Witam kolegów mam problem z napędem przednim kontrolka świeci 4 WD ale przód nie ciągnie z blokadą również nie ciągnie .Zaznaczam ze miesiąc temu na śniegu wszystko działało .
Wybrałem się w sobotę na imprezę do Czeladzi z Żoną na II Off-roadowy Dzień Kobiet 2013 r. z nadzieją że spotkam jakiegoś miłośnika SsangYong. Ale się zawiodłem, nikogo nie spotkałem, a jeszcze bardziej zdenerwowałem się wjeżdżając na trasę wyznaczoną przez organizatorów i po 2 min. doszłem do tego że nie ciągnie przód wiec dalsza trasa nie była możliwa.
Więc moje pytanie: Od czego mam zacząć poszukiwania mojej awarii i jakie elementy mam sprawdzać ?
Pytanie do Krzycha z Sosnowca : Czy masz namiary na jakiś warsztat tani w naszej aglomeracji lub sklep z częściami do naszych cudnych samochodów ?
Proszę o szybką odpowiedź!.
problem z napędem przednim
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
Trawus
- Stały bywalec
Re: problem z napędem przednim
Postautor: Trawus » 14 mar 2013, 1:51
A jaki masz typ transmisji kolego , może TOD ? Jeżeli TOD to może być głupstwo z połączeniami elektrycznymi do silniczka w skutek zamoczenia lub korozji styków . W TOD załączenie przodu jest słyszalne i łatwo się przekonać, czy załącza, czy nie. Sam zaś TOD w terenie jest dość problematyczny od strony skuteczności pokonywania drogi, sprzęgiełka stałe są skuteczniejsze w terenie.
Jeżeli masz sprzęgiełka to zacznij od sprawdzenia szczelności rurek podciśnienia , często uszkadzają się gumowe kolanka wężyków i rozszczelniają układ. Jeżeli to nie taki problem to już grubsza sprawa z uszczelnieniem półosi lub wymianą samych sprzęgieł. Mam nadzieję , że u ciebie to tylko jakieś głupstwo nawaliło. Pozdro
Jeżeli masz sprzęgiełka to zacznij od sprawdzenia szczelności rurek podciśnienia , często uszkadzają się gumowe kolanka wężyków i rozszczelniają układ. Jeżeli to nie taki problem to już grubsza sprawa z uszczelnieniem półosi lub wymianą samych sprzęgieł. Mam nadzieję , że u ciebie to tylko jakieś głupstwo nawaliło. Pozdro
-
zbyszek
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: zbyszek » 16 mar 2013, 17:22
Witam! :
Po dzisiejszym pobycie przy aucie i wymianie klocków (termin wymiany) oglądaliśmy wszystkie wężyki pod ciśnienia, i znalazłem jeden wężyk sparciały o dł. ok. 6 cm. pod akumulatorem, po założeniu prowizorki, napęd działał 10 sek. potem półosie przedniego napędu kręciły się wolniej niż wał napędzający przedni most.
Zakup wężyka pod ciśnienia o dł 15 cm. koszt 1 zł. i mam nadzieję że to tylko ta awaria mojego napędu przedniego sprawdzę to w Poniedziałek po wymianie wężyka poinformuję was o dalszej eksploatacji auta.Pozdrawiam
P.S. Krzychu ze Sosnowca ! czemu się nie odzywasz ? Czekam na odp lub termin jakiegoś spotkania!. Dziękuję . Zbyszek
Zakup wężyka pod ciśnienia o dł 15 cm. koszt 1 zł. i mam nadzieję że to tylko ta awaria mojego napędu przedniego sprawdzę to w Poniedziałek po wymianie wężyka poinformuję was o dalszej eksploatacji auta.Pozdrawiam
P.S. Krzychu ze Sosnowca ! czemu się nie odzywasz ? Czekam na odp lub termin jakiegoś spotkania!. Dziękuję . Zbyszek
-
automatic
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2004
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: automatic » 16 mar 2013, 20:23
Jakbyś nie stworzył nowego wątku a przeczytał stare (problem z 4x4) to byś się dowiedział co i jak
dałem fotki ...
a tak wyważyłeś otwarte drzwi
uprasza się moderatora o scalanie identycznych tematów
dałem fotki ...
a tak wyważyłeś otwarte drzwi
uprasza się moderatora o scalanie identycznych tematów
-
zbyszek
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: zbyszek » 16 mar 2013, 21:41
wybacz!ale całe 10 stron przeczytałem na temat tego problemu i nie widziałem podobnych wontków! ,więc zastanów się co piszesz! ja mam problem i o nim pisze! po prostu! sory
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię