie ogarnia" że ma otwarte drzwi, nie zapala się światło wewnątrz, nie dzwoni powiadomienie o kluczyku w stacyjce.. czasem przednie lewe drzwi czasem tylne.. zastanawiam się czy to kwestia kabli czy jakiś elektroniczny zespół za to odpowiada ?
- krzychu
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 14 lis 2013, 11:51
O ile mnie pamięć nie myli, to w panelu sterowania ogrzewaniem/wentylacją są dwie żarówki.
Ja osobiście wymieniłem te żarówki + wszystkie z podświetlania włączników na białe diody z soczewką 3mm.
Piktogramy są dobrze podświetlone i skończył się problem wydłubywania przełączników w celu wymiany żarówek.
Oczywiście rezystor do diód dobierałem sam na 15V.
Diody 12V ze sklepu do mnie nie przemawiają, tak jak napisał matee
Ja osobiście wymieniłem te żarówki + wszystkie z podświetlania włączników na białe diody z soczewką 3mm.
Piktogramy są dobrze podświetlone i skończył się problem wydłubywania przełączników w celu wymiany żarówek.
Oczywiście rezystor do diód dobierałem sam na 15V.
Diody 12V ze sklepu do mnie nie przemawiają, tak jak napisał matee

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
- mussolinii
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 14 lis 2013, 14:43
Doslownie dwa dni temu zajmowalem sie wlacznikami oswietlenia wnetrza. Jest to dziwny patent bo wlacznik mase ciagnie spod srubki i rozdziela ja miedzy dwa osobne przewody (przednie drzwi). Osobno masa podawana jest na oswietlenie wnetrza a osobno na czerwone swiatelko w drzwiach. Z tylu sa takie same wlaczniki i wtyczka tez taka sama wiec w razie czego mozna podmienic.
U mnie srubki byly mocno podrdzewiale wiec wymienilem je na nowe, jeden wlacznik rozebralem, przeczyscilem "Kontaktem60". Malo wprawnym nie polecam rozbierania tego cudactwa bo potem ciezko to zlozyc i ustrojstwo nie chce dzialac - klinuje sie na blaszkach w srodku. Skladalem to cudo chyba dobre 20min.
Calosc czyli otwor i srube przesmarowalem smarem miedziowym i przykrecilem i dziala.
U mnie srubki byly mocno podrdzewiale wiec wymienilem je na nowe, jeden wlacznik rozebralem, przeczyscilem "Kontaktem60". Malo wprawnym nie polecam rozbierania tego cudactwa bo potem ciezko to zlozyc i ustrojstwo nie chce dzialac - klinuje sie na blaszkach w srodku. Skladalem to cudo chyba dobre 20min.
Calosc czyli otwor i srube przesmarowalem smarem miedziowym i przykrecilem i dziala.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię