Brak mocy
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
PiotrAWF
- Forumowicz
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
Brak mocy
Postautor: PiotrAWF » 09 lip 2012, 8:09
Witam serdecznie koleżanki i kolegów.Mój Rexio stracił moc
tj jedzie jakby miał połowe koni mniej...tak jakby nie pracował któryś z cylindrów ?Bardzo wolno wchodzi na coraz wyższe obroty praktycznie dochodzi do 3tyś i dalej obrotomierz się zatrzymuje. Przy czym zapala idealnie, silnik na wolnych obrotach pracuje równo Check engine się nie świeci, nie dymi z wydechu , co dziwne czasami wydaje mi się ze jak jest zimny odzyskuje pełen wigor pracuje na pełnym zakresie obrotów świetnie przyśpiesza itp. po to by za chwilę znowu zrobić się "mułowaty"
spotkał się juz moze ktoś z Was z czymś takim? Dziękuję za ew. pomoc
pzdr P>
-
kompressor
- Rusza z kopyta
- Model: Inny
- Rok produkcji: 99
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Brak mocy
Postautor: kompressor » 09 lip 2012, 9:55
Podpięcie pod komputer powinno dać ogląd sytuacji.
-
kompressor
- Rusza z kopyta
Postautor: kompressor » 10 lip 2012, 11:10
Tam jest tyle rzeczy które mogą kleknąć , że to jest wróżenie z fusów.
- krzychu
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krzychu » 10 lip 2012, 11:20
Obejrzyj dokładnie turbinę.
Wszelkie połączenia węży powietrznych i podciśnień.
W Seacie kiedyś koledze wężyk podciśnienia sterowania turbiną spadł i objaw był identyczny.
Wszelkie połączenia węży powietrznych i podciśnień.
W Seacie kiedyś koledze wężyk podciśnienia sterowania turbiną spadł i objaw był identyczny.

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
-
kompressor
- Rusza z kopyta
Postautor: kompressor » 10 lip 2012, 21:53
..a koledze w mercedesie przy wyższych obrotach zapadała się gumowa chrapa przy atrapie zasysająca powietrze i objawy były podobne..
Przestań gdybać, a Ty kolego jedz na diagnostykę bo pytaniami na forum auta nie naprawisz.
Przestań gdybać, a Ty kolego jedz na diagnostykę bo pytaniami na forum auta nie naprawisz.
- krzychu
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 11 lip 2012, 10:18
To po cholerę zadawać pytania skoro jedyną i słuszną odpowiedzią jest JEDŹ DO ASO 

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
-
kompressor
- Rusza z kopyta
Postautor: kompressor » 12 lip 2012, 23:58
Bo stopień skomplikowania tego silnika nie pozwala na naprawy domowymi sposobami drutem i na macanie po wężach a porównanie do Seata ma tu się jak piernik do wiatraka. Tylko sczytanie ewentualnych błędów i ich interpretacja daje szanse powodzenia.
Więc albo wiesz i jesteś pewien diagnozując koledze usterkę na odległość albo nie udzielaj takich głupich rad.
Piotr AWF zrobi jak będzie chciał jego małpy jego cyrk-dostał ode mnie jedyną logiczna poradę jaka się nasuwa no ale zawsze może sobie pomacać silnik tak jak mu radzisz, powymieniać na czuja jakieś rzeczy czasami kosztowne "no bo kumpel z Seata tak miał". Może będzie miał farta i akurat jego ręce okażą się tymi co leczą.
Więc albo wiesz i jesteś pewien diagnozując koledze usterkę na odległość albo nie udzielaj takich głupich rad.
Piotr AWF zrobi jak będzie chciał jego małpy jego cyrk-dostał ode mnie jedyną logiczna poradę jaka się nasuwa no ale zawsze może sobie pomacać silnik tak jak mu radzisz, powymieniać na czuja jakieś rzeczy czasami kosztowne "no bo kumpel z Seata tak miał". Może będzie miał farta i akurat jego ręce okażą się tymi co leczą.
- lanmar
- Forumowicz
Postautor: lanmar » 13 lip 2012, 12:57
Dobra kompressor , może i z logicznego punktu widzenia masz rację ,ale nie możesz w taki radykalny sposób ingerować w rozmowy ,czy zapytania na jakby nie było otwartym forum !
Sam osobiście lubię się zapytać o to i owo gdy mam problem z Rexem , zanim pojadę na diagnostykę czy naprawę .Zebrane informacje mogą przecież pomóc , lub nierzadko ustrzec przed spryciarzami z serwisów ,czy innych warsztatów ?! To jak wykorzystamy zebrane ewentualnie informacje,to już nasza sprawa i naszego poziomu intelektualnego i nie Tobie je oceniać kompressorze .Wiele razy już mi się zdarzało ,że podpowiadałem mechanikom z warsztatu możliwe przyczyny awarii ,czy usterki , czerpiąc wiedzę m.in z tego forum,czy innych źródeł ......,bo panowie stali ogłupiali i bezradni po diagnostyce oczywiście ?!
Ponoć nie ma głupich pytań ,tylko są głupie odpowiedzi !!!
ML
Sam osobiście lubię się zapytać o to i owo gdy mam problem z Rexem , zanim pojadę na diagnostykę czy naprawę .Zebrane informacje mogą przecież pomóc , lub nierzadko ustrzec przed spryciarzami z serwisów ,czy innych warsztatów ?! To jak wykorzystamy zebrane ewentualnie informacje,to już nasza sprawa i naszego poziomu intelektualnego i nie Tobie je oceniać kompressorze .Wiele razy już mi się zdarzało ,że podpowiadałem mechanikom z warsztatu możliwe przyczyny awarii ,czy usterki , czerpiąc wiedzę m.in z tego forum,czy innych źródeł ......,bo panowie stali ogłupiali i bezradni po diagnostyce oczywiście ?!
Ponoć nie ma głupich pytań ,tylko są głupie odpowiedzi !!!
ML
Motocykle są wśród nas...albo wśród nich -
automatic
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2004
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: automatic » 13 lip 2012, 14:29
Też myślę że :
Jeśli ktoś się zapyta , a nic sam nie potrafi zrobić - to przynajmniej coś się dowie lub zakreśli krąg problemu.
Forum stało by się karykaturą , gdy po pytaniu ,,mam problem z stukaniem w silniku" odpowiadano by : jedź do aso (podepną komputer i zrobią upgrade panewek)
Decyzję o udaniu się do aso powinien podejmować sam użytkownik na podstawie sumy własnych wniosków i obcych sugerowanych diagnoz ,bo to on walczy z problemem i ma ogląd rzeczy.
Czasem nikczemny drobiazg potrafi namieszać np. przetarty kabelek czujnika (jest ich nieco) a to można naprawić samemu po wnikliwym zdiagnozowaniu organoleptycznym
Jeśli ktoś się zapyta , a nic sam nie potrafi zrobić - to przynajmniej coś się dowie lub zakreśli krąg problemu.
Forum stało by się karykaturą , gdy po pytaniu ,,mam problem z stukaniem w silniku" odpowiadano by : jedź do aso (podepną komputer i zrobią upgrade panewek)
Decyzję o udaniu się do aso powinien podejmować sam użytkownik na podstawie sumy własnych wniosków i obcych sugerowanych diagnoz ,bo to on walczy z problemem i ma ogląd rzeczy.
Czasem nikczemny drobiazg potrafi namieszać np. przetarty kabelek czujnika (jest ich nieco) a to można naprawić samemu po wnikliwym zdiagnozowaniu organoleptycznym
-
PiotrAWF
- Forumowicz
Postautor: PiotrAWF » 13 lip 2012, 15:35
-
kompressor
- Rusza z kopyta
Postautor: kompressor » 13 lip 2012, 20:55
Możliwe.
Z Twojego opisu obstawiam padający przepływomierz.
Na jakim programie miałeś sczytane błedy?
Czy robił test w trakcie jazdy?
Z Twojego opisu obstawiam padający przepływomierz.
Na jakim programie miałeś sczytane błedy?
Czy robił test w trakcie jazdy?
- malek
- Pan i Władca
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 13 lip 2012, 22:02
Nie słyszysz głośniej pracującego wentylatora? W gorące dni sprzęgło wiskotyczne pracuje na najwyższych obrotach, ja odczuwam w takim wypadku samochód jako nieco "zamulony", ale niestety jest to normalne (jeżdżę głównie w mieście). Dzisiaj wentylator usłyszałem już po ok 500 metrach od zapalenia silnika.
-
PiotrAWF
- Forumowicz
Postautor: PiotrAWF » 18 lip 2012, 7:44
Przyszły nieco chłodniejsze dni i faktycznie auto pracuje lepiej ,ale wydaje mi się że to nadal nie jest to co było:) .Nie testów na komputerze podczas jazdy nie było,są potrzebne?Komputer miał logo KIA.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię