Endriu, szkoda ,że nie przejechałeś się dieslem przed zakupem. Pięciocylindrówka nie ma może astronomicznej mocy ale ma dobrą kulturę pracy i wysoką elastyczność przy porządnym momencie obrotowym. Niestety obecnie w Rexie W dostępna jest tylko poza Europę i niepotrzebnie wysilili ją do 220 KM co zapewne skróci jej żywotność. Miałem już Rexa z silnikiem 230KM i wcale nie byłem z tego zadowolony - poszedł do Rosji a ja kupiłem drugiego, zwyczajnego. 270 Xdi jest wystarczająca by auto nie odstawało na drodze i miało całkiem przyzwoitą dynamikę. Oczywiście 2,0 benzynka , szczególnie na gaz będzie tańsza w eksploatacji ale nie da ci tego komfortu jazdy co elastyczny diesel, w którym aby przyspieszyć , nie musisz redukować biegu bo ciągnie od samego dołu z jednakową mocą i nie ma specjalnej różnicy, czy ruszasz z jedynki, czy dwójki. Jak auto nie jest obciążone to z dwójki ma sporo lepsze przyspieszenie.
PS Land Cruiser jest mocno przereklamowany

W terenie nie ma najmniejszych szans z Rexem - nie raz to ludziskom udowodniłem na ścieżkach. Rex może odstawać przepychem wnętrza ale mechanikę ma pierwsza klasa i zarąbisty układ jezdny, który może iść w zawody z najlepszymi w stawce. Nie raz pokazywałem ogon Land Roverom, czy Patrolom z respektem podchodząc tylko do Suzuki ale tylko do przedostatniego modelu i wcześniejszych. Vitara i Grand Vitara to faktycznie twardzi zawodnicy . Nie chciałem tego powiedzieć ale na wyprawach i tak na końcu najlepszym wszędołazem okazuje się ruski UAZ. Prostak, prymityw ale z jajami.
Dla tego przyglądałem się z ciekawością Patiotowi i gdyby miał lepszy, mocniejszy silnik zapewne postawił bym na niego. Tym bardziej, że model 2017 Lux ma nowe i bardzo ciekawie zrobione wnętrze w skórach i elektronikę na światowym poziomie. Brak mu tylko nowoczesnego silnika. Słyszałem, że UAZ będzie kupował silniki od Ssanga bo współpraca ma szansę rozwoju jako, że w Rosji jest już fabryka Ssanga, która produkuje model Kyron i Action ( tak u nich nazywają Korando II) Jak Patriot ostanie koreańskiego diesla 2,2 litra zacznie być ciekawym autem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.