Filtr paliwa!!!
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 1998
- Gadu-Gadu: 0
Filtr paliwa!!!
Postautor: dejmien2705 » 27 paź 2011, 14:01
Witam wszystkich, mam problem z jedną sprawą. Chciałbym wymienić filtr paliwa jednak gdy zajrzałem pod maskę zobaczyłem,że Kyron ma jakby 2 filtry:
Z 3 bolcami, na wlot, wylot i czujnik
ORAZ Z 2!! którego nie można nigdzie dostać... Pomocy! Co to jest i gdzie to dostać???? Pozdro...
Z 3 bolcami, na wlot, wylot i czujnik
ORAZ Z 2!! którego nie można nigdzie dostać... Pomocy! Co to jest i gdzie to dostać???? Pozdro...
- nologo
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
Re: Filtr paliwa!!!
Postautor: nologo » 27 paź 2011, 14:17
Kolego wszystko się zgadza, masz tak jak każdy filtr paliwa a obok niego prawie taką samą puchę - separator wody. Wymienia się tylko filtr paliwa. Ja kupuję Delphi HDF 925 (pasuje też 924 - takie jak w fordzie mondeo). A filtr paliwa to ten z trzema podłączeniami na górze - bez czujnika. Pozdrawiam.
Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
- nologo
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
Postautor: nologo » 27 paź 2011, 14:26
Może i tak ale generalnie jego zadaniem jest odseparowywanie wody z ropy - więc jeżeli wody nie ma to co on ma odseparowywać - osobiście mam 205 tyś, wymieniam systematycznie filtr paliwa i wszystko gra. Pozdrawiam.
Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: dejmien2705 » 27 paź 2011, 20:49
Dzięki koledzy, bardzo mi pomogliście, Pozdrawiam...
-
- Nowy użytkownik
Postautor: magdaengel » 01 lip 2015, 17:28
Jestem świerzynką i mam bardzo istotne pytanie 
Czy wymieniając filtr paliwa muszę wstawić oryginał, czy zamiennik będzie mi bezawaryjnie chodził?

Czy wymieniając filtr paliwa muszę wstawić oryginał, czy zamiennik będzie mi bezawaryjnie chodził?
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 01 lip 2015, 20:10
Oryginał jest drogi, ale na pewno dobry, jest też zamiennik - tańszy i ponoć też dobry, jest też filtr od mondeo, który pasuje (montażowo) i którego na pewno bym nie założył - to nie jest to samo - wystarczy by ciśnienia były inne.... Bywają kyrony bez oddzielnego separatora z czujnikiem wody przy filtrze.
Postautor: kugel » 01 lip 2015, 20:42
Zgadza się , mój ma tylko filtr z czujnikiem wody .
Istotna uwaga! Aby wkręcić czujnik trzeba usunąć/wykręcić plastikowy zaworek wkręcony w filtr , ale nie każdy filtr posiada gwint zgodny z tym na czujniku.
Ja niedawno wymieniałem i z 4 filtrów , które sprawdziłem w sklepie , a które katalogowo pasowały do Kyrona , tylko Bosch miał taki sam gwint jak w czujniku .
Warto to sprawdzić , zanim się wymieni...
Pozdro.
K.
Istotna uwaga! Aby wkręcić czujnik trzeba usunąć/wykręcić plastikowy zaworek wkręcony w filtr , ale nie każdy filtr posiada gwint zgodny z tym na czujniku.
Ja niedawno wymieniałem i z 4 filtrów , które sprawdziłem w sklepie , a które katalogowo pasowały do Kyrona , tylko Bosch miał taki sam gwint jak w czujniku .
Warto to sprawdzić , zanim się wymieni...

Pozdro.
K.
- kurpi
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: kurpi » 02 lip 2015, 7:25
JA mam kyrona bez seperatora wody tylko z czujnikiem w filtrze,ale myślę na zamontowaniem dodatkowego separatora.Przy CR powinni to jednak montować w każdym aucie.Ile kosztuje taki separator,unimarcie? Co do wymiany filtra na zamienniki,to Przy CR ważne jest też jakiej wielkości zanieczyszczenia taki filtr potrafi wyłapać,i dlatego tu nie warto oszczędzać,bo 100zł zaoszczędzone na filtrze może się zemścić naprawą wtrysków ,a tego za 100zł nikt nie zrobi.
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Nowy użytkownik
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 407902
Postautor: wickedsick93 » 24 lut 2017, 12:46
Witam, troche odkopie.. u mnie wywala ze niby woda w filtrze, pod maska mam tylko jedna puszke, w takim razie czy moge spokojnie kupowac Delphi HDF 925 ? Lece po kolei co moge wymienic bo mam problem takiej natury, ze podczas mocniejszego ruszania gdy dam wiecej gazu wywala mi check i samochod nie reaguje na gaz, dopiero jak docisne pedal do konca check gasnie i wtedy powoli moge rozpedzac samochod do 2 tys obrotow bo inaczej sytuacja sie powtarza... zdarzylo sie tak drugi raz w odstepie jakichs 2 tygodni, poprzedzeniem tych akcji bylo info na kontrolce o wodzie w filtrze...
-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: czabart » 25 lut 2017, 13:44
Czołem!
Miałem podobne sytuacje z moi m Kyronem nr 1. Z tym, że był to model z automatyczną skrzynią biegów. Przy gwałtownym naciśnięciu gazu, skrzynia przechodziła w tryb awaryjny. Po ponownym odpaleniu wszystko było ok. Przez 1,5 roku jeździłem bardzo delikatnie, dopóki nie wjechałem na drzewo. Do dziś nie wiem jaka była przyczyna. Ponoć przyczynia się do tego czujnik ciśnienia.
Miałem podobne sytuacje z moi m Kyronem nr 1. Z tym, że był to model z automatyczną skrzynią biegów. Przy gwałtownym naciśnięciu gazu, skrzynia przechodziła w tryb awaryjny. Po ponownym odpaleniu wszystko było ok. Przez 1,5 roku jeździłem bardzo delikatnie, dopóki nie wjechałem na drzewo. Do dziś nie wiem jaka była przyczyna. Ponoć przyczynia się do tego czujnik ciśnienia.
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię