KORANDO NAPĘD
SsangYong Korando II oferowany był w Polsce wraz z modelem Musso. Wyposażony w rozwiązania techniczne znane z Mercedesa. Ze względu na projekt nadwozia - bezpośredni konkurent Jeepa Wranglera.
-
mojk
- Nowy użytkownik
- Model: Korando
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 2874
- Gadu-Gadu: 5246357
KORANDO NAPĘD
Postautor: mojk » 20 maja 2012, 10:27
Cześć. Piszę ws silniczka reduktora napędu. Wymieniłem właśnie trzeci (w ciągu 1 roku). W każdym przypadku jest to samo: przez miesiąc-dwa wszystko działa ok ale potem wywala błąd napędu (jednocześnie palą się 4L i 4H). Znajomy mechanik naprawił mi go i stwierdził, że to wina pozycjometra przy silniczku). Ma ktoś pomysł na tą usterkę? Średnio mi się chce biegać co miesiąc do mechanika.
-
AROK
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 2300
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: KORANDO NAPĘD
Postautor: AROK » 27 lis 2012, 1:12
to coś ze sterownikiem masz problem,nie wierzę by silniczki aż tak szybko padały.
-
tomekmauser
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: tomekmauser » 27 lis 2012, 11:41
i ja mam problem - ale tylko z kontrolkami - więc podłączę się pod wątek - mam z kolei przerobione napędy na manualne - to jest przełączam w przednich piastach ręcznie - a pokrętłem - oczywiście w aucie 4H 4L - wszystko super działa./
Ale palą się non stop kontroli 4H 4L - czy tak po przerobieniu napędów na manulane przełączanie powinno być?
czy też to kwestia jakiegoś czujnika?
Ale palą się non stop kontroli 4H 4L - czy tak po przerobieniu napędów na manulane przełączanie powinno być?
czy też to kwestia jakiegoś czujnika?
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 27 lis 2012, 17:12
Co do kontrolek - zależy w jaki sposób dokonano przeróbki. Jeśli np.demontowana była skrzynka rozdzielcza lub rozpinane wiązki od ECM czy TCCU - wszystko jest możliwe. Ciągłe ich świecenie oznaczać może, że pozycja w jakiej znajduje się reduktor nie odpowiada tej, jaką zapamiętał komputer.
Jeśli nie ingerowano w te podzespoły, być może odpięty został zawór sterujący podciśnieniem do przednich piast - ten pod maską, obok akumulatora.
Jeśli nie ingerowano w te podzespoły, być może odpięty został zawór sterujący podciśnieniem do przednich piast - ten pod maską, obok akumulatora.
-
tomekmauser
- Rusza z kopyta
Postautor: tomekmauser » 05 gru 2012, 23:04
Odpięty został zawór podciśnienia... kolego unimart - co mam zrobić , żeby kontrolki zapalały się - normalnie - gdy załączam napęd?
-
Ptasiek
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
Postautor: Ptasiek » 06 gru 2012, 13:06
Trzeba podpiąć elektrozawór tak jak był oryginalnie i zaślepić przewód podciśnienia za zaworem wystarczy włożyć śrubę M6 w tedy sterowanie będzie szczytywało elektrozawór jako obecny w instalacji i wszystko będzie OK i nie będzie miało wpływu na sterowanie silnikiem reduktora. Zaślepienie jest potrzebne ponieważ będzie za niskie podciśnienie w układzie i mogą być problemy z odpaleniem zimnego silnika, gaszeniem go a także z serwem hamulcy. I najważniejsze trzeba pamiętać o załączeniu sprzęgiełek w piastach bo napędu na przód nie będzie 
-
grzesiek1
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2000
Postautor: grzesiek1 » 17 lut 2013, 17:46
Cześć
Mam ten sam problem, ale u mnie stało się tak po odpięciu akumulatora. Palą się jednocześnie kontrolki 4H i 4L.
Mechanicznie wszystko działa dobrze i też nie mam pomysłu jak to zlikwidować.
Pomocy!!!
Mam ten sam problem, ale u mnie stało się tak po odpięciu akumulatora. Palą się jednocześnie kontrolki 4H i 4L.
Mechanicznie wszystko działa dobrze i też nie mam pomysłu jak to zlikwidować.
Pomocy!!!
-
tomekmauser
- Rusza z kopyta
Postautor: tomekmauser » 19 mar 2013, 11:55
zrobiłem jak Kolega Ptasiek poradził - wszystko działa super - kontrolki wygasły i sygnalizują prawidłowo
Wróć do „Korando II (1997 - 2006)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię