Witam,
Mam problem z hamulcami - wydają z siebie dzwoniące dzwięki, chodz są sprawne i działają w porządku.
Co może by przyczyną tego zjawiska ?
Pozdrawiam.
Problem z "zdzwoniącymi" klockami hamulcowymi - tył.
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- matee
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 8075048
Re: Problem z "zdzwoniącymi" klockami hamulcowymi - tył.
Postautor: matee » 23 maja 2008, 11:55
patent ręcznego jest w musso ogólnie do d... jest słaby, bardzo licho trzyma do tyłu (o ile w ogóle)
a w tym przypadku ...
należy dogiąć blaszki, na których trzymają się okładziny. na jakiś czas powinno pomóc
powodzenia
ps. najlepszy ręczny jaki można by zrobić, to dodatkowy hamulec szczękowy na wale. krótki opis był
w magazynie Wyprawy 4x4 nr 03 (luty/marzec 2006).
a w tym przypadku ...
należy dogiąć blaszki, na których trzymają się okładziny. na jakiś czas powinno pomóc
ps. najlepszy ręczny jaki można by zrobić, to dodatkowy hamulec szczękowy na wale. krótki opis był
w magazynie Wyprawy 4x4 nr 03 (luty/marzec 2006).
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
-
Asgalt
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1996
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: Asgalt » 24 maja 2008, 23:34
Taa, dzwonienie, to na 99 % blaszki od klocków - miałem to u siebie, tylko z przodu. Czasami, przy wymianie klocków, jak się spieszy mechanikowi, to Ci tak wygnie tę sprężynę, że nie dociska, klocki dzwonią, a Ty się zastanawiasz, co za chwilę odpadnie 
Człowiek się rodzi
Choć mu to szkodzi
Kliknij - sobie nie zaszkodzisz, a ja będę miał mały bonus w innym świecie
Choć mu to szkodzi
-
ZbiG2000
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: ZbiG2000 » 26 maja 2008, 15:43
Cześć,
Ja mam teraz ten problem z przednimi klockami (system PBR). Niestety zgubiłem w krótkim odstepie czasu zarówno blokadki klocków (kliny) jak i sprężynki blokujace (dociskające). Na szybko dorobiłem w domu kliny z grubej blachy odpowiednio przygietej aby nie wypadły - ale niestety nie ma tam elementu spręzynującego i cały czas jest klekot.
Kliny można dokupić w Ssangyongu (50 PLN netto szt) - ale niestety blaszki spręzynujące są tylko na wyposażeniu oryginalnych klocków PBR (a to już wydatek 550 PLN netto).
Czy macie m oże jakiś sprawdzone patenty na to - ewentualnie możliwość zakupu tych elementów po niższej cenie?
Z rynku słyszałem że te elementy dość często ludzie gubią (czy ktoś może to potwierdzić) - więc może jest jakiś dobre alternatywne rozwiązanie.
Wiem że na hamulcach nie ma co oszczędzać - ale jeżeli co jakiś czas mam gubić tę blaszkę i za każdym razem bedę zmuszony kupowac oryginalne klocki - to nie wydolę finansowo.
Z góry dzięki za ewentualne porady.
Pozdrawiam
ZbiG2000
Ja mam teraz ten problem z przednimi klockami (system PBR). Niestety zgubiłem w krótkim odstepie czasu zarówno blokadki klocków (kliny) jak i sprężynki blokujace (dociskające). Na szybko dorobiłem w domu kliny z grubej blachy odpowiednio przygietej aby nie wypadły - ale niestety nie ma tam elementu spręzynującego i cały czas jest klekot.
Kliny można dokupić w Ssangyongu (50 PLN netto szt) - ale niestety blaszki spręzynujące są tylko na wyposażeniu oryginalnych klocków PBR (a to już wydatek 550 PLN netto).
Czy macie m oże jakiś sprawdzone patenty na to - ewentualnie możliwość zakupu tych elementów po niższej cenie?
Z rynku słyszałem że te elementy dość często ludzie gubią (czy ktoś może to potwierdzić) - więc może jest jakiś dobre alternatywne rozwiązanie.
Wiem że na hamulcach nie ma co oszczędzać - ale jeżeli co jakiś czas mam gubić tę blaszkę i za każdym razem bedę zmuszony kupowac oryginalne klocki - to nie wydolę finansowo.
Z góry dzięki za ewentualne porady.
Pozdrawiam
ZbiG2000
- msch00
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 27 maja 2008, 8:29
Witam
Komplet klocków (nr cz. 4813005100) kosztuje ok 280zł (klocki z przewodami do czujników zużycia i do wersji z ABS). Cenę sprawdziłęm u dilera SY, a zakupiłem w hurtowni:
http://www.polparts.com.pl/sklep/index. ... c63cee8541
Wg dilera jest komplet - klocki + wszystkie blaszki.
Pozdrawiam
Komplet klocków (nr cz. 4813005100) kosztuje ok 280zł (klocki z przewodami do czujników zużycia i do wersji z ABS). Cenę sprawdziłęm u dilera SY, a zakupiłem w hurtowni:
http://www.polparts.com.pl/sklep/index. ... c63cee8541
Wg dilera jest komplet - klocki + wszystkie blaszki.
Pozdrawiam
- msch00
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 27 maja 2008, 8:36
Chciałbym jeszcze zaznaczyć, ze nie mam udziałów w tej hurtowni - poprostu ostatnio kilka razy u nich zamawiałem. Ceny mają dosć dobre, bo dla przykładu przegub do przodu u dilera kosztuje ponad 1600 zł a w hurtowni nieco ponad 500 
-
ZbiG2000
- Rusza z kopyta
Postautor: ZbiG2000 » 27 maja 2008, 14:08
Dzieki za namiar.
Juz się z nimi skontaktowałem i zamówiłem.
Wygląda na to że to jest to.
Pozdrawiam
ZbiG2000
Juz się z nimi skontaktowałem i zamówiłem.
Wygląda na to że to jest to.
Pozdrawiam
ZbiG2000
-
Asgalt
- Forumowicz
Postautor: Asgalt » 28 maja 2008, 22:59
A mnie trochę rozczarowali, a trochę wkurzyli. Ale po kolei. Szukam do mojego Mussoliniego drążków kierowniczych. Zadzwoniłem. Najpierw wielkie ceregiele czy nabywca hurtowy czy indywidualny, jak powiedziałem, że indywidualny, to prawie, że się obrazili. Drążków niby nie ma ale mogą mi sprzedać kompletną przekładnię kierowniczą. Jak dla mnie, to łowcy łochów, a nie przyzwoita firma.
Człowiek się rodzi
Choć mu to szkodzi
Choć mu to szkodzi
- czałczesku
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
Postautor: czałczesku » 30 maja 2008, 10:54
mschoo ta hurtownio do której podałeś namiary jest rewelacyjna , w katalogu mają wszystkie drobiazgi do musso. Ciekawe czy faktycznie osiągalne . Zaraz ich przetestuję . Wysłałem pare pytań o różne części .
-
ZbiG2000
- Rusza z kopyta
Postautor: ZbiG2000 » 03 cze 2008, 18:41
Jezeli chodzi o podaną firmę - to generalnie jest OK jeżeli chodzi o dostępność części, obsługa też jak najbardziej zadowalająca.
W ub. tygodniu zakupiłem u nich klocki hamulcowe oraz wszystkie łączniki stabilizatora i gumki do nich.
Wczoraj zamówiłem amortyzatory oraz gumowe obsady drążków stabilizatora.
Jezeli chodzi o ceny nie wypowiadam się - gdyż nie za bardzo miałem czas sprawdzać innych - aczkolwiek coś tam można jeszce z podanych cen wynegocjować.
Pozdrawiam
ZbiG2000
W ub. tygodniu zakupiłem u nich klocki hamulcowe oraz wszystkie łączniki stabilizatora i gumki do nich.
Wczoraj zamówiłem amortyzatory oraz gumowe obsady drążków stabilizatora.
Jezeli chodzi o ceny nie wypowiadam się - gdyż nie za bardzo miałem czas sprawdzać innych - aczkolwiek coś tam można jeszce z podanych cen wynegocjować.
Pozdrawiam
ZbiG2000
-
Asgalt
- Forumowicz
Postautor: Asgalt » 04 cze 2008, 1:42
U mnie wczoraj odrobili straty załatwiając mi końcówki drążków, których żadna inna hurtownia nie miała. A autko stało 
Co do cen, to jak wszędzie - jedne rzeczy mają droższe, inne tańsze. Ale mają sporo drobiazgów, których gdzie indziej próżno szukać.
Co do cen, to jak wszędzie - jedne rzeczy mają droższe, inne tańsze. Ale mają sporo drobiazgów, których gdzie indziej próżno szukać.
Człowiek się rodzi
Choć mu to szkodzi
Choć mu to szkodzi
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię