Witam
moje cudo postanowiło nie odpalić tzn po przekręceniu kluczyka słychać pompkę zapalają się lampki i tyle
...żadnych innych chęci do życia...
Skrzynia automat i efekt podobny jak przy odpaleniu z ustawionym biegiem /czyli lewarek nie na P/
stąd pomyślałem, że może problem z czujnikiem położenie lewarka/nie wiem czy tak się to nazywa ale skądś bestia wie /
Czy jest taki czujnik i ewentualnie gdzie ten czujnik się znajduje gdzieś na skrzyni czy w środku?
A może to zupełnie coś innego. Alarm, immobilizer odłączony od dawna - mogło się samo "załączyć"?
Czujnik położenie lewarka skrzyni biegów
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 3200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Czujnik położenie lewarka skrzyni biegów
Postautor: rsikora » 27 lip 2012, 13:01
Tak, jest coś takiego jak czujnik położenia lewarka. U mnie działo się to samo, po zgaszeniu rozgrzanego samochodu czasami nie kręcił rozrusznik. Po ostygnięciu wszystko działało jakby nigdy nic. Na początku podejrzany był rozrusznik, ponieważ również był wypalony więc został wymieniony rok temu. Niestety temat powrócił w maju 2012. Mechanik u którego wymieniałem rozrusznik, żeby zdiagnozować problem zmostkował mi ten czujnik. Podłączył również przycisk do bezpośredniego uruchamiania rozrusznika (gdyby problem twkił w stacyjce). Od czasu zmostkowania czujnika Mussiak jeździ, pali w największe upały. Czujnik jest umieszczony z boku skrzyni biegów i jest do niego dość dobry dostęp. U mnie latał luźno jeden ze styków.
Musso 3,2i Automat
-
- Forumowicz
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 3200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 3771363
Re: Czujnik położenie lewarka skrzyni biegów
Postautor: gmarek » 30 lip 2012, 18:29
dzięki 
czy palisz teraz z tego przełacznika na "krótko" czy on tak rezerwowo a samo zmostkowanie czujnika załatwiło sprawę?

czy palisz teraz z tego przełacznika na "krótko" czy on tak rezerwowo a samo zmostkowanie czujnika załatwiło sprawę?
gm
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię