Usterka instalacji gazowej Tivoli
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
- Forumowicz
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 2016
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Usterka instalacji gazowej Tivoli
Postautor: Xmareckix » 28 cze 2018, 14:53
Tylko kurcze jedno mnie trochę dziwi bo trochę tych Tivoli jeździ z instalacją gazową i że nikt nie ma podobnego problemu 

-
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: regaciarz » 28 cze 2018, 21:16
Najczęściej w serwisach nie mają bladego pojęcia o gazie, sporo skód naprawiałem po serwisie
Co do usterek to może być sporo, czujnik ciśnienia, wiązka elektryczna, zawory gazowe, sterownik gazu

Co do usterek to może być sporo, czujnik ciśnienia, wiązka elektryczna, zawory gazowe, sterownik gazu
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: trol48 » 29 cze 2018, 3:13
witaj
może być kilka powodów niskiego ciśnienia gazu : zabrudzony\zalepiony tłoczek ciśnienia gazu w reduktorze, syf w zbiorniku i zatkany filterek na wielozaworze,
elektryki nie dotykaj - mała usterkowość, Ja bym rozebrał parownik i przemyl, oraz przy pustym baku lpg dał cisnienie z kompresora w przewody sztywne lpg w kierunku od parownika do zbiornika, ale najpierw czyszczenie reduktora, zaczynaj od rzeczy najprostszych i zawodnych
fajną rzeczą jest własny interfejs i program, troche dedukcji i umiejętne czytanie mam benzynowych, na nich widzimy poprawność regulacji gazu
może być kilka powodów niskiego ciśnienia gazu : zabrudzony\zalepiony tłoczek ciśnienia gazu w reduktorze, syf w zbiorniku i zatkany filterek na wielozaworze,
elektryki nie dotykaj - mała usterkowość, Ja bym rozebrał parownik i przemyl, oraz przy pustym baku lpg dał cisnienie z kompresora w przewody sztywne lpg w kierunku od parownika do zbiornika, ale najpierw czyszczenie reduktora, zaczynaj od rzeczy najprostszych i zawodnych
fajną rzeczą jest własny interfejs i program, troche dedukcji i umiejętne czytanie mam benzynowych, na nich widzimy poprawność regulacji gazu
-
- Forumowicz
Postautor: Xmareckix » 29 cze 2018, 5:47
Dzięki bardzo Trol. Za wskazówki tylko wiesz gdyby to auto nie było na gwarancji to sobie w tym grzebał nie ale jest serwis i niech to naprawiają.Tylko jak pisałem wyżej byłem 3x i nie wiedzą co jest
-
- Forumowicz
Postautor: Xmareckix » 29 cze 2018, 5:49
I jeszcze jedno Kurde przecież to nowe auto pół roku go mam to by się już syf zrobił gdzieś tam w zbiorniku czy gdzie indziej
-
- Rusza z kopyta
Postautor: janektsk » 29 cze 2018, 8:30
Ja was nie rozumiem, zgłaszasz sprawe do serwisu tam gdzie zakładali gaz. Nie potrafią zrobić a problem dalej wystepuje ten sam więc rzecznik praw konsumenta taka sprawe rozwiązuje bezproblemu, chyba ze samochód jest na firme to wtedy sąd. Skonczy sie na zwrocie samochodu lub wymontowaniu instalacji. Zamontujesz sobie nową u kogos innego.
Chcesz inaczej to pisz do głównej siedziby Ssangyong w Polsce i to samo napisz do Korei po angielsku. Czasami "góra" nie jest świadoma jak ASO działa w Polsce i że Kowalski ma taki problem.
Chcesz inaczej to pisz do głównej siedziby Ssangyong w Polsce i to samo napisz do Korei po angielsku. Czasami "góra" nie jest świadoma jak ASO działa w Polsce i że Kowalski ma taki problem.
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: trol48 » 29 cze 2018, 20:15
witaj
macie racje, sprawdzić warunki gwarancji i egzekwowac punkt po punkcie, pisać skargi z wnioskiem o odebranie autoryzacji i uprawnień, i UOKiK https://uokik.gov.pl/
a dla siebie na przyszłosc po gwarancji https://projekt-tech.pl/
macie racje, sprawdzić warunki gwarancji i egzekwowac punkt po punkcie, pisać skargi z wnioskiem o odebranie autoryzacji i uprawnień, i UOKiK https://uokik.gov.pl/
a dla siebie na przyszłosc po gwarancji https://projekt-tech.pl/
-
- Forumowicz
Postautor: Xmareckix » 01 lip 2018, 8:01
Dziękuję bardzo wszystkim za porady.Spróbuję jeszczę pojechać raz na ten serwis może to naprawią.Jak coś to będę na bierząco wszystko opisywał narazie na wakacje się wybieram za 2 tygodnie w dłuższą trasę to będzie gdzie wytestować.
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2017
Postautor: Grzesiek » 06 lip 2018, 13:09
Janektsk myślę że twoja rada z maile do Korei jest najtrafniejszą sam dostępny często rozpatruje reklamacje i te z góry cudownie nakręcają nasza organizacje hehe. Trzeba wysłać prostego maila po angielsku numerem win i faktami o nieudanych naprawach w postaci skanów lub maili i napisać coś o utracie zaufania do marki- jestem przekonany że zadziała jak płachta na byka:) Nie dziwiłbym się jak sami przyjechali by po samochód z autem zastepczym,;)
Grześ
Tivoli Quartz premium LPG 2017
-
- Forumowicz
Postautor: Xmareckix » 31 sie 2018, 20:15
Odświeże temat z zapytaniem,czy nikt z was posiadaczy Tivoli z instalacją gazową firmy europegas niby fabryczną bo to nie jest fabryczna tylko zakładana w salonie przez niby fachowców nie takiej usterki jak wyżej opisana??
-
- Forumowicz
Postautor: Xmareckix » 05 paź 2018, 20:54
Witam wszyskich posiadaczy tivoli jeszcze raz zapytam czy nikt z was koledzy nie ma podobnego problemu z tą instalacją europegas? Czyli orze łączenie na benzynę niezależnie od pogody temp. Czy ilości gazu w zbiorniku?
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2017
Postautor: Grzesiek » 06 paź 2018, 8:58
Takich jak ty problemów nie mam ale po przejechaniu ok 6tys km zaczął mi łapać jakąś pseudo "turbo dziurę" po chamowaniu silnikiem na 2 3 biegu obawia się to tym że po chamowaniu slilnikie-jezdzie bez gazu i po jego mocniejszym dodaniu jest chwilowy brak reakcji a potem szarpiecie.Jezeli dodaje gazu delikatnie to jest ok. Szykuje się walka z serwisem...
Poza tym autko pięknie śmiga na gazie
Poza tym autko pięknie śmiga na gazie
Grześ
-
- Forumowicz
Postautor: Xmareckix » 08 paź 2018, 18:40
No powiem Ci że Ja też zauważyłem coś podobnego co u Cb. Przy mocnym dodaniu gazu do spodu tak na ułamek sekundy jest taki brak reakcji ale nie zawsze narazie nie zgłaszam tego bo nie jest to takie uciążliwe ale jak się pogorszy to też zgłosze. Napisz co Ci tam powiedzieli w serwisie.
- mrosi
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2022
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
- Kontaktowanie:
Postautor: mrosi » 15 paź 2018, 18:16
Nie mam żadnych usterek. Przejechane blisko 2000 km.
Jest jedno "ale", o którym dowiedziałem się przy okazji serwisu "O' (zerowego) instalacji LPG. Nie doczytałem tego w gwarancji, to fakt. Przegląd jest przy 1000 przejechanych km. +/- 100 km. I to jest klucz. Przekroczenie limitu +/- skutkuje utratą gwarancji na LPG. Gdyby nie kumpel, to pojechałbym w podróż i wrócił do serwisu z przebiegiem 1400 km. Także uważajcie...
Jest jedno "ale", o którym dowiedziałem się przy okazji serwisu "O' (zerowego) instalacji LPG. Nie doczytałem tego w gwarancji, to fakt. Przegląd jest przy 1000 przejechanych km. +/- 100 km. I to jest klucz. Przekroczenie limitu +/- skutkuje utratą gwarancji na LPG. Gdyby nie kumpel, to pojechałbym w podróż i wrócił do serwisu z przebiegiem 1400 km. Także uważajcie...

Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię