Witam,
chciałbym sie podzielić z wami doświadczeniem co do tych opon wielosezonowych.
Jeżeli ktoś szuka fajną alternatywę szosową na cały rok polecam tą oponę.
2 lata temu kupiłem moje musso, które miało właśnie te opony na przedniej osi.
Rok temu dokupiłem 2 sztuki na tylną oś...ubiegła zima była supe (napędy działały i śmigało sie po górkach).
Na ten sezon dokupiłem dwie opony.
Zakład wulkanizacyjny stwierdził, iż nie ma co zakładać tych nowych na tył (w tym sezonie niestety nie działaja mi napędy), gdyż nie ma różnicy co do bieżnika po 25 tyś.km (z tego około 5 tyś km z lawetą)!!
Plusy Maxxisa:
-była cicha latem, nawet podczas największych upałów
-dobrze sie trzymała śniegu
- jest wzmocniona XL (235/75 R15 109- jeżeli ktoś śmiga z lawetą władze przychylniej podchodzą podczas kontroli jężeli ktoś ma wzmacniane opony XL- szczególnie w Niemczech:))
- jako jedyna wielosezonówka którą znalazłem ma nie tylko oznaczenie M+S ale również śnieżkę (jeżeli nie zadziałają napędy, jak u obecnie u mnie niemiecka policja za miedzą lub w innych krajach w których są wymagane opony ze śnieżka nie ma podstaw do wystawienia mandatu jak się zablokuje jakąś trasę z samym napędem na tył).
Ja w serwisie niemieckim (vergoelst w cottbus) zapłacilem 92 EUR za sztukę. Nie sprawdzałem ile kosztuje w Polsce ale po 2 latach użytkowania szczerze polecam tą oponę!
Opony wielosezonowe Maxxis VictraSUV XL śnieżka 235/75 R 15
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 2300
- Gadu-Gadu: 0
Opony wielosezonowe Maxxis VictraSUV XL śnieżka 235/75 R 15
Postautor: gubiniakkk » 12 wrz 2013, 22:34
- matee
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 8075048
Re: Opony wielosezonowe Maxxis VictraSUV XL śnieżka 235/75 R
Postautor: matee » 13 wrz 2013, 10:54
Z całym szacunkiem dla marki Maxxis, ale literka M (Mud) w tej oponie to nadużycie ... 

OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 13 wrz 2013, 15:27
Na prawdę niezłe są czeskie Barum Bravuris FR- XL. Opona wzmocniona z podwyższonym progiem prędkości max. Cicho jadą i bardzo dobrze trzymają na śliskim. W zimie i tak większe znaczenie ma elastyczność i czepliwość gumy niż grube lamelki, ważnie aby się same oczyszczały i nie dawały się plombować śniegiem - a z tym drobniejsze, elastyczne, lepiej sobie radzą . Poprzednio miałem Michelki i uważam, że te są jakby lepsze na mokro. O porównaniu cen nawet nie ma co wspominać
Nie wiem jeszcze jak będzie z trwałością ? Ale przy takiej cenie to bez znaczenia bo mam dwie za jedną.

-
- Rusza z kopyta
Postautor: gubiniakkk » 14 wrz 2013, 21:06
o M jak Mud się nie kłócę
. Ale jako typowa szosówka jak dla mnie jest super.
Podczas wybryków po delikanych górkach po śniegu i po zaoranym polu ładnie dawała radę
!
Co do prawdziwego terenu się nie wypowiadam, bo brak doświaczenia

Podczas wybryków po delikanych górkach po śniegu i po zaoranym polu ładnie dawała radę

Co do prawdziwego terenu się nie wypowiadam, bo brak doświaczenia

-
- Rusza z kopyta
Postautor: gubiniakkk » 14 wrz 2013, 21:20
Kolego Trawus,
fajna oponka. Dla mnie niestety by się nie nadawała, gdyż dużo śmigam po Niemczech, a napędy raz działają a obecnie nie
i wsio się rozchodzi o symbol góry i snieżki, aby nie dostać mandatu gdy się zablokuje ruch na jakimś podjeżdzie 
Ale cenowo te barumki faktycznie... nie ma tragedii. W końcu barum to made in EU.
Maxxis to Tajlandia, ale troche km na nich też już zrobiłem więc mogę polecić
fajna oponka. Dla mnie niestety by się nie nadawała, gdyż dużo śmigam po Niemczech, a napędy raz działają a obecnie nie

Ale cenowo te barumki faktycznie... nie ma tragedii. W końcu barum to made in EU.
Maxxis to Tajlandia, ale troche km na nich też już zrobiłem więc mogę polecić

Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię