Problem - odcinanie paliwa???
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
reno
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
Problem - odcinanie paliwa???
Postautor: reno » 28 sie 2013, 6:36
Pojawił mi się taki problem w moim Rextonie II XVT 2007 automat
Podczas gwałtowniejszego przyspieszania (nie koniecznie kickdown) samochód nagle zachowuje się tak jakby
odcinane było paliwo. Przestaje przyspieszać i obroty gwałtownie spadają. Odpuszczenie gazu na sekundę, dwie powoduje
że wszystko wraca do normy. Zauważyłem że wystepuje to tylko na 3 biegu (tak przynajmniej pokazuje wyświetlacz),
dodatkowo nie dzieje się to zawsze tylko od czasu do czasu i niezależnie od temperatury silnika.
Dodatkowo pojawił mi się cichy ale wyraźny świst/pisk po przekroczeniu 2000 obr/min.
Podczas gwałtowniejszego przyspieszania (nie koniecznie kickdown) samochód nagle zachowuje się tak jakby
odcinane było paliwo. Przestaje przyspieszać i obroty gwałtownie spadają. Odpuszczenie gazu na sekundę, dwie powoduje
że wszystko wraca do normy. Zauważyłem że wystepuje to tylko na 3 biegu (tak przynajmniej pokazuje wyświetlacz),
dodatkowo nie dzieje się to zawsze tylko od czasu do czasu i niezależnie od temperatury silnika.
Dodatkowo pojawił mi się cichy ale wyraźny świst/pisk po przekroczeniu 2000 obr/min.
- leon81
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Ręczna
Re: Problem - odcinanie paliwa???
Postautor: leon81 » 28 sie 2013, 8:10
Jeśli jest spadek mocy i słyszalny świst proponuję zajrzeć do turbiny. Zdejmij rurę pomiędzy turbo i filtr powietrza i - oczywiście na wyłączonym silniku - zobacz czy nie masz nadmiernego ( wyczuwalnego ) luzu osiowego i co najgorsze poprzecznego. Może właśnie Ci się turbo przycina i stąd te objawy. Weź lusterko i zobacz stan łopatek na turbo i czy nie trą o muszlę.
POzdrawiam
P.S. W dalszej części trzeba by było zobaczyć co tam u wtryskiwaczy słychać chociaż jak to jest sporadyczne to łatwo nie będzie
POzdrawiam
P.S. W dalszej części trzeba by było zobaczyć co tam u wtryskiwaczy słychać chociaż jak to jest sporadyczne to łatwo nie będzie
Niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
- leon81
- Stały bywalec
Postautor: leon81 » 28 sie 2013, 11:18
ino tyz prawda. Zapomniałem że tam egr na duży wpływ na stabilną pracę.
-
reno
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: reno » 28 sie 2013, 19:46
Dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
Samochód ma 138 tyś km (udokumentowany). Dziś trochę walczyłem z tematem i moje podejrzenia
kierują się na nieszczelność ośki sterującej łopatkami. Zauważyłem wokół niej lekkie przykopcenie.
Ponadto po umyciu podczas pracy na biegu jałowym pojawiły się tam drobne bąbelki powstałe z wody
i środka chemicznego.
Samochód ma 138 tyś km (udokumentowany). Dziś trochę walczyłem z tematem i moje podejrzenia
kierują się na nieszczelność ośki sterującej łopatkami. Zauważyłem wokół niej lekkie przykopcenie.
Ponadto po umyciu podczas pracy na biegu jałowym pojawiły się tam drobne bąbelki powstałe z wody
i środka chemicznego.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 01 wrz 2013, 13:42
unimart pisze:A może też być to typowy problem związany z niesprawnym modulatorem po stronie turbiny lub zaworu EGR.
A ja mam "zatkany" ( od strony kolektora ) i wyłączony zawór ERG i nic się nie dzieje. Silnik chodzi nawet jakby łagodniej i szybciej reaguje na przyspieszaniu .
Cały ten ambas z opóźnieniem reakcji na pedał gazu bierze się z tego, że silnik czeka na zamknięcie zaworu ERG a później dopiero dostaje mocy.
Na dodatek to gówno do niczego nie jest potrzebne bo sprawdziliśmy na pomiarze - spaliny nie są poza skalą normy UE po odcięciu dopalania smrodu. Kto to wymyślił ? I po jaką cholerę.
Chyba tylko po to by zasmradzać kolektor i zawory nagarem - i mieć jeszcze jeden powód do awarii.
Jeżeli ktoś chce wywalić zawór to nie ma sprawy, chłopaki potrafią zmienić oprogramowanie i wyłączyć cały ten durny układ.
-
reno
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: reno » 03 wrz 2013, 19:33
Niestety czeka mnie naprawa turbo
To "odcinanie" paliwa to redukcja mocy silnika o 50% na skutek
nieprawidłowego doładowania (bład P1234 lub P1235).
Przyczyną tego stanu rzeczy jest wyrobione łożyskowanie
dźwigienki sterującej zmienną geometrią turbo.
Spece od regeneracji turbo twierdzą że to powszechna usterka w turbinach Mercedesa.
To "odcinanie" paliwa to redukcja mocy silnika o 50% na skutek
nieprawidłowego doładowania (bład P1234 lub P1235).
Przyczyną tego stanu rzeczy jest wyrobione łożyskowanie
dźwigienki sterującej zmienną geometrią turbo.
Spece od regeneracji turbo twierdzą że to powszechna usterka w turbinach Mercedesa.
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 04 wrz 2013, 10:06
Kolego reno to jest nieporozumienie i nie tędy droga.
Po pierwsze, ta turbina nie ma nic wspólnego z Mercedesem a usterki związane z "kierownicami" znane z Mercedesa i VW nie mają żadnego odniesienia do Ssangyonga, a przytoczone kody błędów są związane z ciśnieniem doładowania i występują w 99% przypadków przy uszkodzonym modulatorze.
Czujnik ciśnienia doładowania mierzy ciśnienie w kolektorze ssącym i ten pomiar nie zgadza się z parametrami jakich oczekuje komputer.
Modulator (na zdjęciu) kosztuje u nas 555 zł.
Po pierwsze, ta turbina nie ma nic wspólnego z Mercedesem a usterki związane z "kierownicami" znane z Mercedesa i VW nie mają żadnego odniesienia do Ssangyonga, a przytoczone kody błędów są związane z ciśnieniem doładowania i występują w 99% przypadków przy uszkodzonym modulatorze.
Czujnik ciśnienia doładowania mierzy ciśnienie w kolektorze ssącym i ten pomiar nie zgadza się z parametrami jakich oczekuje komputer.
Modulator (na zdjęciu) kosztuje u nas 555 zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
reno
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: reno » 04 wrz 2013, 20:01
Panie Jacku,
Bardzo dziękuje za zwrócenie uwagi na element mogący powodować perturbacje a którego nie brałem pod uwagę.
Bardzo dziękuje za zwrócenie uwagi na element mogący powodować perturbacje a którego nie brałem pod uwagę.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 08 wrz 2013, 17:14
Racja, wkręcają cię w warsztacie z tym uszkodzeniem turbiny. Ja też wymieniałem modulator i wszystko wróciło do normy. Choć u mnie objawy uszkodzenia nie były jeszcze aż tak odczuwalne. Zacinało się bardzo sporadycznie więc łatwo było dojść przyczyny. Jeśli mogę doradzić to kup nowy a nie używany z Allegro bo najczęściej są trafione.
-
reno
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: reno » 13 wrz 2013, 22:10
No więc mój Rex dziś znowu "zagadał". Turbina została zregenerowana. Niestety uszczelnienia ośki kierownic nie dało się naprawić i ewentualnie
w grę wchodziłaby wymiana korpusu. Auto jeździ ale dalej świszcze powyżej 2000 obr/min. Maja szukać dalej, jest podejrzenie walniętej uszczelki
kolektora dolotowego. Jest mały wyciek oleju wyglądający na uszczelkę głowicy ale meches stwierdził że to może jednak
uszczelka kolektora.
Wymiana modulatora nie poprawiła niczego - świszcze dalej. Niemniej Rex jeździ dobrze. Przed regeneracją, na jazdach testowych z podłączonym komputerem
ciśnienie doładowania osiągało max 1,8-2 bar, w tej chwili jest chwilowo nawet 2,5 bar i mechanior chce je trochę ograniczyć, bo twierdzi że jest za duże.
Przy okazji okazało się że przerdzewiała obudowa odstojnika wody na zasilaniu paliwem. Mała dziurka, ale być może to ona doprowadzała do zapowietrzania
układu paliwowego po dłuższym postoju lub przy kick down i stąd to "odcinanie paliwa".
Chwilowo odstojnik został ominięty i auto odpala "od strzału".
W poniedziałek poszukiwań miejsca "świstu" ciąg dalszy
w grę wchodziłaby wymiana korpusu. Auto jeździ ale dalej świszcze powyżej 2000 obr/min. Maja szukać dalej, jest podejrzenie walniętej uszczelki
kolektora dolotowego. Jest mały wyciek oleju wyglądający na uszczelkę głowicy ale meches stwierdził że to może jednak
uszczelka kolektora.
Wymiana modulatora nie poprawiła niczego - świszcze dalej. Niemniej Rex jeździ dobrze. Przed regeneracją, na jazdach testowych z podłączonym komputerem
ciśnienie doładowania osiągało max 1,8-2 bar, w tej chwili jest chwilowo nawet 2,5 bar i mechanior chce je trochę ograniczyć, bo twierdzi że jest za duże.
Przy okazji okazało się że przerdzewiała obudowa odstojnika wody na zasilaniu paliwem. Mała dziurka, ale być może to ona doprowadzała do zapowietrzania
układu paliwowego po dłuższym postoju lub przy kick down i stąd to "odcinanie paliwa".
Chwilowo odstojnik został ominięty i auto odpala "od strzału".
W poniedziałek poszukiwań miejsca "świstu" ciąg dalszy
- leon81
- Stały bywalec
Postautor: leon81 » 16 wrz 2013, 12:24
Ja na mój gust to ciśnienie jest naprawdę za duże.
-
reno
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: reno » 22 wrz 2013, 21:42
W czwartek odebrałem auto od mechesa. Wszystko hula bez zarzutu. Przyczyna podejrzanego świstu była mała nieszczelność
na kolektorze dolotowym.
Co do ciśnienia doładowania to ten skok jest tylko chwilowy przy rozpędzaniu i szybko spada do wartości 2,2-2,3 bar.
W weekend zrobiłem trasę trochę ponad 1000 km i jest OK. Średnie spalanie wyszło 7,8l/100 km. Duża część trasy była
na drodze szybkiego ruchu z prędkościami 120-130 km/h. Jak dla mnie spalanie na bardzo przyzwoitym poziomie.
na kolektorze dolotowym.
Co do ciśnienia doładowania to ten skok jest tylko chwilowy przy rozpędzaniu i szybko spada do wartości 2,2-2,3 bar.
W weekend zrobiłem trasę trochę ponad 1000 km i jest OK. Średnie spalanie wyszło 7,8l/100 km. Duża część trasy była
na drodze szybkiego ruchu z prędkościami 120-130 km/h. Jak dla mnie spalanie na bardzo przyzwoitym poziomie.
-
sergio1969
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2016
- Pojemność silnika: 2200
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 22 wrz 2013, 22:29
Pogratulowac takiego spalania mi sie nigdy nie udalo zejsc ponizej 9l chyba ze mam za ciezka noge ,hmm moze? Ale czy ktos mi powie czy zawor egr jest w modelu 2004 2,7 xdi? Jezeli tak to gdzie to mozna zrobic w trojmiescie lub okolicy i jaki koszt-pozdrawiam
Sergio
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 24 wrz 2013, 17:15
Reno, z tym odstojnikiem to masz zgryza, trudno dostępny w przeciwieństwie do filtra paliwa i kosztuje jak jasna cholera. Ja bym ci radził zrobić porządek z tym starym. Po prostu weź żywicę i go zalaminuj . Masz w sklepach coś takiego jak Chester Metal - masa dwuskładnikowa jako płynny metal - do wyboru stal lub aluminium. Kup trochę tego, oczyść okolicę dziury na obudowie wymyj rozpuszczalnikiem i nałóż plombę z Chesteru. To cholernie mocna substancja i wytrzymuje nawet spore ciśnienia. ( kiedyś tym zakleiłem wżer w bojlerze i było OK ) Po 24 h możesz to ładnie opiłować, jak ci się chce. Tym sposobem wydasz kilkadziesiąt zł zamiast około 5 stuwek , bo tyle krzyczą za odstojnik .
Odstojnik jest raczej potrzebny bo chroni wtryski, które bardzo wody nie lubią, to piezoelektryki.
Odstojnik jest raczej potrzebny bo chroni wtryski, które bardzo wody nie lubią, to piezoelektryki.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię