Ma któryś z Was?
Ile kosztuje założenie?
Jak to drogie w eksploatacji?
Czy warto..
Webasto w Musso
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- mussolinii
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 21490
Re: Webasto w Musso
Postautor: mussolinii » 15 sty 2011, 19:47
Na pewno warto... koszt samego pieca ok.800zl, do tego sterownik ok.250, zestaw radiowy 500, wiazki, kable, pompki.... etc. Plus ewentualny montaz. Tanie to nie jest niestety.
Rano silnik nagrzany, szyby odmarzniete. Fajna sprawa.
O wiele tanszym rozwiazaniem jest postojowe ogrzewanie DEFA ale ono wymaga sieci 230V. Trzeba miec garaz z pradem. Postoj pod blokiem odpada.. chyba ze rzucisz kabel z okna
PS: Pisalem o ogrzewaniu mokrym. Suche webasto jest tansze ale ogrzewa tylko wnetrze pojazdu.
Rano silnik nagrzany, szyby odmarzniete. Fajna sprawa.
O wiele tanszym rozwiazaniem jest postojowe ogrzewanie DEFA ale ono wymaga sieci 230V. Trzeba miec garaz z pradem. Postoj pod blokiem odpada.. chyba ze rzucisz kabel z okna

PS: Pisalem o ogrzewaniu mokrym. Suche webasto jest tansze ale ogrzewa tylko wnetrze pojazdu.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- musso
- Stały bywalec
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2010
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 12649283
Postautor: musso » 15 sty 2011, 22:55
Napewno duzy koszt bedzie,ale warto, i w zimie nie masz problemow.
- matee
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 8075048
Postautor: matee » 03 paź 2011, 14:56
Ostatnio sprawdziłem ... koszt z montażem czy to Webasto, czy Eberspracher zaczyna się powyżej 3000 zł netto, jak dochodzą opcje to się zaczyna robić jeszcze "weselej" ...
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1996
- Gadu-Gadu: 1599827
Postautor: Roberttt » 03 paź 2011, 20:27
zastanawiam się nad tym ogrzewaniem do auta defa - na allegro takie coś jest za 249zł brutto, ale jak na moje to nic innego jak farelka wsadzona do auta - takie coś przy własnym garażu nawet można sobie samemu zafundować, nie wiem, gdzie tu komfort czy lepsze wrażenie, choć teraz myślę fakt, przy przetwornicy na 220V może być dobre, najlepsze przy duuużych mrozach, kiedy się woda w chłodnicy nie potrafi za Chiny nagrzać...
- mussolinii
- Stały bywalec
Postautor: mussolinii » 03 paź 2011, 22:32
DEFA odradzil mi kolega. I ma racje. Grzalka na 230V grzeje punktowo wode w bloku. Woda nie krazy tylko grzeje sie w jednym miejscu. Po jakims czasie deformuje sie uszczelka pod glowica. To ma sens ale powinno sie jeszcze gonic te podgrzewana wode pompka. Skoro grzalka jest na 230V to powinna pompka rowniez na 230V.
Webasto "mokre" ma jak najbardziej sens... nowe jest drogie jak smok ale uzywke mozna kupic juz o wiele taniej. Trzeba to tylko "poskladac" do kupy.
Webasto "mokre" ma jak najbardziej sens... nowe jest drogie jak smok ale uzywke mozna kupic juz o wiele taniej. Trzeba to tylko "poskladac" do kupy.
- matee
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 8075048
Postautor: matee » 03 paź 2011, 22:52
Chętnie bym łyknął nawet używkę, regenerowaną Webasto, bo nówka sztuka to dla mnie kosmos cenowy.
Tym wynalazkiem Defa się trochę podjarałem, ale skoro nie ma wspomagania obiegu wody to o dupę otłuc to rozwiązanie.
Tym wynalazkiem Defa się trochę podjarałem, ale skoro nie ma wspomagania obiegu wody to o dupę otłuc to rozwiązanie.
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
- mussolinii
- Stały bywalec
Postautor: mussolinii » 03 paź 2011, 23:00
Ja tez sie jaralem zeszlej zimy ale kolega mnie ostudzil. To nie jest glupie ale brak jest pompki. Bez pompki to lipa.
Sama farelka juz sporo daje. Wystarczy ze sie grzeje wewnatrz pojazd to sam silnik juz szybciej sie nagrzeje a wewnatrz jest przyjemnie. Mowie tu oczywiscie o garazu gdzie sie autko postawi i wlaczy farelke na jakis czas.
Generalnie najlepiej webasto ino dobry akumulator do tego trzeba a i piec musi byc sprawny. Dobrze zapytac o taka uzywke w warsztacie specjalistycznym. Oni regeneruja takie cuda i czasami maja na zbyciu. Moga tez podlaczyc i calosc z montazem na 100% bedzie tansza.
Sama farelka juz sporo daje. Wystarczy ze sie grzeje wewnatrz pojazd to sam silnik juz szybciej sie nagrzeje a wewnatrz jest przyjemnie. Mowie tu oczywiscie o garazu gdzie sie autko postawi i wlaczy farelke na jakis czas.
Generalnie najlepiej webasto ino dobry akumulator do tego trzeba a i piec musi byc sprawny. Dobrze zapytac o taka uzywke w warsztacie specjalistycznym. Oni regeneruja takie cuda i czasami maja na zbyciu. Moga tez podlaczyc i calosc z montazem na 100% bedzie tansza.
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię