Reksio i mrozu
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- Trawas
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Reksio i mrozu
Postautor: Trawas » 07 sty 2017, 14:49
To ta czerwono oznaczona rura a tryśnij tam, gdzie wskazuje niebieska strzałka . później silnik , jak się rozgrzeje będzie odpalał normalnie do czasu aż sobie dłużej nie postoi na tyle, że paliwo znowu cofnie się do zbiornika , godzina dwie .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pypsior » 07 sty 2017, 14:55
OK mniej więcej kminie. Dam znać jaki rezultat jest.. a gdy ta pompkę wymienię będzie dobrze?
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 07 sty 2017, 15:15
Takie problemy może powodować wiele wad związanych z układem paliwowym. Od prostych nieszczelności na podłączeniach filtrów i wyrobienia się zaworków zwrotnych w gruszce , przez nieszczelności na rurkach przelewowych odchodzących od wtryskiwaczy i wadę samego filtra paliwa w którym zacina się zawór bimetaliczny aż po uszkodzenie zaworu IMV - bądź przebicie w instalacji elektrycznej sterowania tym zaworem. Trzeba poszukać co jest. Faktem jest, że paliwo cofa się do zbiornika , jak auto postoi kilka godzin i cały układ wtryskowy się zapowietrza - trzeba to uszczelnić i zamknąć drogę powrotną by paliwo siedziało w filtrach jak Bóg przykazał. Grucha i walnięte zaworki w środku, które nie zasysają paliwa ze zbiornika bo grucha nie twardnieje może być tego przyczyną. Powodzenia.
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 07 sty 2017, 15:24
Tylko jak już odpalisz to silnik może na wolnych obrotach popracować ze zdjętą rurą ale później jak ją nałożysz na miejsce to zaciśnij porządnie stalową obejmę bo tam jest ciśnienie z turbiny i słabo zaciśnięte wypchnie rurę z kolektora a silnik straci moc i będzie głośno pracował a ty się przestraszysz.
\Starzy spryciarze robią sobie w tej rurze małą dziurkę 3 mm żeby jej nie zdejmować z kolektora a wcześniej nakrycia silnika. Przez nią wtryskują samostart do środka a później otworek zasłaniają kawałkiem gumy z dętki dociśniętym do rury obejmą.
Obejmę luzuje , przesuwa zasłonkę , wtryskuje , odpala i przesuwa zasłonkę na otworek. Przy -20'C to się przydaje bo zapłon następuje natychmiast i nie męczy się akumulatora długim kręceniem.
\Starzy spryciarze robią sobie w tej rurze małą dziurkę 3 mm żeby jej nie zdejmować z kolektora a wcześniej nakrycia silnika. Przez nią wtryskują samostart do środka a później otworek zasłaniają kawałkiem gumy z dętki dociśniętym do rury obejmą.
Obejmę luzuje , przesuwa zasłonkę , wtryskuje , odpala i przesuwa zasłonkę na otworek. Przy -20'C to się przydaje bo zapłon następuje natychmiast i nie męczy się akumulatora długim kręceniem.
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 27
Postautor: majek » 07 sty 2017, 20:58
czytam ten post i z ciekawości poszedłem sprawdzić czy mój odpali, bo od 7dni nieodpaly, a 3 ostatnie dni -15'c w dzień. Odpalił odrazu, tylko kontrolka świec świeciła się troche dłużej niż zwykle:) tankuje zwykłe paliwo i co 5tys km wlewam preparat do czyszczenia wtrysków STP.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pypsior » 07 sty 2017, 22:02
No to dzięki dobiłeś mnie. Plan jest taki spróbuje zagrzać auto i odpalić samostart póki co odkładam nie chce poprzestawiać zaworów. Coś musi być z układem paliwowym na moje bolka oko.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2694
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 07 sty 2017, 22:53
Ludzie kochani jak sie dba to sie ma moj stoi 3 miechy i odpala od strzalu wiec nie lejcie opalu do Reksia bo tragedia bedzie lub nie, tankujcie na dobrych stacjach moj przy -30 grzeje 5 s jeden strzal i pali. Trzeba w mrozie po odpaleniu troche poczekac az olej wszedzie dojdzie wtedy ruszamy . Po dluzszej trasie takze czekamy okolo minuty lub dluzej az turbina z olejem sie schlodzi to jest w instrukcji na drzwiach kierowcy!!!! a szczelnosci trzeba niwelowac niestety
Sergio
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pypsior » 08 sty 2017, 8:44
Fajne są rady jak to dba tak ma te są najlepsze. Mój rex nie stoi dzień w dzień służy mojej żonie i nic nie wskazywało na to ze coś mu będzie. Nie wiem gdzie ty tankujesz ale stacje typu Tesco auchan i inne dziwne oil 123 omijam szerokim łukiem. Tankuje tylko na Orlenie w przeciwieństwie do ciebie wiec daruj sobie gościu rady jak kto dba tak ma bo może i -30 było na dworze ale nie w twoim garażu.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 08 sty 2017, 10:05
ha ha Misiu nie mam garazu i pewnie nigdy w nim nie stal. Orlen takze omijam poniewaz tankuje tylko i wylacznie na Shell Shell Vpower i nigdy nie mialem problemu . Paliwo troszke drozsze ale w porownaniu z awariami to male koszta . Teraz wymienilem zbiornik -jedyne 2600 bo musialem. Wiem jak to wkurza jak auto zawiedzie ,jest to tragedia wiec nie wkurzaj sie i nie irytuj bo nie ma po co. Poprostu musisz o niego zadbac a odwdzieczy sie bo te samochody poprostu sie nie psuja. A jak chwyta lewe powietrze to poprostu wymien wszystkie wezyki i byc moze gruche lub moze same zaciski na filtrze bo lubia pierdnac . Sorry jesli urazilem ale znam takich magikow ze wybacz
Sergio
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 08 sty 2017, 10:07
Notabene posluchaj Trawasa bo to czlowiek z duza wiedza i cudotworca
Sergio
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 08 sty 2017, 11:04
No widzisz a ja z kolei omijam shella juz opisywałem kiedyś zatankowałem Jaga na shellu i klapa odjechałem od stacji na myjkę i juz od myjki ledwo do domku trząsł sie nierówno chodził i milion błędów na drugi dzień nawet nieodpalil O.o katastrofa juz laweta była wezwana z serwisu no bo brzecież Shell to taka wspaniała stacja to napewno kociak się zepsuł tak? Hmmmm wylałem paliwo z Jaga wlałam z Bp a tu suprice jaguar dostał nowe życie
tak apropos ja tankuje przewarznie na luckoil , BP statoil i mój chodzi dobrze chodź 
Pozdrawiam ! Niezagryście się to tylko auta mechaniczne mogą odmówić posłuszeństwa ;D

Pozdrawiam ! Niezagryście się to tylko auta mechaniczne mogą odmówić posłuszeństwa ;D
-
- Stały bywalec
Postautor: charlie » 08 sty 2017, 11:35
Wtrącę moje... Orlen Verva, ale od strzała nie pali. Jak jest mróz, to musi chwilę pokręcić. Od 24 lat pracuje na dużych maszynach, nie ma tak, że pali od już...
- Jurgen
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Jurgen » 08 sty 2017, 17:09
"Gruba krecha i jedziemy" coś takiego już było pamiętam
,ale na poważnie samostart jest tańszy od lawety chyba ,że kolega ma lawete za free to ok. Szybciej na pewno jak prawi "Trawas" samostart , a może "plak" który masz w bagażniku i odpalasz na szybko....
ps. zima ma swoje prawa, a diesle typu CR są niestety bardzo czułe na rozmaite małe nawet usterki.......niestety
Mój dwa razy podgrzany zakręcony i zagdakał

ps. zima ma swoje prawa, a diesle typu CR są niestety bardzo czułe na rozmaite małe nawet usterki.......niestety
Mój dwa razy podgrzany zakręcony i zagdakał

Jurgen
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pypsior » 08 sty 2017, 19:22
Laweta z ubezpieczenia jak to mówi klasyk pakiet super biznes VIP class
Co do takich "siłowych" rozwiązań jestem raczej sceptyczny i ostrożny widziałem co plak jest wstanie zrobić z silnikiem wiec poczekam na lawetę.

Co do takich "siłowych" rozwiązań jestem raczej sceptyczny i ostrożny widziałem co plak jest wstanie zrobić z silnikiem wiec poczekam na lawetę.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię