skrzynia w trybie awaryjnym plus swiecące abs i ebd
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
skrzynia w trybie awaryjnym plus swiecące abs i ebd
Postautor: czarnyolaf » 27 maja 2013, 1:44
Witam .
Po kilku latach bezproblemowej jazdy Rexem jedynką pojawił się problem . Skrzynia weszła w tryb awaryjny , do tego świeci się check engine , ebd i abs . Do tego nie działa prędkościomierz . Na początek wymieniłem olej i filtr w skrzyni , niewiele to pomogło . Chłopaki sprawdzili też sterownik skrzyni . Okazał się sprawny . Czy mógł paść czujnik abs i takie są następstwa . Czy ktoś miał podobny problem . Dzięki z góry za pomoc . Pozdrawiam . Czarny
Po kilku latach bezproblemowej jazdy Rexem jedynką pojawił się problem . Skrzynia weszła w tryb awaryjny , do tego świeci się check engine , ebd i abs . Do tego nie działa prędkościomierz . Na początek wymieniłem olej i filtr w skrzyni , niewiele to pomogło . Chłopaki sprawdzili też sterownik skrzyni . Okazał się sprawny . Czy mógł paść czujnik abs i takie są następstwa . Czy ktoś miał podobny problem . Dzięki z góry za pomoc . Pozdrawiam . Czarny
-
valdi10
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: skrzynia w trybie awaryjnym plus swiecące abs i ebd
Postautor: valdi10 » 27 maja 2013, 9:24
Podłącz pod scaner ssangyonga i sprawdz błędy, inaczej nic nie poradzimy. Musi być oryginalny program, inne obsłużą tylko silnik bez ABS. Jak świeci się sprawdzenie silnika, ABS i EBD to najczęściej usterka jest na czujniku pompy hamulcowej, ale nie ma to nic wspólnego ze skrzynią.
No i mnie dopadł kryzys!!! Chodzę w dziurawych spodniach, jem spleśniały ser i jeżdzę samochodem bez dachu !!!
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 04 cze 2013, 20:26
Witam .
Byłem dzisiaj w autoryzowanym serwisie zrobiłem odczyt komputerem i wywaliło błędy : P2310 ; P1830 ; 2018 ; 9320 ; P1677 ; P0672 .
Chłopaki twierdzą że to żadne konkretne problemy , ale trzeba całą elektrykę przelecieć i posprawdzać złączki gniazdka i kostki . Godzina pracy elektryka kosztuje 150 brutto . Pytanie czy sprawdzanie kabelków coś da i czy kolega elektryk spędzi w kabelkach godzinę , dwie czy 10 . O zgrozo . Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie ?? Mój Reks niestety stoi . Aż mi go żal bo zawsze z każdej dziury i krzaków mnie wywiózł
, a tu kabelki i dupa . Tak sobie myślę że problem pojawił się po wymianie paska z napinaczem . Może tam jest jakaś złączka której chłopaki mogli nie wpiąć do końca . Nie mówię że przez niechlujstwo , ale ze zwykłej nieuwagi coś wypięli .
Byłem dzisiaj w autoryzowanym serwisie zrobiłem odczyt komputerem i wywaliło błędy : P2310 ; P1830 ; 2018 ; 9320 ; P1677 ; P0672 .
Chłopaki twierdzą że to żadne konkretne problemy , ale trzeba całą elektrykę przelecieć i posprawdzać złączki gniazdka i kostki . Godzina pracy elektryka kosztuje 150 brutto . Pytanie czy sprawdzanie kabelków coś da i czy kolega elektryk spędzi w kabelkach godzinę , dwie czy 10 . O zgrozo . Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie ?? Mój Reks niestety stoi . Aż mi go żal bo zawsze z każdej dziury i krzaków mnie wywiózł
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 06 cze 2013, 23:39
No, dokładnie tak miałem jak ty. Winna była wtyczka elektryczna przy rozdzielni ABS ESP - brudne styki. Kup elektrozol - tylko bez przesady z płynem. Rozepnij tą dużą wtyczkę ( nad turbiną) z żółtą dźwignią przesuwając ją w dół, rozłącz, przedmuchaj wtyczkę i gniazdo , tryśnij trochę elektrozolu i kilka razy wepnij i wypnij - styki się oczyszczą i wszystko wróci do normy ( chyba, że padła rozdzielnia ESP) ZEspół ESP rządzi pracą silnika , skrzyni , ABSem i diabli wiedzą czym jeszcze- jak tam coś nie styka to zaczyna się wariactwo i dyskoteka lampek w szafie. Skrzynia może szarpać, silnik nie ma mocy i wszystko do dupy a tu taka drobnostka - styki.
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 08 cze 2013, 14:44
Dzięki za podpowiedź . Niestety wyjąłem przeczyściłem podpiąłem , odpiąłem klemy z plusa żeby zresetować kompa i nic . Cały czas to samo . Pali się ABS i EBD prędkościomierz stoi liczniki kilometrów stoją , skrzynia w awaryjnym i DUPA
.
W poniedziałek jadę do majstrów . Autoryzowany serwis . Zobaczymy co będzie
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .
W poniedziałek jadę do majstrów . Autoryzowany serwis . Zobaczymy co będzie
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 10 cze 2013, 15:52
Wszystkie bezpieczniki przeleciałem ze dwa razy . Najpierw "oczami" potem miernikiem . Wszystkie w porządku . Reksio właśnie stoi w ASO ssangyong . Czekam na telefon i portfel mi się poci
Dam znać co dalej . Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc .
Dam znać co dalej . Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc .
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 12 cze 2013, 1:30
He He .
Reksio cały czas stoi z kabelkami na wierzchu
. Ale jak tylko powkładają mu wszystko na miejsce i ruszy to faktycznie założę mu papcie na teren i polecimy w las . A mamy tu w Kujawsko Pomorskim gdzie pojeździć
.
Reksio cały czas stoi z kabelkami na wierzchu
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 13 cze 2013, 17:06
Oby jak najszybciej i najtaniej się skończyła twoja przygoda. Ja swojego też już nie chwalę - właśnie zdechło mi łożysko w pompie wodnej i piszczy jak cholera , nowy wydatek. 
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 14 cze 2013, 9:23
Reks wrócił do żywych . Wydatek 600zł . Ale właśnie się dowiedziałem że maglownica cieknie
. Wydaje mi się że tak do 6-7 lat od nowego jeżdżą dobrze , a potem remoncik . Czego tam się da . To była moja pierwsza poważniejsza awaria . Poprzednio tylko elementy typu sworzeń , klocki , oleje i nic więcej . Teraz były kabelki , Będzie maglownica i mam nadzieję że na tym się skończy . Pozdrawiam wszystkich .
- mussolinii
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 14 cze 2013, 10:59
Nie bardzo rozumiem... cieknąca maglownica była przyczyną Twoich problemów ze skrzynią?
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
Postautor: czarnyolaf » 14 cze 2013, 12:06
Problemy ze skrzynią to najprawdopodobniej moje własne zaniedbanie . Jakiś czas temu wymieniałem krzyżaki w wałach , niestety panowie "mechanicy" zapomnieli zaznaczyć miejsca ściągania wałów i po wymianie założyli jak szło . I zaczęły się kłopoty . Ogólna trzęsionka . Najprawdopodobniej zaczęły się luzować kontakty , bo po przeglądzie elektryki wskazanej przez komputer ( braki połączeń z czujnikami ) , poprawieniu kontaktów i wymianie paru kabelków wszystko ruszyło . Natomiast maglownica to kolejny problem jaki mnie czeka
. Pozdrawiam
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 14 cze 2013, 23:46
Panowie mechanicy to szczeniaki i durnie a nie żadni mechanicy i powinni zapłacić za zniszczenie samochodu. Krzyżaki wcale nie muszą być zaznaczane przed demontażem , aby zapewnić równobieżność wału. Powinny być, z obu końców ustawione wobec siebie pod kątem 90 stopni w płaszczyźnie ich rozwidlenia a ustawia się to na wielowypuście w trakcie ich zakładania. Kto tego nie wie powinien cepy naprawiać a nie auta. Ukośnie pracujący krzyżak w pewnym zakresie przyspiesza obracany wał by później go spowalniać zatem krzyżak na drugim końcu powinien pracować odwrotnie , spowalniać gdy pierwszy przyspiesza inaczej na most i na skrzynię biegów będą przechodziły wahania prędkości obrotowej co może doprowadzić do zniszczenia skrzyni i mostu ! To są potężne drgania równe mocy silnika i nic tego nie wytrzyma. W samochodach w , których był tylko jeden krzyżak stosowano tłumik drgań skrętnych, najczęściej gumowy, choć jeden krzyżak nie rozrabia tak, jak dwa współpracujące ze sobą.
Dałeś auto draniom do naprawy i po zrobieniu ekspertyzy przez rzeczoznawcę wygrałbyś w sądzie odszkodowanie za szkodę. Bo nawet jeżeli skrzynia się nie rozsypała to jej zużycie wielokrotnie wzrosło w tym okresie . Most także dostał po portkach i łożyska zapewne prędzej padną w jednym i drugim.
Piszesz, że to twoja wina ? Jaka twoja ? Taka, że zaufałeś idiotom ? Oj chłopie !
Dałeś auto draniom do naprawy i po zrobieniu ekspertyzy przez rzeczoznawcę wygrałbyś w sądzie odszkodowanie za szkodę. Bo nawet jeżeli skrzynia się nie rozsypała to jej zużycie wielokrotnie wzrosło w tym okresie . Most także dostał po portkach i łożyska zapewne prędzej padną w jednym i drugim.
Piszesz, że to twoja wina ? Jaka twoja ? Taka, że zaufałeś idiotom ? Oj chłopie !
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię