Przyśpieszenie od 0 - 100
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- Trawas
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Przyśpieszenie od 0 - 100
Postautor: Trawas » 10 gru 2016, 13:56
Jeśli chodzi o Rexa automat to przyspieszenie ma lepsze niż manual. Kilka Nm więcej i lepszy rozkład mocy w obrotach dzięki konwerterowi a zmiany biegów następują szybciej i płynniej. A także te z TOD nie pozwalają na uślizgi kół bo ciągnie z czterech. Ale Rex ma silnik ciężki, spora masa do rozbujania więc sporo mocy idzie na pokonanie sił bezwładności mechanizmów- silnik. mosty , koła itp. To może połknąć nawet 20% mocy przy przyspieszaniu. Rex może konkurować z osobówkami na przyspieszenie od 90 do 140 km bo ma elastyczny silnik o sporym momencie obrotowym ale od zera raczej wymięka przez swoją specyfikę i gabaryty. Nie chce mi się wierzyć w te super osiągi bo mój poprzedni Rex - pijak miał dwustopniową sprężarkę o wyższej wydajności a moc 230KM i nie osiągał nawet puściutki przyspieszenia poniżej 10 sek/100 choć prędkość max miał przyzwoitą - tyle ile mocy ,taka prędkość
bo rozbujałem go do 230km/h.
O, na prędkość mógłbym się łapać z AUDI 2,0 l ale na przyspieszenie raczej nie. Krowa zawsze pozostanie krową. O właśnie, a propos Ssangów , pierwszego miałem Musso 3,2 ( od Niemca, który płakał , jak sprzedawał) Szwab, mechanik, pracujący przy szrocie wsadził w niego silniczek 3,2 V6 kompresor od Merca.
Ten to wymiatał - żaden Rex nie dałby mu rady ale palił do 18 l/100. i dla tego się go pozbyłam.
A najfajniejszy Rex, jakiego miałem był z silnikiem 2,9 TD - wół , jak cholera ale ciągnął w terenie jak czołg i jeździł na każdym paliwie jakie się w niego wlało. Olej opałowy , paliwo rolnicze, olej od frytek - obojętnie.
O, na prędkość mógłbym się łapać z AUDI 2,0 l ale na przyspieszenie raczej nie. Krowa zawsze pozostanie krową. O właśnie, a propos Ssangów , pierwszego miałem Musso 3,2 ( od Niemca, który płakał , jak sprzedawał) Szwab, mechanik, pracujący przy szrocie wsadził w niego silniczek 3,2 V6 kompresor od Merca.
Ten to wymiatał - żaden Rex nie dałby mu rady ale palił do 18 l/100. i dla tego się go pozbyłam.
A najfajniejszy Rex, jakiego miałem był z silnikiem 2,9 TD - wół , jak cholera ale ciągnął w terenie jak czołg i jeździł na każdym paliwie jakie się w niego wlało. Olej opałowy , paliwo rolnicze, olej od frytek - obojętnie.
- TREX100Procent
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2006
Postautor: TREX100Procent » 10 gru 2016, 17:26
Kolego xSzafax
Trawas ma racje. REX swoje wazy. Do tego ma oplywowosc przystanku autobusowego, i przelozenia dobrane jak w terenowce. Oczywiscie na elastycznosci np od 80 do 140 moglby sie lapac, gdyz wtedy decyduje Moment Obr. a ten REX ma spory z pojemnosci silnika i turbiny.
Ale sprint od 0 z osobowka w turbinie na dieslu - to juz inna para kaloszy
Ani zchipowana I-ka, ani II w TOD - nie bardzo sa w stanie dac rade 2 litrowemu TDI czy to w Passacie, czy to w Audi. Tam jest ok 320nM i 10.3s do 100. Ale znacznie mniejsza waga. Wiec nawet matematycznie wyjdzie im wiecej nM/KM na 1kg masy.
Trawas ma racje. REX swoje wazy. Do tego ma oplywowosc przystanku autobusowego, i przelozenia dobrane jak w terenowce. Oczywiscie na elastycznosci np od 80 do 140 moglby sie lapac, gdyz wtedy decyduje Moment Obr. a ten REX ma spory z pojemnosci silnika i turbiny.
Ale sprint od 0 z osobowka w turbinie na dieslu - to juz inna para kaloszy
Ani zchipowana I-ka, ani II w TOD - nie bardzo sa w stanie dac rade 2 litrowemu TDI czy to w Passacie, czy to w Audi. Tam jest ok 320nM i 10.3s do 100. Ale znacznie mniejsza waga. Wiec nawet matematycznie wyjdzie im wiecej nM/KM na 1kg masy.
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 10 gru 2016, 18:00
Ciekawsze od przyspieszenia jest prędkość max Rexów bo choć fabrycznie piszą dla XDi 178 km/h to jakby każdy ma inaczej. No, kto z panów jest ryzykantem i sprawdzał swojego ? nie myślę tu o XVT bo wiadomo, silniejszy - ale o typowych 165KM. Jak wam odcina na górze ? Sprawdzałem swojego ( 98 tyś przebiegu) , niezły jest jak na tę moc . bo bujnął się do 190 - na maksie bujał się pomiędzy 185 a 190 ale drogi trzymał się nieźle. Sprawdzałem bo miałem w pamięci poprzedniego, który miał układ pneumatik niezależny z tyłu a to trochę inaczej jeździ niż sztywny most. Ale ze sztywnym było OK nie myszkował na drodze, trzymał się kursu jak na szynach - ba , wydawał się nawet cichszy niż przy 120 km/h.
- TREX100Procent
- Rusza z kopyta
Postautor: TREX100Procent » 10 gru 2016, 18:26
Przyznam szczerze, ze ja swoja I-ka leciałem w granicy 150-160, ale on jest za miekki na to. Buja go wtedy juz straszliwie. Natomiast nasz drugi rodzinny lecial juz pomiedzy 160 a 170 ale to Rex II TOD.
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 11 gru 2016, 1:14
Miękki nie miękki - ale masz spód do roboty - znaczy amortyzatory i tuleje do wymiany. Zrobisz ,przestanie bujać. Przyznam, 160 to ja leciałem ostatnio do Ostrołęki ( pozdro Misiaczki) po zwykłej drodze i to niezbyt gładkiej a szedł równiutko i nierówności go nie wybijały z toru. Tak powinno być. Zawieszenie to podstawa bezpieczeństwa, musi być 100% sprawne.
PS - TOD działa tylko do setki a powyżej się rozłącza i stale daje tylko 15% na przód dla podtrzymania funkcji TCCU i ESP . To wystarcza o tyle , że całkowicie równoważy opory tocznia przedniej osi
PS - TOD działa tylko do setki a powyżej się rozłącza i stale daje tylko 15% na przód dla podtrzymania funkcji TCCU i ESP . To wystarcza o tyle , że całkowicie równoważy opory tocznia przedniej osi
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 11 gru 2016, 1:32
A tu znowu cie zaskoczę i pewnie tez powiesz ze mój przystanek wymięka bo od 190 do 210 próbowała sie ze mną vectra c i tez nie miał szans a mój rex nieopowiedzialni jeszcze ostatniego słowa moze to nie jest rex ? ;D
-
krisw11
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 11 gru 2016, 2:01
Panowie ! Po co te wyścigi i spory ??? Terenówka ,to terenówka ,wyścigówka ,to wyścigówka ,tyle w temacie ! Po co porównujecie jakieś sekundy ,p[rzyspieszenia itp.??? Wjedźmy np Vectra w teren ,nie ma szans tak ? A lećmy Rextem np.na S3 300km,i kto ma wygode i komfort ? Po co te extremalne porównania ? Walka Golita z Tytanem
) ?
Kris
- TREX100Procent
- Rusza z kopyta
Postautor: TREX100Procent » 11 gru 2016, 2:46
Kolego xSzafax 
Vectra 1.9CDTI 120KM to jest klocek. Bardzo mozliwe ze w tym przedziale - mogles jej odejsc. Elsatycznosc to nM z pojemnosci i turbiny. Masz 2.7, ona 1.9. Wiec z "rolowanego" bardzo mozliwe ze dasz rade. Ale to nie to samo co ze startu.
Ps. Kolego xSzafax
Ja sie "stroilem" juz od 2000r na MAHA, kiedy jeszcze malo osob w PL wiedzialo co to jest MAHA i do czego to sluzy. A to dlatego, ze uczestniczylem w wyscigach. Moge ci podac najlepsze firmy strojace benzyny i diesle w PL z ostatnich 15 lat. Czesci z nich pewnie juz nie ma albo zmienili barwy jak chociazby Aligator z Katowic, kiedys pod TDI Tuning od Mastersa z Wawy. Baa moge ci nawet podac chyba jedynego specjaliste w PL, ktory stroil (i chyba nadal to robi) samochody zasilane LPG, z wykorzystaniem podtlenku azotu (NX), celem uzyskania wiekszych wzrostow na mapie, niz w przypadku benzyny, ktory jednoczesnie jako jeden z pierwszych (albo jako pierwszy) zakupil hamownie MAHA w PL.
Tyle ze oprocz silnika, jest cos takiego jak skrzynia biegow i jej przelozenia. Dlatego tez samochody terenowe, nie sa w uprzywilejowanej pozycji w odbywaniu startow ze stopu. I odprawianie guseł naprawde niewiele zmieni. Technikaliów nie oszukasz.
Vectra 1.9CDTI 120KM to jest klocek. Bardzo mozliwe ze w tym przedziale - mogles jej odejsc. Elsatycznosc to nM z pojemnosci i turbiny. Masz 2.7, ona 1.9. Wiec z "rolowanego" bardzo mozliwe ze dasz rade. Ale to nie to samo co ze startu.
Ps. Kolego xSzafax
Tyle ze oprocz silnika, jest cos takiego jak skrzynia biegow i jej przelozenia. Dlatego tez samochody terenowe, nie sa w uprzywilejowanej pozycji w odbywaniu startow ze stopu. I odprawianie guseł naprawde niewiele zmieni. Technikaliów nie oszukasz.
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 11 gru 2016, 12:52
Kłucił się nie będę ;P postaram sie nagrać odpowiedni film tylko nie wiem kiedy
brak czasu no i druga osoba tez potrzebna
moze wy macie racje a mogę racje mieć ja ;D pożyjemy zobaczymy ;P
- TREX100Procent
- Rusza z kopyta
Postautor: TREX100Procent » 11 gru 2016, 13:18
Oka
tylko pamietaj nie z rolowanego tylko ze startu sobie zrob
Tez chetnie zobacze
pozdrawiam cie cieplo 
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 11 gru 2016, 13:32
Zrobię i tak i tak manualem jak sie chce szybciej ruszyć to więcej gazu sie daje wiec bardziej tu pasuje start dynamiczny czyli noga na gazie i na hamulcu w czasie startu puszczam hamulec i wciskam gaz do dechy
no ale zrobię i jedno i drugie nie wiem kiedy ale zrobię dla własnej wiedzy choćby nawet ;P
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 11 gru 2016, 13:39
Trex podpisuję się pod wszystkim , co napisałeś.
A czemu zapytałem o szybkość max ? bo to najprostszy sposób sprawdzenia stanu silnika i prawidłowości jego ustawień ustawień. Ma pełną moc to pokonuje opory - i tyle.
Co do tych rewelacji - to zabawne, ale nie chce mi się wierzyć, że chip tuningu ( nie wierzę w jakieś tam cipy) nie wierzę , że klasyczny REX zyskiwał z cipa
lepsze parametry niż Rex ze specjalnej , fabrycznej serii aut podrasowanych.
Nie dbam, o to, bo gdyby mi chodziło o osiągi to bym zostawił sobie dawnego DDR - 230 KM z pneumatycznym niezależnym zawieszeniem i fabrycznie stuningowanym silnikiem - ale nie. Poszedł do Obwodu Kalingradzkiego bo raz, za dużo palił, dwa, były trudności z ustaleniem specyfikacji części zamiennych, trzy, naprawy były sporo droższe - słowem był to dziwo-long a takie kiepsko się eksploatuje. Tego Rexia , co ma , szukałem przez prawie rok - jest najzwyklejszy i o to chodzi, Wiadomo wszystko o nim a części są do ustalenia i kupienia. Fakt , poprzedni był wyrywny, luksusowy, jak na Rexa i świetnie się prowadził - ale za jaką cenę i jakie kłopoty ? I co mi z tego , że , jako 270tka lepiej wyrywał niż ML 350 ? Jeżdżę normalnie i szybsze auto niż Rex 165KM mi nie potrzebne - ale ma być 100 % zdrowy.
A czemu zapytałem o szybkość max ? bo to najprostszy sposób sprawdzenia stanu silnika i prawidłowości jego ustawień ustawień. Ma pełną moc to pokonuje opory - i tyle.
Co do tych rewelacji - to zabawne, ale nie chce mi się wierzyć, że chip tuningu ( nie wierzę w jakieś tam cipy) nie wierzę , że klasyczny REX zyskiwał z cipa
Nie dbam, o to, bo gdyby mi chodziło o osiągi to bym zostawił sobie dawnego DDR - 230 KM z pneumatycznym niezależnym zawieszeniem i fabrycznie stuningowanym silnikiem - ale nie. Poszedł do Obwodu Kalingradzkiego bo raz, za dużo palił, dwa, były trudności z ustaleniem specyfikacji części zamiennych, trzy, naprawy były sporo droższe - słowem był to dziwo-long a takie kiepsko się eksploatuje. Tego Rexia , co ma , szukałem przez prawie rok - jest najzwyklejszy i o to chodzi, Wiadomo wszystko o nim a części są do ustalenia i kupienia. Fakt , poprzedni był wyrywny, luksusowy, jak na Rexa i świetnie się prowadził - ale za jaką cenę i jakie kłopoty ? I co mi z tego , że , jako 270tka lepiej wyrywał niż ML 350 ? Jeżdżę normalnie i szybsze auto niż Rex 165KM mi nie potrzebne - ale ma być 100 % zdrowy.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię