Skrzynia biegow SZUKAM
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
SykSie
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Skrzynia biegow SZUKAM
Postautor: SykSie » 27 cze 2013, 13:56
Hallo, w ostatnim czasie podczas jazdy padlo mi sprzeglo. Mechanik chcac naprawic je zauwazyl, ze skrzynia biegow tez nie dziala, nie wchodz 2 bieg. Ktos moze wie lub gdzie moge kupic uzywana skrznie biegow na Ssang Yong Kyron naped na tylne kola,skrzynia biegow manualna. Przeszukalam caly internet, dzwonilam i nigdzie nic nie maja. Z gory dziekuje za odpowiedz.
- leon81
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2874
Re: Skrzynia biegow SZUKAM
Postautor: leon81 » 27 cze 2013, 15:28
A nie lepiej naprawić obecną? Kupisz używaną i będzie taki sam kibel jak ta. Droższe to od pieniędzy nie będzie a przynajmniej będziesz wiedział co masz. Wal do ludzi którzy zajmują się tylko skrzyniami, zaoferuj swoją pomoc w zamówieniu np. trybów ( są dostępne u przedstawicieli SY ) lub oni coś dobiorą. Nie jest to przecież jakiś prototyp. Wszyscy boją się SY bo to wynalazek 
Niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
-
SykSie
- Rusza z kopyta
Postautor: SykSie » 27 cze 2013, 15:44
Mechanik mi powiedzail ze nie oplaca mi sie naprawiac i mam szukac dobrej uzywanej skrzyni biegow. Tymbarziej ze jestem za granica i naprawa kosztuje tu krocie. Za sama rozbiorke skrzyni zaspiewali 500 E i to jesze jest tanio. A skrzynie do tylnego napedu nie moge nigdze znalesc. Jedna znalazlam w Hiszpani :\
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 27 cze 2013, 18:03
Mój Boże ... dobra, używana skrzynia biegów. A ten mechanik nie mógłby jeszcze wskazać miejsca gdzie kupić ?
Manualna skrzynia biegów jest akurat bardzo udana, no chyba, że nie ma oleju. Przepraszam, ale w jakim dokładnie kraju jesteś ? Podaj VIN.
Manualna skrzynia biegów jest akurat bardzo udana, no chyba, że nie ma oleju. Przepraszam, ale w jakim dokładnie kraju jesteś ? Podaj VIN.
-
SykSie
- Rusza z kopyta
Postautor: SykSie » 27 cze 2013, 19:11
Moge kupic nową ale to jest koszt około 10.000 zł. Mi jest potrzebna skrzynia do 2 WD. Potrzebuje nr czesci G31020-09004
To nie jest taka prosta sprawa, przeszukałam cały internet i jedyna znaleziona w Hiszpanii, koszt około 700 E. W serwisie autoryzowanym Ssang Yong powiedzieli,że na Polske nie była wypuszczona seria z tylnim napędem. A jestem w Niemczech.
To nie jest taka prosta sprawa, przeszukałam cały internet i jedyna znaleziona w Hiszpanii, koszt około 700 E. W serwisie autoryzowanym Ssang Yong powiedzieli,że na Polske nie była wypuszczona seria z tylnim napędem. A jestem w Niemczech.
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 27 cze 2013, 21:17
Sprawą prostą jest zamówić część nową, ale cena taka jest, niestety. Takie rzeczy się naprawia, szczególnie, że części do tej skrzyni są tanie. Można rozważyć wysłanie skrzyni do Polski.
Na czym polega ta dysfunkcja dwójki - zgrzyta, nie wchodzi, blokuje ?
Czy ma to związek z przełączaniem 1/2 lub 2/3 ?
Co oznacza stwierdzenie że mechanik zauważył usterkę ? Wcześniej tj. przed wymianą sprzęgła nie występowała ?
Na czym polega ta dysfunkcja dwójki - zgrzyta, nie wchodzi, blokuje ?
Czy ma to związek z przełączaniem 1/2 lub 2/3 ?
Co oznacza stwierdzenie że mechanik zauważył usterkę ? Wcześniej tj. przed wymianą sprzęgła nie występowała ?
-
SykSie
- Rusza z kopyta
Postautor: SykSie » 27 cze 2013, 22:00
...ale za nową skrzynie zaspiewali mi okolo 10.000 zł.
Po prostu 2 wchodzi ale na wolnych obrotach i strasznie zgrzyta.;/ Prawdopodobnie synchronizator jest walniety.
Tak, mechanik nawet sprzegła nie wymienił, bo stwierdził ze to bedzie daremna robota jesli skrzynia nie funkcjonuje odpowiednio.
Po prostu 2 wchodzi ale na wolnych obrotach i strasznie zgrzyta.;/ Prawdopodobnie synchronizator jest walniety.
Tak, mechanik nawet sprzegła nie wymienił, bo stwierdził ze to bedzie daremna robota jesli skrzynia nie funkcjonuje odpowiednio.
-
sergio1969
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2016
- Pojemność silnika: 2200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 28 cze 2013, 6:22
http://www.ebay.com/itm/Ssangyong-Kyron ... 3f21818abd
prosze bardzo
http://www.ebay.com/itm/NEW-GEARBOX-FOR ... 20c2ea39a5
prosze bardzo
Sergio
- leon81
- Stały bywalec
Postautor: leon81 » 28 cze 2013, 8:03
kolego jak mechanik stwierdził że jest do wymiany synchronizator to czemu chce wymienić skrzynie. Skrzyni nie wymieniaj - wymień mechanika. Poważnie, bo przy dziurawym kole będzie chciał wymienić samochód 
-
SykSie
- Rusza z kopyta
Postautor: SykSie » 28 cze 2013, 13:09
sergio1969 pisze:http://www.ebay.com/itm/Ssangyong-Kyron-2-0-Diesel-5-Speed-Automatic-Gearbox-7202703100-/271145077437?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3f21818abd
prosze bardzo
Te skrzynie co mi wysłałeś to ceny są byt wysokie, dolicz sobie jeszcze koszt przesyłek, które wcale nie będą tanie. Znalałam jeszcze skrzynie o 400 E tańszą niż Ty wyszukałeś.
a co do kolegi, synchronizatorem ile czasowo zajmuje rozebranie i zrobienie tej skrzyni? Pomnóż to razy 85 E za godzine + dolicz koszty części. I sam oceń sytuacje wtedy.
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 28 cze 2013, 13:48
Jeśli faktycznie uszkodzony jest synchronizator 1/2, to jego cena ~~ 500 zł.
Skrzynie z eBay - używana to przecież automat, a ten nowy manual do 4WD.
Skrzynie z eBay - używana to przecież automat, a ten nowy manual do 4WD.
- leon81
- Stały bywalec
Postautor: leon81 » 28 cze 2013, 19:04
Robota skrzyni z olejem i synchronizatorem nie więcej jak 2000pln. Każdy mechanik co ma pojęcie o skrzynkach zrobi to tak samo jak rozrząd czy uszczelkę pg. A jak mechanik startuje do klienta" u panie" to jest skrzynia to będzie drogo kosztowało" to j/w pisałem. Nic innego kolego Ci nie wymyślimy. U nas się to po prostu naprawia. A swoja drogą to jestem ciekaw co Ci wasi mechanicy robią jak komuś strzeli pasek rozrządu.

-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 29 cze 2013, 14:40
SykSie pisze:sergio1969 pisze:http://www.ebay.com/itm/Ssangyong-Kyron-2-0-Diesel-5-Speed-Automatic-Gearbox-7202703100-/271145077437?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3f21818abd
prosze bardzo
Te skrzynie co mi wysłałeś to ceny są byt wysokie, dolicz sobie jeszcze koszt przesyłek, które wcale nie będą tanie. Znalałam jeszcze skrzynie o 400 E tańszą niż Ty wyszukałeś.
a co do kolegi, synchronizatorem ile czasowo zajmuje rozebranie i zrobienie tej skrzyni? Pomnóż to razy 85 E za godzine + dolicz koszty części. I sam oceń sytuacje wtedy.
Kolego, skrzynia manual jest tak prosta , że nawet bez przygotowania rozbierzesz ją i złożysz samemu. Nie trzeba się bać bo tam nie ma nic skomplikowanego a wymiana pierścienie synchronizatora to pikuś. Demontujesz tryby z wałka i układasz na stole zgodnie z porządkiem. Nie da się niczego pomylić bo budowa skrzyni jest bardzo logiczna . Synchronizator dwójki zawsze dostaje najbardziej "po portkach" a więc w sytuacji awaryjnej można zamienić miejscami pierścienie synchronizatorów dwójki i ostatniego biegu. Na dwójce się nie wyrabia ale na ostatnim jeszcze popracuje bo tam już nie ma takich sił a o ile pamiętam wszystkie pierścienie mają ten sam rozmiar. Powtarzam, awaryjnie bo oczywiście lepiej jest wymienić na nowy. Co w takiej skrzyni może się popsuć jak łożyska są ciche ?
Przytarty wodzik , lub pieski blokujące, albo wytarty pierścień synchronizatora i nic więcej ( zębów chyba nie połamałeś bo to byłby prawdziwy artyzm ) Skrzynia bez proszenia powinna przelecieć 500 tyś km jak się jej nie katuje.
Automat wymaga pewnego doświadczenia ale manual jest prosty jak cep.
-
SykSie
- Rusza z kopyta
Postautor: SykSie » 29 cze 2013, 20:20
Widocznie dla Niemieckich mechaników to nie jest takie proste. A żeby to samu zrobić nie mam na tyle odwagi i wiedzy żeby to wykonać. Jak jesteś taki mądry, to zapraszam będziesz miał duże pole do popisu, koszty transportu i noclegu pokrywam.
-
SykSie
- Rusza z kopyta
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię