pompa vacu podcisnienie
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
ursus1977
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1996
- Pojemność silnika: 2894
- Gadu-Gadu: 0
pompa vacu podcisnienie
Postautor: ursus1977 » 10 mar 2009, 17:10
Witam wszystkich mam pytanie jak wyczuwalne podcisnienie powino byc na na wezyku do przelonczania napedow z pompy vacu.Jestem po wymianie uszczelniaczy i dalej nie ma napedu z przodu.Wiem ze powino byc 0,500 bara ale niemam jak zmierzyc go i dlatego sie pytam jak mozna go inaczej zmierzyc lub porownac z jakims podcisnieniem bo jak przytkam palec to slabo zasysa czy tak ma kazdy bo wydaje mi sie ze to zamalo do przelonczenia zebaty w sprzegle.Mam jeszcze jedno pytanie czy pompa vacu jest 2 sekcyjna ze np.ten gruby przewod co idzie do serwa to jedna sekcja a do przelonczenia napedow i gaszenie silnika to druga sekcja????.Silniczek przeloncza napedy,przewody posprawdzane na szczelnosc,silnik gasnie po wylaczeniu zaplonu wszystko ok hamulec tez robi sie mieki serwo dziala prawidlowo,niema luzy na lozyskach.Prosze nie pisac o sprzegielkach mechanicznych bo to mnie nie interesuje.Jak ktos moglby mi wytlumaczyc na chlopski rozum jakie jest u niego podcisnienie czy np kartke papieru utrzrymuje przy zasaniu czy w jakis inny sposob bylbym bardzo wdzieczny.Pozdrawim i dziekuje z gory za odpowiedzi.
-
ursus1977
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1996
- Pojemność silnika: 2894
- Gadu-Gadu: 0
Re: pompa vacu podcisnienie
Postautor: ursus1977 » 10 mar 2009, 21:38
przy elektrozaworze zsunol sie przewod bo mam ulamana koncowke plastikowa na ktora nasowamy przewod w elektrozaworze i przewod sie zsunol zalozylem kawalek sztywnego przewodu i jest ok .A co do wymiany uszczelniaczy to wystarczy wymienic prawie zawsze tylko jedna uszczelniacz na zwrotnicy co nie jest podane w opisie z zdjeciami umieszczonym tu na forum bo tam jest jak dobrze pamietam pokazane wymiana uszcz.sprzegielka i piasty
numer czesci 4121203200 USZCZELN.ZWROT.PRZED.MUS.KOR.ciśn/meta mozna dostac w
POLPARTS .99% to wina tego uszczelniacza jesli traci sie gdzies podcisnienie.Przy wymianie uszczelniacza [USZCZELN.ZWROT.PRZED.MUS.KOR.ciśn/meta] trzeba zdemontowac cala zwrotnice i uwazac na czujnik z ABS nie wyjmowac go z zwrotnicy bo przewaznie jest to nie mozliwe, mozna go uszkodzic lepiej jest odpiac wtyczke laczace przewody
numer czesci 4121203200 USZCZELN.ZWROT.PRZED.MUS.KOR.ciśn/meta mozna dostac w
POLPARTS .99% to wina tego uszczelniacza jesli traci sie gdzies podcisnienie.Przy wymianie uszczelniacza [USZCZELN.ZWROT.PRZED.MUS.KOR.ciśn/meta] trzeba zdemontowac cala zwrotnice i uwazac na czujnik z ABS nie wyjmowac go z zwrotnicy bo przewaznie jest to nie mozliwe, mozna go uszkodzic lepiej jest odpiac wtyczke laczace przewody
- matee
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 8075048
Postautor: matee » 13 lis 2011, 17:23
A czy ktoś wie jak organoleptycznie określić, czy ciśnienie z pompy vacuum jest właściwe?
Czy paluch powinno lekko zaciągać, czy wyrywać kawałek skóry?
Czy paluch powinno lekko zaciągać, czy wyrywać kawałek skóry?
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
- mussolinii
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 14 lis 2011, 16:40
Lekko zaciagac - u mnie tak jest.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- matee
- Stały bywalec
Postautor: matee » 15 lis 2011, 9:05
Ok, czyli pompa u mnie działa ... ale auto nie gaśnie, czyli instalacja gdzieś "popuszcza"
bo zaworki w stacyjce i zawór gaszenia też są ok.
- krzychu
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 15 lis 2011, 9:52
Miałem to samo
Pomogło obsmarowanie klejem dwuskładnikowym wszystkich trójników.
Na oko wyglądały ok, ale po rozszerzeniu ich końcówek pojawiły się pęknięcia jak w sparciałej gumie.
Nie chciało mi się latać po sklepach akwarystycznych więc skleiłem wszystko distalem bezbarwnym dwuskładnikowym i wszystko wróciło do normy
Pomogło obsmarowanie klejem dwuskładnikowym wszystkich trójników.
Na oko wyglądały ok, ale po rozszerzeniu ich końcówek pojawiły się pęknięcia jak w sparciałej gumie.
Nie chciało mi się latać po sklepach akwarystycznych więc skleiłem wszystko distalem bezbarwnym dwuskładnikowym i wszystko wróciło do normy

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
- matee
- Stały bywalec
Postautor: matee » 15 lis 2011, 10:18
Wymieniłem dwie łączówki potrójne i jedną poczwórną. Więcej nie znalazłem. Dalej nie działa 
- krzychu
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 15 lis 2011, 11:06
A wężyk od kolektora ssącego do pompy?
Tego też wymieniałem, znalazłem podobną średnice w pralce automatycznej
Generalnie musisz posprawdzać wszystkie przewody podciśnienia.
Za akku też mamy zawór, może zaślepienie od napędów puściło...
Z resztą co ja będę starego wygę uczył kunsztu
Dodam, że mechanicy wmawiali mi wymianę grzybka/gruszkę na pompie żeby auto gasło.
Wywalił bym 100 złotych talarów bez potrzeby i efektu by dalej nie było
Tego też wymieniałem, znalazłem podobną średnice w pralce automatycznej
Generalnie musisz posprawdzać wszystkie przewody podciśnienia.
Za akku też mamy zawór, może zaślepienie od napędów puściło...
Z resztą co ja będę starego wygę uczył kunsztu
Dodam, że mechanicy wmawiali mi wymianę grzybka/gruszkę na pompie żeby auto gasło.
Wywalił bym 100 złotych talarów bez potrzeby i efektu by dalej nie było

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
- matee
- Stały bywalec
Postautor: matee » 15 lis 2011, 13:38
wężyk od kolektora do pompy (paliwowej)? a on ma coś wspólnego z gaszeniem?
za aku jest zawór do sterowania EGR.
przy lewej lampie jest zawór od napędów.
ps. to teraz ci pralka nie działa
ale co tam pralka. ważne, że kareta mknie 
za aku jest zawór do sterowania EGR.
przy lewej lampie jest zawór od napędów.
ps. to teraz ci pralka nie działa
- matee
- Stały bywalec
Postautor: matee » 15 lis 2011, 17:55
doszedłem do tego co muszę zrobić by działało zarówno ssanie jak i gaszenie.
muszę zdjąć czarną zaślepkę A i zatkać przewód.
może problem tkwi w zaślepce, bo nie zamyka ona całkowicie przepływu.
właściwie to tylko jest.
nie sprawdziłem jeszcze, czy przy zatkanym przewodzie wyłączy się ssanie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika.
może jutro mi się uda przeprowadzić eksperyment.
zupełnie nie wiem do czego służy filtr oznaczony jako B.
zresztą jest kilka tych filtrów w instalacji.
działa on w obie strony identycznie, ogranicza przepływ, ale nie zamyka go całkowicie.
pozamieniałem miejscami i kierunkami, wymieniłem go na inny egzemplarz, ale manewr nic nie daje.
generalnie dziwna spraw, bo problem nie pojawił się nagle, tylko stopniowo w ciągu ~tygodnia zaczął narastać.
sprawdźcie jeśli możecie u siebie ten czarny kapturek. czy zamyka przewód na twardo, czy nie.
muszę zdjąć czarną zaślepkę A i zatkać przewód.
może problem tkwi w zaślepce, bo nie zamyka ona całkowicie przepływu.
właściwie to tylko jest.
nie sprawdziłem jeszcze, czy przy zatkanym przewodzie wyłączy się ssanie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika.
może jutro mi się uda przeprowadzić eksperyment.
zupełnie nie wiem do czego służy filtr oznaczony jako B.
zresztą jest kilka tych filtrów w instalacji.
działa on w obie strony identycznie, ogranicza przepływ, ale nie zamyka go całkowicie.
pozamieniałem miejscami i kierunkami, wymieniłem go na inny egzemplarz, ale manewr nic nie daje.
generalnie dziwna spraw, bo problem nie pojawił się nagle, tylko stopniowo w ciągu ~tygodnia zaczął narastać.
sprawdźcie jeśli możecie u siebie ten czarny kapturek. czy zamyka przewód na twardo, czy nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mussolinii
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 15 lis 2011, 18:06
To jest tylko zaslepka.. nic wiecej. Ona nie musi szczelnie zamykac wezyka. Ten wezyk z ta zaslepka jest do podlaczenia manometru do sprawdzania kontrolnego podcisnienia w inastlacji. U mnie jest zaslepki nie ma.. gdzies ja wcielo.
Te filterki sie "psuja" ja mialem uszkodzone to cudo i mi "ssanie" sie nie rozlaczalo.. cos takam kiedys o tym pisalem: viewtopic.php?f=4&t=945&p=6475&hilit=ssanie#p6475
Generalnie to sie kupuje w sklepie z czesciami do MB. Kosztowalo to chyba 15zyli za sztuke. Po wymianie jak reka odjal... ssanie dziala jak ta lala.
Te filterki sie "psuja" ja mialem uszkodzone to cudo i mi "ssanie" sie nie rozlaczalo.. cos takam kiedys o tym pisalem: viewtopic.php?f=4&t=945&p=6475&hilit=ssanie#p6475
Generalnie to sie kupuje w sklepie z czesciami do MB. Kosztowalo to chyba 15zyli za sztuke. Po wymianie jak reka odjal... ssanie dziala jak ta lala.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- matee
- Stały bywalec
Postautor: matee » 15 lis 2011, 19:41
To mamy odwrotnie ... Tobie się nie rozłączało, mi się nie włącza ... 
- matee
- Stały bywalec
Postautor: matee » 16 lis 2011, 8:53
A teraz kolejne pytanie 
Czy termo zawór sterujący "ssaniem" osiągając zadaną temperaturę działa progowo (0-1), czy płynnie się przymyka i otwiera?
Czy termo zawór sterujący "ssaniem" osiągając zadaną temperaturę działa progowo (0-1), czy płynnie się przymyka i otwiera?
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię