witam,
Jestem od niedawna właścicielem 3-letniego Kyrona.
Na stacji diagnostycznej powiedzieli, że mam do wymiany końcówkę drążka kierowniczego od strony kierowcy.
Czy można ją dostać gdzieś indziej, niż tylko z serwisie (cena ok 120 zł za 1szt.)
Czy istnieje katalog zamienników do tego auta? Czy każdy zakup części ma się wiązać z wizytą w serwisie?
Może ktoś napisze, gdzie zaopatruje się w części, może ktoś zna jakąś tanią hurtownie ?
Nie jestem pazerny, ale ceny w serwisie POWALAJĄ !
Końcówki drążka sterowniczego
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Re: Końcówki drążka sterowniczego
Postautor: malek » 25 sie 2009, 12:35
120zł za oryginalną końcówkę do samochodu terenowego to dużo? Bez przesady...
-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 3389945
Postautor: kipeers » 25 sie 2009, 14:20
moje pytanie brzmi, czy da się ją kupić taniej?
Chciałbym się po prostu rozeznać w cenach...
Chciałbym się po prostu rozeznać w cenach...
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: king » 29 paź 2011, 22:02
Witam Wszystkich!
Powracam do tematu końcówki drążka kierowniczego bo właśnie wczoraj wymieniałem prawą. Zamówiłem oryginał (190 zł z przesyłką), gdyż uważam że na takich elementach nie ma sensu oszczędzać-wymiana średnio co 100 kkm. Oczywiście zraz z wymianą dobrze byłoby skontrolować zbieżność, co zrobiłem. Moja rada to końcówki drążków należy wymieniać w komplecie, gdyż zaoszczędzimy na koszcie ustawiania zbieżności. Stwierdzam to na swoim przykładzie ponieważ w marcu tego roku musiałem wymienić lewą a prawa była jeszcze dobra. Niestety nie długo. Za zbieżność skasowali 50 zł- sprawdzenie + 20 za każdy punkt, w przypadku drążków są to dwa punkty regulacji. W Kyronach oprócz tych dwu punktów na końcówkach drążków kierowniczych ustawia się zbieżność w czterech punktach na wahaczach co daje łącznie trzy punkty na jedno koło. Mam przejechane 150 kkm i na jednym kole nie można było(koniec regulacji) właściwie ustawić zbieżności-jeden parametr minimalnie wychodził poza normę ( na wiosnę było O.K.). Mechanik stwierdził, że pewnie tuleje i inne elementy gumowe przedniego zawieszenia będą wymagały wymiany. Może ktoś już przerabiał temat, więc proszę o wskazówki.
king
Powracam do tematu końcówki drążka kierowniczego bo właśnie wczoraj wymieniałem prawą. Zamówiłem oryginał (190 zł z przesyłką), gdyż uważam że na takich elementach nie ma sensu oszczędzać-wymiana średnio co 100 kkm. Oczywiście zraz z wymianą dobrze byłoby skontrolować zbieżność, co zrobiłem. Moja rada to końcówki drążków należy wymieniać w komplecie, gdyż zaoszczędzimy na koszcie ustawiania zbieżności. Stwierdzam to na swoim przykładzie ponieważ w marcu tego roku musiałem wymienić lewą a prawa była jeszcze dobra. Niestety nie długo. Za zbieżność skasowali 50 zł- sprawdzenie + 20 za każdy punkt, w przypadku drążków są to dwa punkty regulacji. W Kyronach oprócz tych dwu punktów na końcówkach drążków kierowniczych ustawia się zbieżność w czterech punktach na wahaczach co daje łącznie trzy punkty na jedno koło. Mam przejechane 150 kkm i na jednym kole nie można było(koniec regulacji) właściwie ustawić zbieżności-jeden parametr minimalnie wychodził poza normę ( na wiosnę było O.K.). Mechanik stwierdził, że pewnie tuleje i inne elementy gumowe przedniego zawieszenia będą wymagały wymiany. Może ktoś już przerabiał temat, więc proszę o wskazówki.
king
- Idealny
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2007
Postautor: Idealny » 30 paź 2011, 14:28
Mam przejechane w moim Kyronie 100 tyś. i mam do wymiany obydwie końcówki drążków. W Legnicy oczywiście nie do dostania, znalazłem na iparts.pl za 162 zł/sztuka pisze że producentem jest BLUE PRINT. Cena jak to cena, ważne żeby były dobre. Więc moje pytanie brzmi: co o tym sądzicie?. Czy może być coś jeszcze potrzebne przy wymianie końcówek, o czym nie wiem.? I tak muszę kupić, więc kupie, ale zastanowiłem się bo kolega wyżej pisze że w serwisie są za 120 zł. Jeśli tak jest i są od reki to wolałbym z serwisu i taniej. Jeśli to "lipa" to zamówie na iparts.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2005
Postautor: king » 30 paź 2011, 19:14
Chyba nie ma sensu brać zamiennika bo niewiele drożej masz oryginał - Towarowa 33, Warszawa. Były dostępne od ręki. Dwa dni i towar masz u siebie. Po małym targowanku dostaniesz -10%. Przed wymianą warto zaopatrzyć się w nowe nakrętki i zawleczki do końcówek , niekoniecznie oryginalne. A co do firmy BLUE PRINT to miałem kiedyś filtr powietrza i kabinowy- jakość wątpliwa.
- Idealny
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2007
Postautor: Idealny » 03 lis 2011, 16:20
Już wymieniłem końcówki drążków. Założyłem kupione w iparts.pl Blue Print wyglądały identycznie jak oryginaly. Szpilka i śruba była w komplecie. Wyszło 324 zł za 2 sztuki, żeby nie płacić za przesyłkę domówiłem filtr powietrza za 38 zł i filtr kabinowy za 60 zł. Założenie w Legnicy 25 zł/ szt plus zbieżność 100 zł.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię