Witam,
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć blaszek trzymających przednie klocki hamulcowe - bez nich strasznie stuka. Trzeba naprawić zjeba, bo jazda nim robi się coraz bardziej irytująca. Ma ktoś może namierzony sklep, gdzie można kupić te blaszki, albo jakiś wzór według którego można by było je dorobić?
blaszki trzymające klocki hamulcowe
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- Mariusz
- Forumowicz
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: blaszki trzymające klocki hamulcowe
Postautor: Mariusz » 24 kwie 2009, 8:01
Blaszek nie kupisz są tylko w kpl z klockami za ok 450.00. Niedawno kupiłem całą zwrotnicę na Allegro
za 200.00 z zaciskiem. Awaryjnie problem miałem rozwiązany przez podgięcie blaszek w klinie i całość
skręcona śrubką m5 między zaciskiem a jażmem. Śruba dość długa chyba z alternatora dość skuteczny sposób
za 200.00 z zaciskiem. Awaryjnie problem miałem rozwiązany przez podgięcie blaszek w klinie i całość
skręcona śrubką m5 między zaciskiem a jażmem. Śruba dość długa chyba z alternatora dość skuteczny sposób

- msch00
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 24 kwie 2009, 10:39
Klocki do Musso kupowałem w hurtowni polparts i płaciłem 290zł, w komplecie są blaszki. Klocki do hamulców z ABS i czujnikiem zużycia.
link: http://www.polparts.com.pl/sklep/index. ... c63cee8541
Pozdrawiam
link: http://www.polparts.com.pl/sklep/index. ... c63cee8541
Pozdrawiam
- mussolinii
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 24 kwie 2009, 15:31
Wszystko jeszcze zalezy jakie sa klocki zalozone. Sa dwa systemy w Musso. PBR i Mando.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- msch00
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 25 kwie 2009, 10:25
Zgadza się. Do swojego Musso płaciłem 290zł, ale w cenniku są też za ponad 600. Na dniach zamawiałem tarcze i klocki do tyłu, i o ile tarcze są jednakowe w cenie ok 100, to w klockach jest różnica do mojego za 40, ale są również za 125 prostokątne.
- mussolinii
- Stały bywalec
Postautor: mussolinii » 25 kwie 2009, 10:52
Ja mam np u siebie system MANDO. Klocki z tylu sa kwadratowe a z przodu rowniez inne bez tych takich "kapselkow od butelek". Klocki przod pasuja od Primiery i SX'a i do nich mozna rowniez kupic blaszki osobno.
Tez wlasnie szykuje sie do wymiany elementow ukl. hamulcowego. Uparlem sie na LUCAS'a. Tarcze, klocki juz mam a do tylu kupilem cale kompletne zaciski na alledrogo razem z klockami i blaszkami - nuwelasy. Do szczescia brakuje mi tylko tych szczek na hamulec postojowy ale to musze obadac dopiero jak zdejme tarczobebny czy jest sens to wymieniac.
Tez wlasnie szykuje sie do wymiany elementow ukl. hamulcowego. Uparlem sie na LUCAS'a. Tarcze, klocki juz mam a do tylu kupilem cale kompletne zaciski na alledrogo razem z klockami i blaszkami - nuwelasy. Do szczescia brakuje mi tylko tych szczek na hamulec postojowy ale to musze obadac dopiero jak zdejme tarczobebny czy jest sens to wymieniac.
- joogi
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 48815655
Postautor: joogi » 29 kwie 2009, 14:27
Ja do swojego SY kupiłem klocki przód LPR za 85zł w serwisie są jeszcze LUCAS GDB za 187zł zobacze te tańsze jak będą słabe to kupię pózniej GDB
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: michalkjp » 02 maja 2009, 11:22
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Lewy przedni zacisk zaczął się odmykać ze sporym opóźnieniem i przymierzam się do remontu przedniej części układu hamulcowego. Pytanie - czy ktoś z Was próbował zmienić ten syf na coś innego? Chodzi mi o wymianę tarcz, zacisków na części nie produkowane przez SsangYonga? Na coś, co jak się zacznie psuć, to nie będzie problemów ze znalezieniem części.
Lewy przedni zacisk zaczął się odmykać ze sporym opóźnieniem i przymierzam się do remontu przedniej części układu hamulcowego. Pytanie - czy ktoś z Was próbował zmienić ten syf na coś innego? Chodzi mi o wymianę tarcz, zacisków na części nie produkowane przez SsangYonga? Na coś, co jak się zacznie psuć, to nie będzie problemów ze znalezieniem części.
- mussolinii
- Stały bywalec
Postautor: mussolinii » 03 maja 2009, 23:19
Jest sporo zamiennikow innych firm produkujacych elementy ukladu hamulcowego do wiekszosci pojazdow. Sa na pewno tansze od oryginalow a jakoscia nie odbiegaja od nich wcale. Polecam wyroby firmy LUCAS. Maja w swojej ofercie klocki/tarcze zarowno do systemu PBR jak i MANDO w musso.
Z tym pozniejszym cofaniem sie tloczka to poponuje zebys zaczal od wymiany elastycznych przewodow hamulcowych dochodzacych do zaciskow.
Z tym pozniejszym cofaniem sie tloczka to poponuje zebys zaczal od wymiany elastycznych przewodow hamulcowych dochodzacych do zaciskow.
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: michalkjp » 04 maja 2009, 18:45
Dzięki za odpowiedź - nie do końca chodziło mi o wymianę na tańszy zamiennik, tylko o wymianę na sprzęt z innego samochodu - taki do którego będą części w razie potrzeby 
Tańszym zamiennikom zaraz się przyjrzę.

Tańszym zamiennikom zaraz się przyjrzę.
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię