Witam!
Mam nadzieję, że mi pomożecie. Planujemy zakup autka i bardzo podoba mi się Rodius. Nie bardzo mogę znaleźć zbyt wiele informacji na jego temat. Głównie interesuje mnie ile on może uciągnąć. Ciekawi mnie również jak spisuje się to autko jego posiadaczom, więc będę wdzięczna za opinie. Z góry dziękuję i pozdrawaiam.
Rodius
SsangYong Rodius to VAN o gigantycznych rozmiarach wyposażony w napęd 4x4. Na pokład zabiera bez problemu 7 pasażerów wraz z ich bagażami. Doskonały wybór dla dużych rodzin.
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Re: Rodius
Postautor: malek » 17 lis 2012, 9:43
Z tego co czytam to DMC przyczepy to 2.5 tony.
Co do awaryjności to skrzynia i silnik są takie same jak w innych modelach (Rexton, Kyron), a więc i usterki w tych modelach się pokrywają.
Od siebie mogę dodać jedynie tyle, że kiedyś miałem okazję przejechać około 1000 km Rodiusem i byłem zaskoczony, że samochód prowadzi się jakby był znacznie mniejszy - komfort jazdy, stabilność, przyśpieszenie - jedynie w manewrach parkingowych trzeba go opanować
Spalanie było też mniejsze niż w moim (podwyższonym) Rextonie. Stylistyka nadwozia jest może kontrowersyjna, natomiast rekompensuje to ogromna ilość miejsca w środku.
Co do awaryjności to skrzynia i silnik są takie same jak w innych modelach (Rexton, Kyron), a więc i usterki w tych modelach się pokrywają.
Od siebie mogę dodać jedynie tyle, że kiedyś miałem okazję przejechać około 1000 km Rodiusem i byłem zaskoczony, że samochód prowadzi się jakby był znacznie mniejszy - komfort jazdy, stabilność, przyśpieszenie - jedynie w manewrach parkingowych trzeba go opanować

-
- Nowy użytkownik
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: joannaz » 17 lis 2012, 20:53
Bardzo dziękuję za te dane, właśnie to było mi potrzebne. Oczywiście nie pogardzę dalszymi opiniami. A co do drugiego komentarza odnośnie mojego gustu, (pomijając, że miałam na myśli bardziej techniczną stronę samochodu, prosząc o opinie) wiem, że samochód został uznany najbrzydszym w jakiś tam rankingach, ale to nie oznacza, że muszę ślepo trzymać się ich opinii i nie móc wypowiedzieć własnego zdania. Ponadto ja nie potrzebuję samochodu, który będzie tylko pięknie wyglądał, żeby szpanować przed sąsiadami i kusić złodziei. Potrzebuję samochodu funkcjonalnego,który będzie spełniał oczekiwania moje i mojej rodziny, a mam nadzieję, że ten nim właśnie będzie. Zresztą może i mój gust faktycznie jest kontrowersyjny, ale z całą pewnością psychiatra to lekka przesada. Polecam na przyszłość zastanowić się nad doborem słów.
- Motomysz
- Forumowicz
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Motomysz » 18 lis 2012, 18:27
Witam.
Parę lat temu miałem okazję jazdy Rodiusem 3.2 benzyna. Nie była to zbyt długa podróż, ale wrażenia były bardzo pozytywne - rzeczywiście jechało się tak, jakby była to zwykła osobówka. Wnętrze bardzo ergonomiczne, dużo miejsca, bardzo dobre wyposażenie. O ile stylistyka zewnętrzna jest kontrowersyjna, wnętrze jest wg mnie bardzo dobrze zaprojektowane. Do tego wszystkiego sprawdzone w wielu innych modelach podzespoły. Moim zdaniem, świetny zamiennik np. Mercedesa Viano za 1/4 albo i mniej jego ceny, dla osób, które niekoniecznie chcą obnosić się ze swoim autem, ale po prostu korzystać z jego zalet (wygoda, przestronność, dynamika, w przypadku wersji 2.7 xdi również ekonomia). Dobre auto na dłuuugie rodzinne wakacje.
Parę lat temu miałem okazję jazdy Rodiusem 3.2 benzyna. Nie była to zbyt długa podróż, ale wrażenia były bardzo pozytywne - rzeczywiście jechało się tak, jakby była to zwykła osobówka. Wnętrze bardzo ergonomiczne, dużo miejsca, bardzo dobre wyposażenie. O ile stylistyka zewnętrzna jest kontrowersyjna, wnętrze jest wg mnie bardzo dobrze zaprojektowane. Do tego wszystkiego sprawdzone w wielu innych modelach podzespoły. Moim zdaniem, świetny zamiennik np. Mercedesa Viano za 1/4 albo i mniej jego ceny, dla osób, które niekoniecznie chcą obnosić się ze swoim autem, ale po prostu korzystać z jego zalet (wygoda, przestronność, dynamika, w przypadku wersji 2.7 xdi również ekonomia). Dobre auto na dłuuugie rodzinne wakacje.
let's kick the facebook out of the internet
-
- Rusza z kopyta
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: matti » 18 lis 2012, 22:36
Witam
Ponieważ jest w moim codziennym użytkowaniu, podzielę się kilkoma moimi spostrzeżeniami:
- samochód jest rzeczywiście bardzo duży, za to pozycja za kierownicą i widoczność bardzo dobra, no może za wyjątkiem lusterka wstecznego więc albo wyrzucisz środkowy zagłówek z tylnej kanapy albo przyzwyczajasz się tylko do lusterek bocznych
- parkowanie i manewry - tu Cię zaskoczę, po pewnym oswojeniu nie ma najmniejszych problemów jest wyjątkowo zwrotny
- co do kontrowersyjności wyglądu nie jest tak źle i tu przyznam się że mi sylwetka bardzo pasuje
- w środku bardzo duża przestrzeń dla podróżujących i to niezależnie od tego jak daleko odsuniesz fotel kierowcy ( a ja ma 2), najwygodniej mimo wszystko w czwórkę + baaardzo duży bagaż - tylna kanapa wg mnie w pełni wykorzystana tylko przy wysunięciu kosztem bagażnika i wtedy to "prawie autobus", a przy normalnym ustawieniu ewentualnie trójka dzieci, bądź krótka podróż.
- wyposażenie przyzwoite, może dwa airbagi to trochę mało jak na dzisiejsze czasy ale już tych trzyliterowych systemów ABS, ESP, EBD, BAS i TOD wie co jeszcze
- co kosztów eksploatacji nie wiem czym teraz jeździsz, ale musisz się przestawić na kategorie dużego auta - duże ilości oleju do silnika, od czasu do czasu również olej w obydwu mostach + reduktor, i skrzynia ASB
- spalanie oczywiście zależne od "ciężaru nogi", moje parametry przy skrzyni automatycznej - w trasie średnio 8,5l ( najmniej przy bardzo delikatnej jeździe 7,5l), miasto ca 11,5l, a średnio cykl mieszany to jednak wychodzi o włos ponad 10 l
- samochód nie jest na pewno samochodem do jazdy sportowej, ale kiedy trzeba depnąć to uważam że ma z czego i tu ciekawostka o ile przy poprzednim samochodzie odczuwałem różnicę między jazdą w pojedynkę a zapakowanym ( szczególnie przy wyprzedzaniu), to tutaj tego nie odczuwam ( z tymi 11 osobami w wersji koreańskiej to jednak nie bujda)
- awaryjność .. tu się nie wypowiem, ale pewnie tak jak moi poprzednicy wspomnieli podobna jak w rextonie ( chociaż patrząc na wpisy w dziale rodius, a ostatni był z października 2011 roku - to może też o czymś świadczy)
- spostrzeżenia z warsztatu: silnik to co prawda konstrukcja na licencji MB - co potwierdzi każdy mechanik, ale niestety na tym koniec osprzęt to już inna bajka ( chociaż jak łebski mechanik to potrafi coś dobrać), natomiast skrzynia ASB to 722.6 także MB ale już bez kombinacji
Podsumowując, pomimo złośliwych skojarzeń z karawanem ( nawet w początkowej fazie przy proteście mojej rodziny że nigdy nie wsiądą)
, muszę powiedzieć iż jest on bardzo wygodny szczególnie w długich podróżach, można się nim przejechać nawet po lekkim terenie ( ale bez przesady), spali ni mniej ni więcej tylko tyle ile wlejesz do baku no i świadomość że masz trochę więcej maski przed sobą w razie czego też nie jest bez znaczenia.
Ponieważ jest w moim codziennym użytkowaniu, podzielę się kilkoma moimi spostrzeżeniami:
- samochód jest rzeczywiście bardzo duży, za to pozycja za kierownicą i widoczność bardzo dobra, no może za wyjątkiem lusterka wstecznego więc albo wyrzucisz środkowy zagłówek z tylnej kanapy albo przyzwyczajasz się tylko do lusterek bocznych
- parkowanie i manewry - tu Cię zaskoczę, po pewnym oswojeniu nie ma najmniejszych problemów jest wyjątkowo zwrotny
- co do kontrowersyjności wyglądu nie jest tak źle i tu przyznam się że mi sylwetka bardzo pasuje
- w środku bardzo duża przestrzeń dla podróżujących i to niezależnie od tego jak daleko odsuniesz fotel kierowcy ( a ja ma 2), najwygodniej mimo wszystko w czwórkę + baaardzo duży bagaż - tylna kanapa wg mnie w pełni wykorzystana tylko przy wysunięciu kosztem bagażnika i wtedy to "prawie autobus", a przy normalnym ustawieniu ewentualnie trójka dzieci, bądź krótka podróż.
- wyposażenie przyzwoite, może dwa airbagi to trochę mało jak na dzisiejsze czasy ale już tych trzyliterowych systemów ABS, ESP, EBD, BAS i TOD wie co jeszcze
- co kosztów eksploatacji nie wiem czym teraz jeździsz, ale musisz się przestawić na kategorie dużego auta - duże ilości oleju do silnika, od czasu do czasu również olej w obydwu mostach + reduktor, i skrzynia ASB
- spalanie oczywiście zależne od "ciężaru nogi", moje parametry przy skrzyni automatycznej - w trasie średnio 8,5l ( najmniej przy bardzo delikatnej jeździe 7,5l), miasto ca 11,5l, a średnio cykl mieszany to jednak wychodzi o włos ponad 10 l
- samochód nie jest na pewno samochodem do jazdy sportowej, ale kiedy trzeba depnąć to uważam że ma z czego i tu ciekawostka o ile przy poprzednim samochodzie odczuwałem różnicę między jazdą w pojedynkę a zapakowanym ( szczególnie przy wyprzedzaniu), to tutaj tego nie odczuwam ( z tymi 11 osobami w wersji koreańskiej to jednak nie bujda)
- awaryjność .. tu się nie wypowiem, ale pewnie tak jak moi poprzednicy wspomnieli podobna jak w rextonie ( chociaż patrząc na wpisy w dziale rodius, a ostatni był z października 2011 roku - to może też o czymś świadczy)
- spostrzeżenia z warsztatu: silnik to co prawda konstrukcja na licencji MB - co potwierdzi każdy mechanik, ale niestety na tym koniec osprzęt to już inna bajka ( chociaż jak łebski mechanik to potrafi coś dobrać), natomiast skrzynia ASB to 722.6 także MB ale już bez kombinacji
Podsumowując, pomimo złośliwych skojarzeń z karawanem ( nawet w początkowej fazie przy proteście mojej rodziny że nigdy nie wsiądą)

-
- Nowy użytkownik
Postautor: joannaz » 19 lis 2012, 14:38
Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi, znowu upewniliśmy się w naszej decyzji. W prawdzie do zakupu zostało nam jeszcze trochę czasu, ale już najpewniej właśnie Rodiusa będziemy szukać.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: yaro11 » 08 gru 2012, 15:27
Witam.
Mam pytanie:rozrząd silnika 2.7 XDi jest na pasku czy na łańcuszku?
Dobra już wiem,że jest na łańcuchu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- musso
- Stały bywalec
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2010
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 12649283
Postautor: musso » 06 kwie 2020, 20:13
mam Rodiusa i w ostatnie lato wraz z synem robilismy 9000km bez awaryjnie,polecam
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
Postautor: krisw11 » 06 kwie 2020, 21:21
Kolego Musso, to gdzieś Ty był,że w latem zrobiłeś 9 tyś .km ?? Chyba nie odpoczywałeś tylko śmigałeś cały czas za kieratem co
?

Kris
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
Postautor: krisw11 » 06 kwie 2020, 21:24
yaro11 pisze:Witam.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak przegapiłem ,twój post Kolego......,ale tak 2.7 to łańcuch , 2.0 xdi też łańcuch.
Kris
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię