lampka kotrolna "Check"
SsangYong Actyon Sports to pickup, którym przewieziesz niezbędny ładunek. Wygrywa z rozwiązaniami konkurencyjnych marek komfortem jazdy zbliżonym do samochodów typu SUV i lepszymi właściwościami jezdnymi
-
- Nowy użytkownik
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
lampka kotrolna "Check"
Postautor: Robi » 04 mar 2010, 18:19
Witam mam problemy ze swoim autem Actyon Sport z 2008r z przebiegiem 13 tyś km, po przejechaniu około 11 tyś nagle zapaliła sie lamka kontrolna Check oznaczająca kontrolę pracy silnika. Po zapaleniu się kontrolki samochód traci moc max da się go rozpędzić do prędkości 100 km a max obroty to 2500. Czasami po postoju lampka gaśnie ale po przejechaniu kilku km 10 -15 min znów się zaczyna palić i niema czym jechać. Byłem w srewisie na kontroli, czyścili filt paliwa i seperator gdzie może pojawić sie woda ale nie nawoielo to się zdało i lampka znów się pojawia. Może ktoś wie jak to pokonać. 

-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2007
- Gadu-Gadu: 2882170
Re: lampka kotrolna "Check"
Postautor: sawana » 04 mar 2010, 21:34
Witam, mam ten sam problem, dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że prawdopodobnie czujnik podcisnienia padł i to normalka w tych autach.We wtorek jade na serwis i ja cos sie dowiem wiecej to dam znac.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Robi » 05 mar 2010, 19:56
Dzięki za informacje ja jade do srewisu w Gliwicach jutro, maja do podłączyć do właściwegi komputere i zobaczymy ale czyinik to bardzo prawdopodobna przyczyna
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Borys » 23 kwie 2010, 19:32
Dołączam do problemu z czujnikiem, też mnie dopadło po niecałym roku. Dodam tylko, że potrafił też zgasnąć z tego powodu, o zgrozo np. przy wyprzedzaniu 

-
- Rusza z kopyta
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: papaj » 04 lip 2010, 19:52
a mi właśnie dziś włączyła się ta lampka i też za bardzo nie wiem co dalej jutro pojade do salonu wiec zobacze co dalej i za ile? mam jeszcze gwarancje ale nie wiem czy tą awarie obejmuje gwarancje????
-
- Forumowicz
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: marcinz1 » 06 lip 2010, 19:52
Robi pisze:Po wymianie czujnika wszysto gra, pajuje również od BMW
Pozdrawiam
Jakie koszty??? Bo myślę że wszystkim potencjalnym nabywcom, przyda się takie info.
"Ropnioka" lubię za to że NIBY ciężko pali
:):)

-
- Rusza z kopyta
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: papaj » 08 lip 2010, 18:55
a ja jadąc do salonu nie zauważyłem żeby spadła moc auta czy obroty , wszystko było w porządku jakby nie zapalona lampka "check" po dojechaniu do salonu podłączyli auto pod komputer zresetowali i na razie wszystko gra!!!??? mam nadzieję że nic się nie zmieni!!! dodam że nic nie zapłaciłem!!!
-
- Rusza z kopyta
Postautor: JASIU » 21 sie 2010, 22:32
WITAM, MAM PODOBNY PROBLEM Z KONTROLKĄ, DZISIAJ PO ODPALENIU ZAPALIŁA SIĘ , NIE ZAUWAŻYŁEM ZMIAN W PRACY SILNIKA. PISZECIE O CZUJNIKU PODCIŚNIENIA I ŻE PASUJE OD BMW. GDZIE GO ZNAJDĘ ? NA SILNIKU- W KTÓRYM MIEJSCU? CZY JEST JAKAŚ MĄDRA STACJA SERWISOWA W OKOLICY PODKARPACIA - STALOWEJ WOLI ?
A MOŻE JEST JAKIŚ PATENT NA KASOWANIE -LAMPKI. 2007- 120 000 KM
A MOŻE JEST JAKIŚ PATENT NA KASOWANIE -LAMPKI. 2007- 120 000 KM
-
- Nowy użytkownik
- Pojemność silnika: 1999
Postautor: proflex » 06 cze 2011, 14:49
Robi pisze:Po wymianie czujnika wszysto gra, pajuje również od BMW
Pozdrawiam
Z jakiego BMW pasuje bo za cholere nie można dostać oryginału?
Pozdrowionka
- nologo
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: nologo » 09 cze 2011, 11:35
Kolego ten czujnik z BMW to NAJPRAWDOPODOBNIEJ z E3 (BOSCH 028100205) Parametry ma bardzo podobne a i wygląd prawie identyczny. Nie miałem go w ręku więc więcej nic nie mogę dodać - parametry identyczne. Co do samego błędu to powiedzcie drodzy forumowicze jaki błąd wam wyskakiwał - chodzi mi o kod błędu według OBD. Czy to nie był P1234 ? Pozdrawiam.
Ps. Do moderatora:
Przydałby się dział poświęcony kodom błędów silnika szczególnie że i Kyron i Actyon mają te same silniki a i oprogramowanie Rextona dużo się raczej nie rożni. Pozdrawiam.
Ps. Do moderatora:
Przydałby się dział poświęcony kodom błędów silnika szczególnie że i Kyron i Actyon mają te same silniki a i oprogramowanie Rextona dużo się raczej nie rożni. Pozdrawiam.
Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
-
- Nowy użytkownik
- Model: Inny
Postautor: abcd » 09 cze 2011, 22:01
Niestety te zaworki lubią się zatykać, są dość czułe na zabrudzenia. Można je co prawda spróbować wyczyścić, ale najlepszym rozwiązaniem jest wymiana. Jednak jeżeli samochód gaśnie, to jest to najprawdopodobniej wina braku wiązki przy pedale - były montowanae w ramach gwarancji.
- nologo
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: nologo » 30 lis 2011, 17:04
Witajcie, Kolega abcd troszeczkę ni z gruszki ni z pietruszki nam odpowiedział ale miał trochę racji. Te wszystkie problemy związane z błędem czujnika ciś.(MAP sensor), położenia pedału gazu etc. często mają związek z modulatorem próżniowym (MODULATOR-VACUUM). Nie jestem mechanikiem (więc mogę się mylić) ale chodzi tu o zaworki EGR. Z australijskiego forum samochodowego SaangYonga wyczytałem ,że po roku 2008 zaworki te montuje się dużo wyżej przy silniku niż przed rokiem 2008. ASO Australijskie bez problemu przepina te zaworki w starszych modelach. Dodatkowo czyszczą te gumowe rurki i sprawdzają ich szczelność. Przepięcie powoduje zmniejszenie temperatury ich pracy oraz wibracji. Wszelkie opisy problemów typu wjazd czy zjazd z góry - silnik wchodzi w stan awaryjny, wyższa temperatura otoczenia i ostrzejsza jazda - check engine i spadek mocy etc. pasują do opisu wielu forumowiczów zarówno Actyonów jak i Kyronów. Osobiście się przymierzę do zmiany położenia tych zaworków i zobaczę jakie będą zmiany - poza tym szykuję się do zamówienia czujnika podciśnienia - oryginał z Korei to koszt 70$ plus ok 30$ kosztów przesyłki - jeżeli ktoś będzie się chciał podpiąć pod moje zamówienie mogę po wcześniejszym kontakcie na PW zamówić 2 lub więcej sztuk - kosztami transportu się podzielę
. Firma sprawdzona - wcześniej już zamawiałem. Jeżeli ktoś z was też wypróbuje tą zamianę położenia tych czujników niech się podzieli wrażeniami- mam nadzieje ,że faktycznie szkopuł tkwi w tych zaworkach. W końcu SsangYong nie zmieniał by ich położenie od tak. Pozdrawiam.

Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
Wróć do „Actyon/Actyon Sports”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię