Mam taki problem, że pedał hamulca bierze nieprzyjemnie głęboko. Na stacji diagnostycznej stwierdzili, że siła hamowania jest super (potwierdzam), klocki z zapasem znacznym, jest płyn, powietrza nie ma (hamulec nie jest miękki jak już się go wciśnie), ale jest za duży skok jałowy pedału. Lokalny warsztat nie ma na to pomysłu - do ASO mam teraz 150km, więc będę wdzięczny za jakieś wskazówki. Koniecznie chcę to naprawić, bo jak się przesiadam z innego wozu do Kyrona, to strasznie mi się nieprzyjemnie jedzie i boję się, że za chwilę skok jałowy będzie taki, że pedał oprze się o podłogę, a efektu nie będzie.
Pozdrawiam
"Głęboki" hamulec
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
- kurpi
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: "Głęboki" hamulec
Postautor: kurpi » 29 sie 2013, 17:58
a jak naciśniesz hamulec parę razy to ci się pedał podnosi czy nie?
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 01 wrz 2013, 13:57
alfik pisze:Mam taki problem, że pedał hamulca bierze nieprzyjemnie głęboko. Na stacji diagnostycznej stwierdzili, że siła hamowania jest super (potwierdzam), klocki z zapasem znacznym, jest płyn, powietrza nie ma (hamulec nie jest miękki jak już się go wciśnie), ale jest za duży skok jałowy pedału. Lokalny warsztat nie ma na to pomysłu - do ASO mam teraz 150km, więc będę wdzięczny za jakieś wskazówki. Koniecznie chcę to naprawić, bo jak się przesiadam z innego wozu do Kyrona, to strasznie mi się nieprzyjemnie jedzie i boję się, że za chwilę skok jałowy będzie taki, że pedał oprze się o podłogę, a efektu nie będzie.
Pozdrawiam
Też sprawdzaliśmy to na kanale - bo tak miałem. Sprawdź " na gwałt" kolego stan gumowych wężyków hamulcowych. W Ssamgach są bardzo marnej jakości i nadają się do wymiany już po kilku latach. Nawet zamienniki są dużo lepsze od oryginałów. U mnie był taki objaw jak u ciebie aż do momentu, że po napompowaniu pompy kilkoma naciśnięciami i maksymalnym naciśnięciu pedału strzelił przewód elastyczny - strzelił i hamulce się wylały - na szczęście do kanału a nie na drodze. Spracowane węże jak dostają ciśnienia to się rozszerzają a jak się rozszerzają to więcej płyny trzeba w nie wpompować i dla tego pedał idzie nisko. Po wymianie elastycznych przewodów hamulcowych wszystko wróciło do normy. Jak u ciebie też to samo jest przyczyną niskiego pedału hamulca - to proszę uważaj i szybko zrób sprawdzian wężyków bo może być nieciekawie w trasie. Może trzeba je wymienić w trybie pilnym ?
Sprawdź to, bo być może teraz ratuję Ci życie

- kurpi
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
Postautor: kurpi » 19 paź 2013, 20:26
nie wiem jak w kyronie,ale w niektórych autach skok jałowy regulowało sie długością trzpienia między pompą hamulcową a pedałem,czasami ta regulacja była od strony pompy i trzeba było pompę odkręcać żeby wydłużyć trzpień.
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2008
Postautor: waldi » 30 mar 2015, 9:45
witam miałem taki dziwny problem też i miałem pedał hamulca dziwnie blisko pedału gazu ,dałem do mechanika i na drugi dzien powiedzial mi że odkrecił mi sie pedal hamulca i że było o krok od tragedii dlatego pisze o tym a pedał był miekki jakby zapowietrzony ,
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2008
Postautor: waldi » 18 maja 2015, 13:37
miałem coś takiego w moim kyron 08 rok prod, dałem do mechsnika to stwierdził że miałem lużną stopke hamulca niesłychane jak dla mnie ale podokrecał i jest w porządku (acha i miałem stopke hamulca bardzo blisko gazu ) ,może warto sprawdzić
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię