suchorz pisze:krisw11 pisze:Kolego poszukaj sobie 2.9 td w manualu i bedziesz zadowolony tym bardziej ,że jak opisujesz mało bedziesz tym śmigał. Z 3.2 motorkami zawsze jakieś problemy z automatem też czasami a jak chcesz terenowke nie wyścigówke ,to tak jak Ci napisałem bierz 2.9 turbo,motorki niemal nie do zajechania. Omegą lataj sobie na rajdy po czarnym a w teren bierz fajnego klekotka.

Silnik 3,2 jest też z manualem, jak ma być ekonomicznie to założyć sekwencję i będzie taniej niż 2,9td, a będzie moc i frajda z jazdy.
Nic z tego,

pokaż mi takiego benzyniaka, który podskoczy dieslowi w terenie , czy przy pracy - nie ma mocnych. Nie ma palenia sprzęgła , ciśnięcia na gaz że mało silnik nie wyskoczy z ramy - diesel po prostu rusza i koniec. Jego elastyczność bije wszystko. Zdecydowanie wolę diesle , nawet jeżeli eksploatacja wychodzi nieco drożej.
Znałem kiedyś Muska 2,9 TD , który z silnikiem bez tuningu zapierniczał na trasie 180 aż miło bo ten silnik da radę, tylko przełożenia muszą być inne . Musek ma przełożenia na mostach pod duży zapas mocy żeby nadawał się nie tylko na trasę ale i w teren nawet z przyczepą. To bardzo silne auto - orać można nawet przy 120 KM.
Damian, ja nie chwalę swego, nie ma już Muska i czasami tego żałuję - miałem 3,2 w układzie V6 od Mercedesa - ( Szwab mechanik sobie zrobił a ja od niego kupiłem - ślicznie zrobiony jak lalka ) a teraz mam Rexa 2,7 CR i powiem ci, że różnicy w prędkości ani w przyspieszeniu nie ma żadnej a żre połowę tego co benzyniak.

3,2 zjadał do 22 litrów w mieście i 12-13 na trasie. REX odpowiednio 11-12 w mieście i 8-9 w trasie - a mój jest tuningowany do 200 KM więc więcej żre niż standard . Gaz ? Z gazem są zawsze dodatkowe kłopoty - a to nie przełącza w porę na benzynę przy przyspieszaniu a to się coś w reduktorze przytka bo gaz z dużą ilością parafiny. Nie lubię gazu - córka miała Grand Vitarę na gazie to mi wystarczy. Teraz ma iX 35 - 184 KM diesla, który pali w mieście do 9 litrów i jest szczęśliwa.
Chcesz dobrego Muska to poszukaj Szwecja, Dania - nie szukaj w Polsce bo dobrego nikt ci nie sprzeda - to zbyt cenne egzemplarze i każdy trzyma przy sobie.