coś skrzypi
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 0
coś skrzypi
Postautor: notrich » 15 gru 2016, 18:00
coś skrzypi pod maską, podczas jazdy po nierownosciach, skrzypienie jak starej amerykanki. co moglo sie odkrecic pod maską macie jakies pomysly? zawieszenie sprawdzone na szarpakach w idealnym stanie wiec odpada, opony nowe, tarcze, klocki nowe, poduszki pod silnikiem i skrzynia sprawdzone sprawne.
???
???
- Jurgen
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: coś skrzypi
Postautor: Jurgen » 15 gru 2016, 19:05
Pytanie raczej z tych ciężkich bo co można powiedzieć na odległość? może sworzeń w wahaczu, może łącznik stabilizatora może sprężyna .......Zresztą pamiętaj ,że "szarpaki" to 100% pewności nigdy nie dadzą bo jeszcze zależy Kto to obsługuje 

Jurgen
-
- Forumowicz
Postautor: notrich » 15 gru 2016, 19:46
wiem, że ciężko powiedzieć.
zawieszenie oblookane w 2 warsztatch wszyscy sie zachwycaja nad idealnym stanem a kuzwa zdarzaja sie dni gdzie skrzypi niewiarygodnie na nierownosciach.
być moze to wlasnie sprezyny gdzies sie france w kielichach źle ustawiają. a to nie wyjdzie na szarpakach.
nie wiem już straciłem koncepcje.
zawieszenie oblookane w 2 warsztatch wszyscy sie zachwycaja nad idealnym stanem a kuzwa zdarzaja sie dni gdzie skrzypi niewiarygodnie na nierownosciach.
być moze to wlasnie sprezyny gdzies sie france w kielichach źle ustawiają. a to nie wyjdzie na szarpakach.
nie wiem już straciłem koncepcje.
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 27
Postautor: majek » 15 gru 2016, 20:40
skrzypi w "suche dni" ? Bo miałem podobnie, szarpaki i wzrokowe oględziny nic nie wskazywały a do wymiany były łożyska i poduszki kolumny mcphersona. Można to sprawdzić mocno rozbujając auto na boki (rexton ciężki więc 2 osoby by sie przydały). Na początku skrzypi a jak łożyska się rozlecą to będzie "strzelać"
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 15 gru 2016, 22:58
jedź na karchera i dobrze polej zawiehe ,jak przestanie skrzypieć ,to gumy na wahaczah,jak nie ,to sprężyna któraś jak piszą koledzy,innej opcji nie ma ,no chyba ,że korniki
) hehe,ale ,to już taki żarcik. A konsola w środku nie trzeszczy ?

Kris
- Jurgen
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2015
Postautor: Jurgen » 16 gru 2016, 13:36
Jeszcze gumy na drążku stabilizatora potrafią nie kiedy wrednie trzeszczeć , piszczeć? no dobra wq. denerwować 

Jurgen
- XSzafaX
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: XSzafaX » 16 gru 2016, 15:44
Jeśli miała to by być wina łożyska i poduszki na mcpersonie to w te dni co ci "skrzypi" wystarczy ze na odpalonym silniku zaciągnięty ręczny lub jeśli automat to pozycja "P" i wtedy niech ktoś skręca kołami na maxa prawo lewo ważne żeby do dechy i jeśli skrzypi to wina łożysk i poduch mcpersonie 

-
- Nowy użytkownik
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: tweety » 21 gru 2016, 7:16
Witam. Otwórz maskę i pobujaj autem jeśli przestało skrzypieć to posmaruj wazeliną uszczelki wokół maski. Pozdrawiam
-
- Forumowicz
Postautor: notrich » 21 gru 2016, 20:00
Rozwiązane - skrzypiał mechanizm maski. W 2 letnim samochodzie taki numer. Coś się poluzowało i tarło metal o metal. Popsikałem preparatem penetrującym.
Jak ręką odjął.
Jak ręką odjął.
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: automatic » 21 gru 2016, 22:55
Panowie !!! bez bajek !
TU czyli w Rextonie nie ma czegoś takiego jak ,,mcpherson"
Jest amortyzator osadzony na sprężynie i na tym kończy się podobieństwo.
zwrotnica obraca się na sworzniach w wahaczach (górnym i dolnym)
natomiast amortyzator nie obraca się wcale bo jest na sztywno zamocowany ,,widełkami" do dolnego wahacza , wykonuje jedynie ruchy góra/dół.
TU czyli w Rextonie nie ma czegoś takiego jak ,,mcpherson"
Jest amortyzator osadzony na sprężynie i na tym kończy się podobieństwo.
zwrotnica obraca się na sworzniach w wahaczach (górnym i dolnym)
natomiast amortyzator nie obraca się wcale bo jest na sztywno zamocowany ,,widełkami" do dolnego wahacza , wykonuje jedynie ruchy góra/dół.
-
- Forumowicz
Postautor: notrich » 22 gru 2016, 10:49
Otworzylem maskę przejechalem kilka metrów po bezdrożach oczywiście z wychylonym łbem
i stąd wykluczenie, że coś z zawieszeniem bo była cisza jak makiem zasiał przy otwartej klapie.
Jak się okazuje ten mechanizm, jak się poluzuje potrafi strasznie skrzypieć. Przy wychleniach całego samochodu następuje tarcie metal-metal i mamy skrzypiący dźwięk. Jak się okazuje tarcie było tak mocne, że odkryło gołą blachę i już to nawet pordzewiało.
Już wcześniej śmierdziało mi, że to coś z zawieszeniem - bo jeżdząc po wałkach, progach zwalniających nic nie skrzypiało.
Dzięki tweety za uwagę bo dzięki tobie wpadłem na pomysł, że coś z samą maską może być nie tak.

Jak się okazuje ten mechanizm, jak się poluzuje potrafi strasznie skrzypieć. Przy wychleniach całego samochodu następuje tarcie metal-metal i mamy skrzypiący dźwięk. Jak się okazuje tarcie było tak mocne, że odkryło gołą blachę i już to nawet pordzewiało.
Już wcześniej śmierdziało mi, że to coś z zawieszeniem - bo jeżdząc po wałkach, progach zwalniających nic nie skrzypiało.
Dzięki tweety za uwagę bo dzięki tobie wpadłem na pomysł, że coś z samą maską może być nie tak.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię