Witam szanowne Towarzystwo.
Dziś podjąłem próbę (nieskuteczną) dokonania przeglądu w moim Korando.
Okazało się, że poprzedni właściciel dokonał wymiany prawego przedniego reflektora. Wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że wymienił na tzw. "anglika".
Teraz jest prośba. Gdzie mogę dostać właściwy, europejski wkład reflektora? Może jakieś zamienniki?
Czekam na sugestie.
A.
reflektor w Korando
SsangYong Korando II oferowany był w Polsce wraz z modelem Musso. Wyposażony w rozwiązania techniczne znane z Mercedesa. Ze względu na projekt nadwozia - bezpośredni konkurent Jeepa Wranglera.
-
Aramejczyk
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 0
-
Aramejczyk
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1997
-
Ptasiek
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
Re: reflektor w Korando
Postautor: Ptasiek » 05 wrz 2013, 20:13
Ja miałem inny problem czyli popękane szkła od kamieni wybrnołem w ten sposób, że kupiłem reflektory firmy wesem dedykowane do Honkera, VW golf I i II, Żuk. Reflektory są tej samej średnicy co w Korando tylko mają trochę przesunięte mocowania do regulacji i montażu w obudowę ten problem rozwiązałem przez dorobienie przejściówek łączących z blaszek stolarskich montażowych które kópiłem w Castoramie po trzy sztuki na leflektor. Cała pracała trwała koło 2 h. mam nowe reflektory za 100 zł które bardzo dobrze świecą i działa regulacja jedynym minusem jest brak srebnych ramek wokół szkła.
-
mirko64
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2300
Postautor: mirko64 » 21 lis 2014, 20:56
Witam !
Kupiłem reflektory do Golfa 2 . Rozebrałem atrapę z przodu, odkręciłem długim śrubokrętem 2 śruby pod reflektorami, wykręciłem plastikowe śruby mocujące atrapę od góry( można je na siłę podważyć i wyciągnąć), wysunąłem na zewnątrz.
Odkręciłem stare reflektory, rozmontowałem, przymierzyłem nowy reflektor, wywierciłem i nagwintowałem otwory, założyłem blaszki, pod spód podłożyłem kawałki mocnej gumy, przykręciłem( z braku blaszki o odpowiedniej długości nie założyłem na regulację elektryczną ). Pojechałem na kontrolę świateł i po lekkiej regulacji mam nowe super światła. Starą ramkę założyłem
przykleiłem ją dodatkowo kropelką. Koszt to 60 zł za komplet.
Moja sugestia to sprawdzenie mocowań w innych reflektorach golf 1 czy honker możliwe, że będą bardzie zbliżone do starych.
Kupiłem reflektory do Golfa 2 . Rozebrałem atrapę z przodu, odkręciłem długim śrubokrętem 2 śruby pod reflektorami, wykręciłem plastikowe śruby mocujące atrapę od góry( można je na siłę podważyć i wyciągnąć), wysunąłem na zewnątrz.
Odkręciłem stare reflektory, rozmontowałem, przymierzyłem nowy reflektor, wywierciłem i nagwintowałem otwory, założyłem blaszki, pod spód podłożyłem kawałki mocnej gumy, przykręciłem( z braku blaszki o odpowiedniej długości nie założyłem na regulację elektryczną ). Pojechałem na kontrolę świateł i po lekkiej regulacji mam nowe super światła. Starą ramkę założyłem
przykleiłem ją dodatkowo kropelką. Koszt to 60 zł za komplet.
Moja sugestia to sprawdzenie mocowań w innych reflektorach golf 1 czy honker możliwe, że będą bardzie zbliżone do starych.
-
JEADRO
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2001
Postautor: JEADRO » 30 lis 2014, 16:35
Hej a ktoś się orientował czy pasują od merca glendy? bo widziałem ciekawe bajeranckie zestawy. Fajnie wiedzieć, że można dopasować od np golfa po nie wielkich przeróbkach 
Wróć do „Korando II (1997 - 2006)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię